Οι top 10 σεσημασμένοι ισοβίτες – Το προφίλ τους και ο «πρωταθλητής» στα εγκλήματα (pics)

Εικοσιένα ισοβίτες κρατούνται αυτή την στιγμή στις Κεντρικές φυλακές εκ των οποίων οι 19 είναι άνδρες και οι δυο γυναίκες ενώ σχεδόν όλοι (εκτός δυο) καταδικάστηκαν για φόνο εκ προμελέτης.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο μακροβιότερος ισοβίτης είναι ο Παναγιώτης Καυκαρής ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 για τη δολοφονία επιχειρηματία και των δυο ανήλικων παιδιών του ενώ αυτή την περίοδο είναι στο «περίμενε» για να αποφυλακιστεί 29 χρόνια μετά. 

«Πρωταθλητής» στην διάπραξη εγκλημάτων αποδεικνύεται ο γνωστότερος ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας ο οποίος έχει στο «βιογραφικό» του δολοφονίες, αποδράσεις αλλά και την πρωτοφανή κλοπή της σορού του τέως Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου.   

Επίσης, ανάμεσα στους 21 ισοβίτες βρίσκονται και 3 πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε άλλες χώρες και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να εκτίσουν την ποινή τους.

Εν τω μεταξύ, άλλοι 4 ισοβίτες έχουν αποφυλακιστεί με τον όρο επ’ αδεία τα τελευταία χρόνια ενώ αντιμέτωποι με ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι άλλοι 7 υπόδικοι, των οποίων οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Από τους 21 οι 10 πιο σεσημασμένοι εγκληματίες, οι υποθέσεις των οποίων είναι πιο γνωστές, είναι:  
 
1987: Τριπλό φονικό 
Ισοβίτης:

  1. Παναγιώτης Καυκαρής
Ο ισοβίτης κρίθηκε ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Ο Καυκαρής τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ. Όταν το θύμα εισήλθε στο αυτοκίνητο μαζί τα δυο του παιδιά, ηλικίας 11 και 13 ετών, ο Καυκαρής πυροδότησε τον μηχανισμό και τους σκότωσε. Ο τρίτος γιος της οικογένειας, μόλις δύο ετών, γλίτωσε όπως και η μητέρα του.

Ο Καυκαρής δεν αποκάλυψε ποτέ τον ηθικό αυτουργό της εγκληματικής ενέργειας, ο οποίος φέρεται να του είχε υποσχεθεί 10.000 λίρες.


 
1994: Δολοφόνησε την σύντροφο του και τον εραστή της
Ισοβίτης:

  1. Κυριάκος Γεωργιάδης 

Ο 56χρονος ισοβίτης που κατάγετε από τη Λεμεσό και διέμενε στην Αμερική, καταδικάστηκε σε δυο φορές ισόβια στο Λος Άντζελες για τη στυγερή δολοφονία της συντρόφου του (35 ετών τότε ο καταδικασθέντας) και του εραστή της. Ο Γεωργιάδης που είχε άδεια οπλοφορίας, τους πυροβόλησε ενώ αμέσως μετά το έγκλημα κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία στην οποία ομολόγησε τη πράξη του.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Γεωργιάδης μεταφέρθηκε από Αμερικανική φυλακή, στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία, για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του, αφού εξέτισε στις ΗΠΑ, 18 χρόνια της ποινής της διπλής ισόβιας φυλάκισης.
 
