Η ώρα των 4 για το μακελειό της Αγίας Νάπας – Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν για να διερευνήσουν τα «κατορθώματα» της αστυνομίας στην πολύκροτη υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών που η αστυνομία έθαψε στο συρτάρι με φόντο το κουκούλωμα, αρχίζει την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και η δίκη των κατηγορουμένων για το τετραπλό φονικό που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. Ένα μακελειό που «προανήγγειλαν» οι Σέρβοι εκτελεστές που έφθασαν στην Κύπρο 2 μήνες προηγουμένους με σκοπό την εκτέλεση του πρώτου στόχου που ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και για τους οποίους οι αστυνομία γνώριζε σχεδόν τα πάντα, αλλά τόσο αυτοί όσο και οι Κύπριοι συνεργάτες τους έμειναν ανενόχλητοι ενώ οι γνωστοί άγνωστοι διεφθαρμένοι τίναξαν την υπόθεση στον αέρα…

Σχεδόν 7 μήνες μετά το στυγερό έγκλημα αρχίζει η δίκη των 4 κατηγορουμένων ενώ υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι 2 κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί. Ο ένας ήταν ο 32χρονος οδηγός των εκτελεστών Χαράλαμπος Ανδρέου ο οποίος με την ομολογία του «εξιχνίασε» την υπόθεση ενώ του έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, και η δεύτερη είναι η σύντροφος του η οποία καταδικάστηκε σε 5μηνη φυλάκιση την οποία εξέτισε και αποφυλακίστηκε.

Οι δυο αναμένεται να βρεθούν στο εδώλιο ξανά ως μάρτυρες κατηγορίες ενώ στη μαρτυρία του 32χρονου στηρίζεται σχεδόν όλοι υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο που καταδικάστηκαν προσέφεραν και κρησφύγετο στους εκτελεστές και ο 32χρονος τους βοηθούσε στις μετακινήσεις τους.

Η ώρα των άλλων 4…

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ισόβια κάθειρξη αρχίζει οι δίκη των άλλων 4 κατηγορουμένων οι οποίοι είναι:

 - Μάριο Χριστοδούλου άλλως Μπένης, 39 ετών (Φέρεται ως ο συνδετικός κρίκος με όλους τους εμπλεκόμενους και ηθικούς αυτουργούς)
 - Παναγιώτης Πένταυκας, 39 ετών (Ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού στην Αγία Νάπα)
 - Loy Dejan, 42 ετών (Σέρβος φρουρός του Φάνου Καλοψιδιώτη)
 - Σοφία Γρηγορίου, 28 ετών (σύντροφος Μπένη και βρισκόταν στις συναντήσεις και βοήθησε στη διαφυγή των εκτελεστών)

Οι κατηγορούμενοι εκτός από τις κατηγορίες που αφορούν το τετραπλό φονικό αντιμετωπίζουν και κατηγορίες που σχετίζονται με τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη και άλλων δυο «δικών» του, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και Χρήστο Δημητρίου άλλως Τσιάκκας, για τις οποίες καταδικάστηκε και ο 32χρονος Χαράλαμπος Αντρέου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:

     - Συνωμοσία για φόνο
     - Φόνος εκ προμελέτης
     - Απόπειρα φόνου
     - Πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης
     - Κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυροβόλου όπλου Κατηγορίας Α χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β χωρίς άδεια
     - Κατοχή πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α χωρίς άδεια

Το χρονικό…

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 ο Φάνος Καλοψιδιώτης συνέτρωγε σε εστιατόριο με το ζεύγος Ηλία (αστυνομικός) και Σκεύης Χατζηευθυμίου, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και το Γιώργο Χαραλάμπους (αστυνομικός).

