Κληρίδης 2 Vs Ρίκκος 0 – Και έπεται συνέχεια…

Κώστας Κληρίδης-Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Μια κόντρα με φόντο τη διαφθορά και όχι μόνο η οποία έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις στα δικαστικά και νομικά δρώμενα της Κύπρου. Λίγο πριν πέσει η αυλαία ας δούμε το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης, πίσω από την οποία κρύβεται μια ιστορία πολλών εκατομμυρίων.

Αιτία της σύγκρουσης αποτελεί, εν συντομία, η ιστορία της Κυπριακής εταιρείας Ρωσικών συμφερόντων Providencia, και των δεκάδων εκατομμυρίων που άφησε μετά θάνατον ο ιδρυτής της Όλεγκ Ζαχάροφ, γεγονός που αποτέλεσε την αιτία της σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων, Ανδρέας Νεοκλέους και Σία και Πάμπος Ιωαννίδης – Δημητρίου.
 
Όταν ο Κοιλιάρης άναψε «φωτιές»… με φόντο τη Γιωρκάτζη
 
Με αιχμές για λίστες βουλευτών με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και ισχυρισμούς για «δωροδοκία» του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και με την παραίτηση του Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιου Κοιλιάρη, σημαδεύτηκε η συνεδρία της 11ης Μαρτίου 2015 της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που εξέταζε το θέμα της παραίτησης της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Άντρης Αντωνιάδου.
 
Ο κ. Κοιλιάρης υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δ.Σ. της Κεντρικής ότι κατέχει λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, και υποστήριξε ότι «ο Παναγιώτης Νεοκλέους δωροδόκησε τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα».
Ο κ. Κοιλιάρης είπε πως η Διοικητής είχε αποκαλύψει στην συνεδρία του Δ.Σ. της ΚΤΚ ότι ο Παναγιώτης Νεοκλέους είχε «δωροδοκήσει» -όπως ελέχθη- τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είχε κερδίσει λόγω μη παρουσίας των δικηγόρων Α. Νεοκλέους και ΣΙΑ σε υπόθεση για την εκδίκαση συμψηφισμού. Στη συνέχεια το ίδιο δικηγορικό γραφείο μαζί με το γραφείο Αλέκου Ευαγγέλου, (νομικός σύμβουλος της Αρχής Εξυγίανσης) το οποίο ανέθεσε η Αρχή Εξυγίανσης διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο γραφείο του κ. Νεοκλέους, όπως είπε ο κ. Κοιλιάρης, κέρδισαν υπόθεση παραμερισμού της απόφασης λόγω της μη παρουσίας των δικηγόρων του γραφείου Νεοκλέους στο δικαστήριο.
«Όταν ήρθε η Διοικητής να μας πει ότι κερδήθηκε η υπόθεση μας, είπε ότι ξέρει και θα βρει και τα στοιχεία σύντομα να αποδείξει ότι ο κ. Νεοκλέους έχει δωροδοκήσει με το ποσό που χάθηκε τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Αυτό ήταν το πρώτο σημείο που άρχισα να ανησυχώ», είπε επί λέξη ο κ. Κοιλιάρης.
 
Πόρισμα Καλλή: Δεκασμός και δωροληψία για Ρίκκο

Τον Απρίλιο του 2015, το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, καίει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου διαπιστώνοντας ότι διέπραξε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει πως πρόκειται για ποινικά αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.

Ο Ρίκκος περνά στην αντεπίθεση

Αμέσως μετά ο  Ρίκκος Ερωτοκρίτου περνά στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του, λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας. Ακολούθως, επαναφέρει την υπόθεση Providencia στήνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Στη συνέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά του κ. Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό θα διορίσει ποινικούς ανακριτές.

Ο Κληρίδης περνά στην αντεπίθεση

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Κληρίδης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωση-καταπέλτη, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη φράση «μετατρέπετε τους κατηγορουμένους σε κατήγορους», καταλήγοντας με τη λέξη «Ντροπή». Ο Πρόεδρος, είχε απαντήσει τότε πως δεν απαντά στις ύβρεις και παράλληλα ρίχνει το βέλος του για καθυστερήσεις στο θέμα της διερεύνησης των υπευθύνων για την καταστροφή της οικονομίας.