1994: Οι πρώτες δολοφονίες του «Αλ Καπόνε»
Ισοβίτης:

  1. Αντώνης Προκοπίου Κίτας (Αλ Καπόνε)
  2. Μιχάλης Ιακωβίδης (οδηγός ταξί) 

Οι δυο τους καταδικάστηκαν σε ισόβια για τους φόνους της 28χρονης Κριστίν Κωνσταντινίδου, οικιακής βοηθού, και της 21χρονης Οξάνα Λίσνα, καλλιτέχνιδας. Η Κριστίν Κωνσταντινίδου θάφτηκε στον σκουπιδότοπο του Κοτσιάτη, ενώ η Οξάνα Λίσνα ρίχθηκε σε ξεροπήγαδο στα Λειβάδια. Χρειάστηκε η επιστράτευση δέκα εκσκαφέων για να εντοπιστεί η σορός της Κριστίν που ήταν κρυμμένη κάτω από τόνους σκουπιδιών. Οι σοροί των δύο γυναικών βρέθηκαν σε πλήρη αποσύνθεση.
 

Ο σεσημασμένος Κίτας και το «πλούσιο» προφιλ

Πριν από τους δύο φόνους, ο Κίτας, γνωστός ως «Αλ Καπόνε», είχε απασχολήσει επανειλημμένα την αστυνομία για υποθέσεις διαρρήξεων, κλοπών και άλλα αδικήματα.

Ο Κίτας απόδρασε δύο φορές. Μια το 1993, όταν είχε συλληφθεί στην Αθηένου για κλοπή κοσμηματοπωλείου και είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να περάσουν από το σπίτι του, λέγοντας πως ήθελε να αλλάξει ρούχα. Εκεί ο Αλ Καπόνε έπιασε στον ύπνο τους αστυνομικούς που τον ανέμεναν στην είσοδο της οικίας και τους ξέφυγε από την πίσω πόρτα.

Η δεύτερη απόδρασή του έγινε το 2008, από το παράθυρο του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας σκάλα που του έφεραν άλλα πρόσωπα ενώ στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο που τον ανέμενε στην περιοχή. Η απόδρασή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή ενώ όταν θεάθηκε στο Κέντρο της Λευκωσίας ακολούθησε άγρια καταδίωξη και πιστολίδι. Τελικά κατάφερε να ξεφύγει των αστυνομικών και συνελήφθη περίπου ένα μήνα αργότερα.  

Η απόδραση του Κίτα έφερε τα πάνω κάτω και οι τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης και Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Η κλοπή της σορού του Τάσου

Ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, ο Αντώνης Προκοπίου Κίτας καταδικάστηκε ξανά από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, μαζί με τον αδελφό του Μάμα και τον Ινδό Σαρμπτζίτ Σινγκ σε φυλάκιση (20 μηνών οι δυο πρώτοι και 18 μηνών ο τρίτος) για την κλοπή των λειψάνων του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009.



Κίνητρο της κλοπής της σορού ήταν να δίνει πληροφορίες για εξιχνίαση της υπόθεσης με σκοπό να τύγχανε επιεικούς μεταχείρισης που θα τον γλίτωνε από την ισόβια κάθειρξη.

Ο Μάμας Προκοπίου Κίτας, με τη βοήθεια του Σινγκ, ξέθαψε τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου από το κοιμητήριο της κοινότητας Δευτεράς, κοντά στην κυπριακή πρωτεύουσα και τη μετέφεραν σε άλλο κοιμητήριο, όπου και την έθαψαν πρόχειρα. Τα λείψανα βρέθηκαν έπειτα από περίπου ένα χρόνο.

2003: Μαζικοί βιασμοί γυναικών
Ισοβίτης:
    1 Πέτρος Ανθίας

Συγκλονισμό προκάλεσαν οι μαζικοί βιασμοί στην Αγγλία από τον Κύπριο δράστη ο οποίος μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Πέτρος Ανθιάς συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2004 σε ισόβια κάθειρξη για τους βιασμούς 10 γυναικών και άσεμνες πράξεις σε βάρος τους.

Τον Νοέμβριο του 2007 ο ισοβίτης μεταφέρθηκε στις Κεντρικές φυλακές της Κύπρου για να εκτίσει την ποινή του.

2004: Η ιστορία της Μάγδας
Ισοβίτες:

  1. Γιόχοανγκ Μπό (Κινέζος)
  2. Ζισιάν Μοχάματ (Πακιστανός)

Οι δυο αλλοδαποί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη στυγερή δολοφονία του 37χρονου Παύλου Χριστοδούλου, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε σε χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τύπου Μερσεντές στο Καϊμακλί.

Μετά από σειρά εξετάσεων, αποκαλύφθηκε ότι οι δυο σκότωσαν τον Χριστοδούλου και στη συνέχεια τον πυρπόλησαν με βενζίνη και τον έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν η σύζυγος του θύματος, η Μάγδα Ελευθερίου, η οποία διατηρούσε δεσμό με τον Πακιστανό και η οποία καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή.

2011: Φόνος μάνας και κόρης
Ισοβίτης:

  1. Θεόδωρος Θεοφάνους (κομμωτής)

Ο 30χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της 24χρονης εγκύου, Γιούλια Οπόροκ και της 3χρονης κόρης της, Βικτώρια που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη θαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου.

Η Οπόροκ, μολδαβικής καταγωγής, συζούσε με τον 30χρονο τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το χωρισμό της με τον πατέρα της 3χρονης Βικτώρια.
 
Ο ισοβίτης πυροβόλησε την 24χρονη  στο πρόσωπο, στον θώρακα και στην κοιλιακή χώρα. Μιάμιση ώρα αργότερα, και σε απόσταση μόλις 50 μέτρων, βρέθηκε νεκρό και το τρίχρονο κοριτσάκι της. Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν το πτώμα του παιδιού, αποφάνθηκαν ότι είχε βιαστεί και βασανιστεί πριν από το θάνατό της.

Ανακοινώνοντας την καταδικαστική απόφαση, ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, ανέφερε πως για πρώτη φορά στην Κύπρο έχει εκδικαστεί τόσο σοβαρή υπόθεση ανθρωποκτονίας. Εκτίμησε, ότι ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει από τη Γιούλια να μην την φέρει μαζί της στη μοιραία συνάντηση τους, ωστόσο ακόμη και όταν είδε την μικρή στο αυτοκίνητο της μητέρας της δεν μετάνιωσε και υλοποίησε τα αποτρόπαια σχέδια του.

Κίνητρο του στυγερού εγκλήματος, σύμφωνα με το δικαστήριο, ήταν η παθολογική ζήλια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του 30χρονου, ο οποίος πλήρωνε τόκους 30.000 ευρώ σε δόσεις σε τοκογλύφους. Η Γιούλια του είχε υποσχεθεί ότι θα του δάνειζε 300 χιλιάδες ευρώ που θα έπαιρνε δήθεν από τον παππού της και όταν κατάλαβε ότι τον κορόιδευε, εξαγριώθηκε.

2012: Πενταπλό φονικό Αγίας Νάπας
Ισοβίτης:

  1. Δημήτρης Μαμαλικόπουλος (Ελλαδίτης)
  2. Τάσος Τσεχιλίδης (Ελλαδίτης)

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για την εν ψυχρώ εκτέλεση πέντε σωματοφυλάκων του επιχειρηματία Φάνου Καλοψηδιώτη τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα. Η ποινή που τους επεβλήθη (5 φορές ισόβια) πρόκειται για την αυστηρότερη που έχει επιβληθεί ποτέ στην Κύπρο.
 
Τα ξημερώματα 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα, εκτελούνται με επαγγελματική ακρίβεια και με 14 σφαίρες, τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι φρουροί του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη.

Ο Μαμαλικόπουλος ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν αυτός που πάτησε την σκανδάλη, σκότωσε τα θύματα του μέσα σε 6 δευτερόλεπτα ενώ στο σημείο τον ανέμενε με το όχημα διαφυγής ο Τσεχιλίδης.
Οι δυο τους ποτέ δεν κατονόμασαν τον ηθικό αυτουργό.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