Γύρω στις 10 το βράδυ εισήλθαν στο εστιατόριο δύο άτομα και ρίχνοντας πυροβολισμούς σκότωσαν τον Καλοψιδιώτης και τον αστυνομικό και τη σύζυγο του ενώ από τα πυρά τραυματίστηκαν ο Γιώργος Χαραλάμπους και Παναγιώτη Καλλιτσιώνης, οι οποίοι κάθονταν σε παρακείμενο τραπέζι. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών σκοτώθηκε και ένας από τους δράστες, ο Jani Vogli,

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, ενώ με την άφιξη της Αστυνομίας στη σκηνή παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια, ενώ άρχισαν έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στις 25 Ιουνίου λήφθηκε πληροφορία ότι σε συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Αγλαντζιά ιδιοκτησίας της Σωτήρας Νεοφύτου (καταδικάστηκε), με τη βοήθεια του συντρόφου της Χαράλαμπου Ανδρέου κρυβόταν ένας εκ των δραστών, ωστόσο με την άφιξη της Αστυνομίας στο χώρο δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε. Ανακρινόμενοι οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη τους στην υπόθεση.

Ωστόσο. τρεις μέρες αργότερα σε θεληματική της κατάθεση η Σωτήρα Νεοφύτου ενέπλεξε τον Χαράλαμπο Ανδρέου στη διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με το τετραπλό φονικό.

Η πρώτη ομολογία που έκανε τον Αντρέου να «σπάσει»  

Η 30χρονη Σωτήρα Νεοφύτου  4 ημέρες μετά το φονικό συνελήφθη μαζί με τον σύντροφο της Χαράλαμπο Αντρέου. Η ίδια είχε αναφέρει στους ανακριτές «ψες δεν εκοιμήθηκα. Σήμερα σκεφτόμουν όλη μέρα και θέλω να σου πω την αλήθεια».

Στην κατάθεση της η νεαρή ενέπλεξε τον 32χρονο σύντροφο της. Η εμπλοκή της αφορά μόνο στη παροχή βοήθειας σε ένα εκ των δραστών μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Συγκεκριμένα η 30χρονη έλαβε γνώση για την εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε την επόμενη ημέρα. Το βράδυ του φόνου η νεαρή κοιμήθηκε στο σπίτι της μητέρας της και την επόμενη ημέρα πήγε στη δουλειά της.

Γύρω στις 10 το πρωί ενώ καθόταν έξω στην αυλή, την επισκέφθηκε ο σύντροφος της. Επειδή ήταν πολύ ανήσυχος τον ρώτησε τι έγινε και της είπε ότι άνοιξε το διαμέρισμα της και πήρε τα κλειδιά του διαμερίσματος του πρώτου ορόφου και έβαλε μέσα ένα.

Η 30χρονης αρχές Μαΐου του 2016 έδωσε τη συγκατάθεση της στον Αντρέου για τη διαμονή δυο άγνωστων της προσώπων σε διαμέρισμα που κατείχε στην ίδια πολυκατοικία που διέμενε και η ίδια. Τα δυο πρόσωπα (Αλβανοί εκτελεστές) παρέμειναν εκεί μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Η κατηγορούμενη ρώτησε τι συνέβη και ο σύντροφος της απάντησε ότι θα το δει στις ειδήσεις και σε ερώτηση της που ήταν το άλλο πρόσωπο, αυτός την πληροφόρησε ότι πέθανε.

Στη συνέχεια του ζήτησε να μετακινήσει το πρόσωπο από το διαμέρισμα της γιατί το ενοικίασε και σε ερώτηση του 32χρονου τι να τον κάνει, του είπε να τον πάρει στο δικό του διαμέρισμα που βρισκόταν στην ίδια πολυκατοικία.

Περαιτέρω πληροφόρηση για τις δολοφονίες, η 30χρονη έλαβε μέσω του διαδικτύου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ζεύγος βρέθηκε σε καφετέρια στην Έγκωμη όπου συζήτησαν και τόνισε στο σύντροφο της ότι ήθελε να φύγει το πρόσωπο από το σπίτι της.

Την ίδια ημέρα μετέβησαν στο διαμέρισμα και στην θέα του εκτελεστή είπε «πρέπει να φύει» και απευθυνόμενη σε αυτόν του είπε «δεν μπορείς να μείνεις εδώ».

Σε ερώτηση του εκτελεστή «και που να πάω;» ο 32χρονος του ζήτησε και εκείνος να φύγει ενώ ο δράστης του έλεγε που να πάω μέσα στη νύχτα.