Η πρώτη δικαστική μάχη- Παύση Ρίκκου

Στις 24 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη ενώ τον χαρακτήρισε «ανίκανο και ακατάλληλο». 

Σύμφωνα με τους δικαστές η συμπεριφορά του κ. Ερωτοκρίτου «ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου επιπέδου συμπεριφοράς από τέτοιον αξιωματούχο». Είναι συμπεριφορά, προσθέτουν, «που, αντικειμενικά κρινόμενη, τον καθιστά ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμά του προορίζεται να υπηρετεί».
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανακοίνωσε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για προσβολή της απόφασης, με την οποία παύεται από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Δεύτερη δικαστική διαμάχη

Η εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015, αφού  προηγήθηκε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 για να απολυθεί από τα καθήκοντά του ως Γενικός Εισαγγελέας ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου είχε καταθέσει τότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για πρώτη φορά στα χρονικά, καλείται να καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής είχε καλέσει 20 συνολικά μάρτυρες, ανάμεσα τους ο νυν και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Χρονικό και κατηγορίες

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015, ενώ είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24/09/2015 για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κατά το διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2013 συνωμότησαν όπως οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους να μην καταχωρήσουν εμφάνιση σε αγωγή που θα καταχωρούσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και εταιρείες συμφερόντων του, ούτως ώστε να εκδοθεί απόφαση ερήμην υπέρ των ιδίων ως εναγόντων με όφελος €515.679,99 και αντίστοιχη βλάβη των συμφερόντων των εναγομένων (ή και της Τράπεζας Κύπρου στην περίπτωση της κατηγορίας για συνωμοσία προς καταδολίευση) διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα της συνωμοσίας για εκτροπή της πορείας της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Εις αντάλλαγμα του πιο πάνω οφέλους, ο κ. Ερωτοκρίτου, όντας Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, συμφώνησε με τους Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτη Νεοκλέους να προωθήσει την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και ενός νομικού προσώπου, για την υπόθεση της Providencia, διαπράττοντας έτσι ο ίδιος τα αδικήματα του δεκασμού, της δωροληψίας και συναλλαγών που υποδηλώνουν διαφθορά και οι Andreas Neocleous & Co LLC και Παναγιώτης Νεοκλέους τα αδικήματα του δεκασμού, της ενεργούς δωροδοκίας και συναλλαγής με αντιπροσώπους.
την ομόφωνη απόφαση σε μια πολύωρη διαδικασία που κράτησε πάνω από εννέα ώρες, το δικαστήριο, έκρινε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ένοχο ενώ αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για μετριασμό της ποινής, προτού αποφασίσει το δικαστήριο τι ποινή θα του επιβληθεί, χωρίς να αποκλείεται ότι θα του επιβληθεί ποινή με αναστολή. 

Το Δικαστήριο σημειώνει στην απόφαση του πως ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε με τη στάση του καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

Όπως σημείωσε στην ανάγνωση της απόφασης η δικαστής, «δεν μας έχει πείσει, έπεσε σε αντιφάσεις και αμηχανία. Δεν έδινε άμεσες απαντήσεις και προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει». 

Επίσης στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη την μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που κατέθεσε ως μάρτυρας και όπως αναφέρθηκε «ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε αμερόληπτα στα γεγονότα».

Έπεται συνέχεια…

Η αυλαία της πολύκροτης υποθέσης ακόμη δεν έχει πέσει καθώς στις 17 Φεβρουαρίου οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση Ρίκκου αναμένεται να αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής.

Ακολούθως το Κακουργιοδικείο αναμένεται να ορίσει ημερομηνία για επιβολή ποινών.

Τα αδικήματα στα οποία κρίθηκαν ένοχοι προβλέπουν ποινές μέχρι 7 ετών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να επιβληθεί ποινή με αναστολή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι στη συνέχεια αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο για να εφεσιβάλουν την απόφαση του Κακουργιοδικείου και ως εκ τούτου θα εξακολουθήσει μια νέα δικαστική μάχη.

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»