Ι. Νικολάου: Ενδυναμώθηκε η άμυνα της πολιτείας κατά της παρανομίας

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προέβη το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως την τελευταία τετραετία ενδυνάμωσε το οπλοστάσιο της Πολιτείας στην άμυνα και την αντίστασή της ενάντια στην παρανομία, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, με θέμα «Ποινικές και Εγκληματολογικές Προκλήσεις - Αντιπαράθεση ή Διάλογος», που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Πρόσθεσε ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις το Υπουργείο προσέδωσε την κοινωνική διάσταση της αντιμετώπισης του φαινομένου της παραβατικότητας, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει εξαιρετικά ποικίλες μορφές και έχει πολύ μεγάλο ανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη σύγχρονη κοινωνία.
 
Αναφέρθηκε στη σύσταση ενός ανεξάρτητου Επιστημονικού Κέντρου Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος,στη σύσταση Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, την ετοιμασία νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας που στοχεύει στην εισαγωγή παιδοκεντρικών ρυθμίσεων κτλ.
 
Παράλληλα, ανέφερε πως έχει ετοιμασθεί προσχέδιο νομοσχεδίου για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών.
Αναφερόμενος στην Αστυνομία, είπε ότι με την υιοθέτηση νέων και σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης και διοίκησης, την αναδιοργάνωση και συγχώνευση κάποιων Τμημάτων, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και τη βελτίωση των διευθυντικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των στελεχών της Αστυνομίας, ενισχύουμε διαρκώς την επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας, ώστε να έχουμε τη μέγιστη ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής μας, μία εκ των οποίων είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
 
“Στα ίδια πλαίσια έχουμε αποφασίσει ως αρμόδιο Υπουργείο τη λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία θα λειτουργούν αποτρεπτικά και θα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τις διωκτικές Αρχές για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων. Το νομοσχέδιο έχει διέλθει του νομοτεχνικού ελέγχου και προωθείται στη Βουλή για κατάθεση” είπε.
 
Σε ό,τι αφορά την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, είπε ότι ετοιμάστηκε ένα νέο νομοθέτημα για συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις Αρχές.
Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και το πακέτο έξι νομοσχεδίων που συζητούνται στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, είπε.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ετοιμάζεται η Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που αφορά στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση, στο νομοθετικό εκσυγχρονισμό, στην καταστολή και στην παρακολούθηση των φαινομένων διαφθοράς στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η εγκληματολογία άρχισε να εμφανίζεται ως επιστήμη επικουρική του ποινικού δικαίου μέχρι που σταδιακά αναπτύχθηκε σε αναγνωρισμένη, ξεχωριστή κοινωνική επιστήμη.
 
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι δύο επιστήμες του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας αφενός, και της εγκληματολογίας αφετέρου, πρέπει να είναι συνοδοιπόροι στον κοινό σκοπό της καταστολής του εγκλήματος.
 
“Η συστηματική μελέτη των αιτίων της εγκληματικότητας και των παραγόντων που την διευκολύνουν και τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι χρήσιμα εργαλεία στη θέσπιση ή την αναθεώρηση κατάλληλης ποινικής νομοθεσίας”, επεσήμανε.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος αναφέρθηκε σε πρόνοιες του πρόσφατου σχετικού με σεξουαλικά αδικήματα νόμου 91/1 του 2014, οι οποίες, είπε, θα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμοδίους αναφορικά με το κατά πόσον συνάδουν με την απαίτηση για δίκαιη δίκη.
 
Λέγοντας ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα και τα δικαστήρια θα πρέπει με αυστηρότητα να κρίνουν τέτοιες υποθέσεις και να επιβάλλουν τις ανάλογες αποτρεπτικές ποινές σε περίπτωση καταδίκης των ενόχων, είπε ότι η ανάγκη προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των εχεγγύων της δίκαιης δίκης. Στο νομικό και δικαστικό σύστημα των ανεπτυγμένων χωρών, πρόσθεσε, η απαίτηση για δίκαιη δίκη θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, είπε ότι η Αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικές, πολλαπλές, και πολύπλοκες εγκληματικές εκφάνσεις, οι οποίες εκπηγάζουν τόσο από εγχώρια μέτωπα όσο και από διεθνικά, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες με χρήση ντρόουνς (drones), οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών στο σκοτεινό δίκτυο (dark web), η διευθέτηση εμπορίας προσώπων μέσω skype, η πώληση αρχαιοτήτων στο ebay και η εισαγωγή κίβδηλων/παράνομων φυτοφαρμάκων και διοχέτευσή τους στην αγορά, αποτελούν ένα μικρό δείγμα της παγκοσμιοποιημένης πλέον εγκληματικότητας.
 
Σημείωσε ότι οι σύγχρονες αυτές προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τον εκσυγχρονισμό και τη χρηστή διοίκηση και αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών στην Αστυνομία οι οποίες θέτουν γερά θεμέλια για την περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας και ικανότητας της Αστυνομίας να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις και προκλήσεις του αστυνομικού λειτουργήματος.
 
“Θωρακίζεται, ταυτόχρονα, η συλλογική προσπάθεια της Αστυνομίας για θεμελίωση των αρχών της αξιοπιστίας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας” είπε.
 
Η Αστυνομία Κύπρου, ανέφερε, βρίσκεται σε εξελικτική πορεία, με σταθερό προορισμό την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμισή της και έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση επιπρόσθετων δράσεων.
 
Μεταξύ άλλων, αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στη χαρτογράφηση του εγκλήματος για την υιοθέτηση ορθολογικής αντιεγκληματικής πολιτικής, αλλά και τη στοχευμένη πρόληψη και αντιμετώπισή του. Στοχεύουν επίσης στην αναβάθμιση και συστηματοποίηση των πεζών και μηχανοκίνητων περιπολιών για αύξηση της ασφάλειας και τόνωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για πιο κοστοαποδοτική και συνάμα αποτελεσματική αστυνόμευση, και γενικότερα, στην αναθεώρηση αστυνομικών πρακτικών και πολιτικών.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον