Ποινή με αναστολή ζητά ο Ρίκκος – Φοβάται για τη ζωή του στις Κεντρικές φυλακές

Δυο ώρες κράτησε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελεα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για μετριασμό της ποινής του μετά το «ένοχος» που κρίθηκε από το κακουργιοδικείου το οποίο κατά την προηγούμενη μαραθώνια ακροαματική διαδικασία το κακουργιοδικείο ανέφερε ότι «δεν έπεισε, έπεσε σε αντιφάσεις και αμηχανία».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρίκκου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος ενώ αναφέρθηκε στο κούρεμα που δέχθηκε το οποίο άγγιζε τις 630 χιλιάδες ευρώ και ότι «πέραν των χρεών του έχει απωλέσει σημαντικό ποσό και για την υπεράσπιση του την οποία πλήρωσε ο ίδιος χωρίς νομική αρωγή».

Επίσης  αναφέρθηκε στις συνθήκες εξαθλίωσης που βίωσε με όλα αυτά τα γεγονότα, στο ότι έχασε την δουλειά του ενώ «ήταν πολιτειακός αξιωματούχος».

Όπως ανέφερε «έχετε ενώπιoν σας ένα άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του. Στην ηλικία των 61, όπου ο μέσος δικηγόρος αφυπηρετεί, βρίσκεται σε ένα στάδιο της ζωής του που επαγγελματικά θα τελειώσει τη ζωή του σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ένας τόσο ικανός δικηγόρος» ενώ επισήμανε ότι «το να υπόκειται αυτή τη δημόσια χλεύη, είναι μια εξωδικαστική τιμωρία εξαιρετικά σημαντική».

Δεν ήταν λαίμαργος…

Άλλος παράγοντας, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, «είναι αν ο κατηγορούμενος κατέφυγε στη διαφθορά από άκρατη διάθεση να αποκτήσει χρήματα ή να προσποριστεί οικονομικά οφέλη πατώντας επί πτωμάτων. Εδώ όμως μιλάμε για μεμονωμένη η πράξη διαφθοράς και όχι συστηματική. Δεν έχετε ενώπιoν σας ένα άνθρωπο που από λαιμαργία επεδίωξε να αποκομίσει οικονομικό όφελος»

«Πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης του Ρίκκου, λάβετε υπόψη και τη διαπόμπευση που δέχεται εδώ και 2 χρόνια. Ήταν πολιτειακός αξιωματούχος.. Το  να υπόκειται αυτή τη δημόσια χλεύη είναι μια εξωδικαστική τιμωρία εξαιρετικά σημαντική»

«Ο ίδιος με τη συμπεριφορά του τα προκάλεσε όλα, αλλά αν δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο δεν θα τύγχανε αυτής της μεταχείρισης»

«Δε θέλω να κάνω την αγόρευση μελοδραματική αλλά εξαιτίας της καταδίκης του θυματοποιείται και ο γιος του. Ο γιος του είναι  νέος δικηγόρος και θα βρεθεί σε ένα διαλυμένο γραφείο»

«Το σφάλλειν είναι ανθρώπινο. Όποιοι και να είμαστε όσο ψηλά και να είμαστε οφείλουμε να πληρώσουμε. Αλλά όχι να οδηγείται στην εξουθένωση. Όχι να εκμηδενίζεται η προσωπικότητα του»

Φοβάται τις Κεντρικές φυλακές

Συνεχίζοντας την αγόρευση του ο δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, εξέφρασε φόβους για της ζωής του πελάτη του στις Κεντρικές φυλακές καθώς εκεί βρίσκονται πρόσωπα που ο ίδιος καταδίκασε.

Την συγκεκριμένη στιγμή της αγόρευση, ο Ρίκκος παρενέβη για να ζητήσει από το δικηγόρο του να μιλήσει για ποινή φυλάκισης με αναστολή καθώς θύμωσε μαζί του που δεν είχε κάνει αναφορά, με το δικαστή να εκνευρίζεται και να τον ρωτά «εάν θέλει να τον απολύσει και να αγορεύσει ο ίδιος».

Μετά από 15λεπτη διακοπή, o συνήγορος υπεράσπισης του Ρίκκου μίλησε για ποινή φυλάκισης με αναστολή και επισήμανε θέματα ασφάλειας που εγείρονται σε περίπτωση που οδηγηθεί στις Κεντρικές φυλακές και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «θα υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση καθώς θα έχουν ενώπιων τους άνθρωπο κατεστραμμένο» .

Όπως ανέφερε «υπάρχει μακρά ανάλυση των αρχών που διέπουν τις αρχές της ποινής φυλάκισης. Οι αρχές είναι γνωστές. Πρώτα όμως το δικαστήριο πρέπει να επιβάλει το ύψος της φυλάκισης-αν υπάρξει- και μετά αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αναστολή»

«Στην παρούσα υπόθεση για το θέμα αναστολής υπάρχουν παράγοντες που υποδεικνύουν την αναστολή. Κρίσιμος παράγοντας αποτελεί, όπως έχω ήδη αναφέρει όσα θα υποστεί αυτός ο άνθρωπος στη φυλακή».

Στη συνέχεια αγόρευσαν οι δικηγόροι των άλλων δυο κατηγορουμένων οι οποίοι επίσης ζήτησαν ποινή φυλάκισης με αναστολή ενώ επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων προβλήματα υγείας.

Μετά από πολύωρη διαδικασία, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι την 1η Μαρτίου θα επιβάλει τις ποινές στους κατηγορούμενους.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος