Ελεύθερος ο Ρώσος εκατομμυριούχος που είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο

Αποσύρθηκε ύστερα από αίτημα της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας το αίτημα για έκδοση στη Ρωσία, του εκατομμυριούχου Ντιμίτρι Γκερασιμένκο, 38 ετών ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16 Νοεμβρίου 2016 μετά την άφιξη του από το Μιλάνο, ύστερα από σήμα της Ιντερπόλ σύμφωνα με το οποίο καταζητείτο από τις Ρωσικές αρχές για υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού 65 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων.  
 
Κατά τη σημερινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, ανέφερε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του 38χρονου ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης του στην Ρωσία. Πρόσθεσε πως η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας επικοινώνησε με τις Ρωσικές αρχές οι οποίες επιβεβαίωσαν το γεγονός, σημειώνοντας ωστόσο πως εναντίον του 38χρονου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης του για άλλα αδικήματα τα οποία εκ παραδρομής δεν είχαν μεταβιβαστεί στην Ιντερπόλ.  
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου τερματισμό και απόσυρση της διαδικασίας για έκδοση του Γκερασιμένκο στη Ρωσία, αφού όπως εξήγησε το συγκεκριμένο ένταλμα είχε αποσυρθεί από τις Ρωσικές αρχές. Ανέφερε ακόμα ότι με βάση οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης θα υποβληθεί νέο αίτημα για έκδοση διατάγματος σύλληψης του 38χρονου για τα άλλα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στη Ρωσία.  
 
Ο Χρήστος Κληρίδης επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του 38χρονου εξέφρασε την απαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν  αναφορικά με την απόσυρση του εντάλματος των Ρωσικών αρχών, σημειώνοντας πως έγινε κατάχρηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου. Σημείωσε ότι ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η αρχική αίτηση για έκδοση του πελάτη του στη Ρωσία αφού οι εναντίον του κατηγορίες δεν ίσχυαν και αποσύρθηκαν.  
 
Η Επαρχιακή Δικαστής Τόνια Νικολάου ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για τερματισμό της διαδικασίας, σημείωσε πως οι όροι που επιβλήθηκαν στον 38χρονο παύουν να ισχύσουν και διέταξε όπως επιστραφούν στον Γκερασιμένκο το διαβατήριο του, να βγει το όνομα του από την κατάλογο των ατόμων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία, να του επιστραφούν οι 150 χιλιάδες ευρώ μετρητά που κατέβαλε εγγύηση και να σταματήσει να παρουσιάζεται σε Αστυνομικό Σταθμό για να υπογράφει.  
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείτο ο Γκερασιμένκο δεν ευσταθούσαν και στις 14 Δεκεμβρίου 2016 οι Ρωσικές αρχές ακύρωσαν το ένταλμα σύλληψης του.  
 
Σημειώνεται ότι ο 38χρονος είχε κατηγορηθεί πως το 2007 εξασφάλισε δάνειο ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων με ψευδείς παραστάσεις και χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε πως το συγκεκριμένο δάνειο το είχαν κάνει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του εργοστασίου μεταλλουργίας το οποίο ο Γκερασιμένκο αγόρασε το 2011.  
 
Στη συνέχεια οι Ρωσικές αρχές εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης του με την κατηγορία ότι είχε καταχραστεί ακίνητα της εταιρείας του. Η Γενική Εισαγγελία ξεκίνησε ήδη διαδικασία για έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης του Ντιμίτρι Γκερασιμένκο.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ η Cyta για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Οργή συγγενών για τις ποινές χάδι στους έξι ένοχους για τη φωτιά στο Μάτι-Πέταξαν καρέκλες στην έδρα
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό