Κυριακή 25 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Η άγνωστη ιστορία των αδελφών Γιουρούκκη που δολοφόνησαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη

Ντίνα Κλεάνθους  10/02/2017 14:40
Η άγνωστη ιστορία των αδελφών Γιουρούκκη που δολοφόνησαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη

Η άγνωστη ιστορία των αδελφών Γιουρούκκη που δολοφόνησαν τον Θεόφιλο Γεωργιάδη

Ντίνα Κλεάνθους  10/02/2017 14:40

Αν κάποιος θα έπρεπε να χαρακτηρίσει με μια λέξη τη ζωή του Ανδρέα Γιουρούκκη, πρώην ισοβίτη και ο οποίος απεβίωσε, θα την περιέγραφε τουλάχιστον ως περιπετειώδη.

Εκτός από τις δύο δολοφονίες που διέπραξε και για τις οποίες καταδικάστηκε (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), ο Γιουρούκκης είχε εμπλοκή και στη στυγερή δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη που διαπράχθηκε στις 20 Μαρτίου 1994 στη Λευκωσία.

Βέβαια στην εν λόγω δολοφονία ο Γιουρούκκης  είχε τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, αφού συνωμότησε με Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ για να βρει άτομα που θα διέπρατταν τη δολοφονία με αντάλλαγμα την δραπέτευση του από τις Κεντρικές Φυλακές.

Όπως αποδείχτηκε μετέπειτα, η δολοφονία αυτή ήταν καθαρά δουλειά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την τουρκική εθνικικιστική παρακρατική ομάδα του Αμπντουλάχ Τσατλί, η οποία οργάνωσε τα αιματηρά επεισόδια του 1996 στην Πράσινη Γραμμή και την δολοφονία των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης πυροβολήθηκε εκ του συστάδην πέντε φορές με πιστόλι 9 χιλιοστών και προκάλεσαν αρχικά το σοβαρό τραυματισμό του και λίγες ώρες αργότερα το θάνατό του.  Ο άνδρας που τον πυροβόλησε δεν ήταν άλλος από τον αδερφό του Γιούρουκκη, Κύπρο Αριστοδήμου άλλως Όλμος, όπως μας ανάφεραν πρόσωπα από το περιβάλλον του.

Πως έφτασαν στα ίχνη τους

Στις 17 Ιουνίου 1996 στην Λευκωσία κατά την εξέλιξη μιας ενδιαφέρουσας δίκης, ο κρατούμενος Παναγιώτης Καυκαρής, αποκάλυψε την πλεκτάνη που είχε στηθεί για τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη από τον Γιουρούκκη, τον αδερφό του και άλλα δύο πρόσωπα.

Ο Καυκαρής αποκάλυψε πως, «Ο Γιουρούκης είχε σχέση με την ΜΙΤ» και ότι αν εκπλήρωνε την αποστολή που του ανέθεσε η ΜΙΤ, σαν αντάλλαγμα θα φυγαδεύονταν από τις φυλακές. Στην ίδια δική ο κρατούμενος, Κυριάκος Ψωμάς, προέβη σε δηλώσεις που ξεκαθάρισαν ακόμα περισσότερο το σχέδιο : «Ο Γιουρούκης μου ζήτησε να βρω κάποιον προκειμένου να βοηθήσω στην δολοφονία. Μια μέρα παρακολουθώντας στην τηλεόραση μια ομιλία του Θεοφίλου Γεωργιάδη μου είπε, -Κοίταξε καλά, αυτή θα είναι η τελευταία του ομιλία και μου ανέφερε ότι σχεδίαζαν την δολοφονία του».

Η αποτυχημένη απόδραση

Και πράγματι στις αρχές του 1994 πραγματοποιήθηκε η δραπέτευση. Αλλά σε κάποια στιγμή λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, περικυκλώνεται στο κέντρο της Λευκωσίας το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κύπρος Αριστόδημου και συλλαμβάνεται μόνο ο συνεργός του.

Στις 12 Ιουνίου 1994 ο αδελφός του Γιουρούκκη και δολοφόνος  που ήξερε πολλά, βρέθηκε νεκρός μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακα με εφτά σφαίρες στο κεφάλι.

Το πτώμα του Γιουρούκη βρέθηκε σε ορεινή διάβαση της Λάρνακας, ενώ οι άλλοι δύο δολοφονήθηκαν με βόμβες μεγάλης ισχύος, μέσα στα αυτοκίνητά τους.

 
Πίσω στην αρχή της σελίδας