Ακολούθησε συζήτηση για το τι θα έκαναν και μετά από μισή ώρα έφυγαν και οι τρεις με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αντρέου και άφησαν τον δράστη σε ένα ερειπωμένο κτίριο που ήταν η ξενοδοχειακή σχολή.

Ο δράστης κατέβηκε από το όχημα και μπήκε στο κτίριο. Ακολούθως το ζεύγος μετέβησαν στον Πρωταρά όπου διανυκτέρευσαν.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η 30χρονη ανέφερε στον σύντροφο της «δαμέ που εφτάσαμε ετελιώσαν τα ψέματα» και ότι ήθελε να της πει τι όφειλε σε τούτους που τον ενέπλεξαν και έπρεπε να εμπλακεί, και ζήτησε να μάθει αν ήταν το πρόσωπο στο οποίο έγινε αναφορά στην τηλεόραση ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο την ώρα του φόνου με τον 32χρονο να απαντά καταφατικά με το κεφάλι του.

Την επόμενη η ημέρα η 30χρονη ζήτησε από τον Αντρέου να μάθει «τι θα κέρδιζε που τούτην την κουβέντα» με τον 32χρονο να απαντά ότι θα του έδιναν χρήματα. 

Η ομολογία του 32χρονου που άνοιξε το δρόμο των ανακριτών

Ο  32χρονος Χαράλαμπος Αντρέου μετά από οδηγίες που λάμβανε εξασφάλισε τη διαμονή, διατροφή και διευκόλυνε τις μετακινήσεις των δυο Αλβανών εκτελεστών. Επίσης μετά από οδηγίες που έλαβε παρέλαβε και παράδωσε τα δυο όπλα στους δράστες τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη διάπραξη των εγκλημάτων.

Η πληροφόρηση που είχε ο καταδικασθέντας ήταν ότι «θα την έκαμναν του Αλεξουθκιού τζαι της παρέας του, δηλαδή του Τσιάκκα τζαι του Σίφη». Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε ο κατηγορούμενος, τα συγκεκριμένα πρόσωπα «θα τα έβρισκαν στον Family nest ή στο Costa Coffe κοντά στα σφηνάκια. Προς τούτου ο Αντρέου μετέφερε τους Αλβανούς εκτελεστές να δουν τις δυο τοποθεσίες». Ωστόσο η προτιθέμενη εγκληματική ενέργεια ματαιώθηκε γιατί το Αλεξούι πήγε Ελλάδα.

Περί τα μέσα Ιουνίου 2016 και κατόπιν οδηγιών που έλαβε ο 32χρονος διευθέτησε τη μεταφορά και παραμονή των δυο δραστών στον Πρωταρά οι οποίοι ανέμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να φονεύσουν τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Ταυτόχρονα ήταν ενήμερος τόσο για το αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιούσαν στη δολοφονία όσο και για το σχέδιο διαφυγής.    

Το βράδυ του μακελειού, οι δράστες ετοιμάστηκαν με τον καταδικασθέντα να εκτελεί χρέη οδηγού για την πραγμάτωση της δολοφονικής ενέργειας.

Ο 32χρονος στάθμευσε σε παράπλευρο χώρο κοντά στο εστιατόριο και οι δράστες κατέβηκαν από το όχημα κρατώντας τα όπλα. Τα δυο πρόσωπα επιτέθηκαν στα θύματα πυροβολώντας ο ένας με πιστόλι και ο άλλος με αυτόματο όπλο. Μετά τη ρίψη πυροβολισμών στο αυτοκίνητο επέστρεψε μόνο ο ένας αφού ο άλλος σκοτώθηκε.

Σε κάποιο σημείο της διαδρομής ο Αντρέου και ο ένας εκ των δραστών επιβιβάστηκαν σε διαφορετικά οχήματα που τους ανέμεναν και διέφυγαν στη Λεμεσό.

Μετά από οδηγίες που έλαβε ο 32χρονος, μετέφερε τον ένα εκ των δραστών στη Λευκωσία και στις 26 Ιουνίου, 2 ημέρες αργότερα, τον μετέφεραν στη Λεμεσό.

Ο Χαράλαμπος Αντρέου στην κατάθεση του ανέφερε ότι θα λάμβανε λεφτά για τα την εγκληματική ενέργεια.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό