Ο πρώτος φόνος που κάλυψε εφημερίδα στην Κύπρο - Θύμα αστυνομικός

Οκτώβριος 1879: Η δολοφονία ενός αστυνομικού σε γαμήλιο πάρτι ήταν το πρώτο φονικό που παρουσιάστηκε στον Κυπριακό τύπο (εφημερίδα «Νέον Κίτιον») τον Οκτώβριο του 1879, με όλες τις λεπτομέρειες της δίκης. Θύμα ήταν ο αστυνομικός Ισμαήλ Περβέρης και δολοφόνος ένας Κύπριος, Σάββας Χριστοδούλου, που παρά το γεγονός είχε προκληθεί από τον νεκρό αστυνομικό, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο και τα οποία αναγράφονται στο βιβλίο «1000 άγριοι φόνοι στην Κύπρο», 4 Τούρκοι αστυνομικοί (ζαπτιέδες) πήγαν απρόσκλητοι στη γαμήλια τελετή και ήταν «ετοιμοπόλεμοι».

Αφού αρνήθηκαν το κέρασμα του γαμπρού ανέφεραν ότι έψαχναν τον Σάββα Χριστοδούλου που είχε μεταβεί στην Ελλάδα από μικρός και είχε εξασφαλίσει ελληνική υπηκοότητα, αλλά επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στην Κύπρο.

Ο Χριστοδούλου, υπό την επήρεια αλκοόλ, παρουσιάστηκε μπροστά τους απαντώντας τους ότι αυτός είναι το παλικάρι που αναζητούσαν, ρωτώντας μάλιστα «δεν σας αρέσω;».
Αποτέλεσμα να ακολουθήσει άγρια συμπλοκή αφού οι αστυνομικοί εξαγριώθηκαν και ο Χριστοδούλου σε κάποια στιγμή να ανασύρει μαχαίρι να δολοφονήσει εν ψυχρώ τον ένα εκ των αστυνομικών.  Το φονικό έγινε στην παρουσία δεκάδων καλεσμένων της γαμήλιας τελετής.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αναφέρθηκε από αυτόπτες μάρτυρες ότι οι αστυνομικοί προκάλεσαν τον δολοφόνο και ότι σε περίπτωση που οι ζαπτιέδες δεν τον προκαλούσαν δεν θα δολοφονούσε το θύμα.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο έκρινε τον Χριστοδούλου ένοχο για φόνο εκ προμελέτης και τον καταδίκασε σε θάνατο δια απαγχονισμού ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος.

Θύελλα αντιδράσεων…

Η καταδίκη του Σάββα Χριστοδούλου προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για φόνο εκ προμελέτης ενώ ο ίδιος και σύμφωνα με τους μάρτυρες είχε προκληθεί και επομένως δεν είχε προσχεδιάσει το φόνο. Επίσης έγινε αναφορά ότι ο Χριστοδούλου ήταν σε αυτοάμυνα, αν και μεθυσμένος, και ενήργησε υπό την απειλή.  

Οι διαμαρτυρίες των Κυπριών, και κυρίως του Έλληνα πρόξενου, έφεραν αποτέλεσμα και το Λονδίνο διέταξε την επανεξέταση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι τότε μια υπόθεση που είχε εκδικασθεί δεν μπορούσε να επανεκδικασθεί.

Ωστόσο το δικαστήριο και πάλι δεν δέχθηκε ότι ο Χριστοδούλου ανέσυρε μαχαίρι και σκότωσε τον αστυνομικό «αμυνόμενος και σε κατάσταση μέθης».  Έτσι το δικαστήριο επανέλαβε την απόφαση του, ότι ο δολοφόνος καταδικάζεται σε θάνατο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τελικά η Βασίλισσα έδωσε χάρη στο Σάββα Χριστοδούλου. 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον