Βρέφη που πετάχτηκαν στα σκουπίδια - Οι 7 υποθέσεις που συγκλόνισαν την Κύπρο

Από τα ποιο ειδεχθή εγκλήματα που δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους είναι αυτά που ένας γονιός σκοτώνει το ίδιο του το παιδί λίγο μετά που το φέρνει στον κόσμο…

Από το 2008 μέχρι το 2016, επτά νεογνά βρέθηκαν πεταγμένα στα σκουπίδια. Κάποια «προμελετημένο έγκλημα», κάποια άλλα βρέθηκαν στα απόβλητα υπό το φόβο της αλλοδαπής μητέρας να μην «μπλέξει», και κάποια άλλα πετάχτηκαν στα σκουπίδια «κατά λάθος».       

Συγκλονισμό προκάλεσε ανά το παγκύπριο η υπόθεση βρεφοκτονίας το 2008 όπου η αλλοδαπή μητέρα, αφού γέννησε το παιδί της, το στραγγάλισε με τα ίδια της τα χέρια.

Επίσης, σοκ προκάλεσαν άλλες δυο υποθέσεις. Η μια, ο εντοπισμός βρέφους κάτω από δέντρο στη Λάρνακα το οποίο ρίχθηκε εκεί ζωντανό λίγο μετά τη γέννηση του, τυλιγμένο με μια κουβέρτα, και η δεύτερη ο εντοπισμός νεκρού βρέφους σε μηχανή αποβλήτων στη Κόσιη.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Οι 7 υποθέσεις είναι:

3 Ιουνίου 2008

Συγκλονισμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη η ενέργεια 20χρονης Ρουμάνας, η οποία έπνιξε το νεογέννητο βρέφος της αμέσως μετά τη γέννησή του.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, η αλλοδαπή γέννησε μόνη της στην τουαλέτα της οικίας της το πρωί της 3ης Ιουνίου 2008.

Στη συνέχεια και κάτω από άγνωστες συνθήκες, η μάνα φέρεται να στραγγάλισε το βρέφος της. Το βρέφος που η ίδια έφερε στον κόσμο.

Στη σκηνή του εγκλήματος η αστυνομία εντόπισε και ένα μαχαίρι, με το οποίο η 20χρονη απέκοψε τον ομφάλιο λώρο.

Την ώρα της γέννας, αλλά και κατά τη διάπραξη της υπό διερεύνηση παιδοκτονίας, στη σκηνή βρέθηκε και δεύτερη Ρουμάνα η οποία, όπως έγινε γνωστό, είναι η γυναίκα που καθάρισε το σπίτι από τα αίματα και τοποθέτησε το βρέφος στον κάλαθο.

2 Ιανουαρίου 2012

Μια από τις συγκλονιστικότερες υποθέσεις που απέδειξε την «σκληρότητα» μιας μάνας που εγκατέλειψε το νεογέννητο βρέφος της κάτω από το δέντρο και εξαφανίστηκε. 

Το κοριτσάκι, μερικών ωρών, βρέθηκε νεκρό, μέσα σε κουβέρτα, κάτω από δέντρο στην Αραδίππου. Το νεογνό αντιλήφθηκε διερχόμενη γυναίκα, η οποία ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βρέφος λευκού χρώματος ήταν βάρους 3 κιλών και είχε γεννηθεί ζωντανό με φυσιολογικό τοκετό ενώ δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις. Επίσης, το βρέφος εντοπίστηκε με τον πλακούντα, σημάδι που απέδειξε ότι η μητέρα γέννησε μόνη της και όχι σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική.

Η μητέρα δεν εντοπίστηκε ποτέ και η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

30 Ιανουαρίου 2013

Νεκρό νεογνό 27 εβδομάδων, εντοπίστηκε σε χαρτοκιβώτιο στα ιατρικά απόβλητα του Γενικού Νοσοκομείο Λεμεσού, από υπάλληλο εταιρείας που μαζεύει τα σκουπίδι.

Ο υπάλληλος της εταιρείας, καθώς μάζευε τα απόβλητα, εντόπισε το νεκρό νεογνό μέσα στο χαρτοκιβώτιο, και αμέσως ειδοποίησε την διεύθυνση της εταιρείας του, η οποία στη συνέχεια ειδοποίησε την Διεύθυνση του Νοσοκομείου. Η εταιρεία αφού ειδοποίησε τη διεύθυνση του νοσοκομείου για το ανατριχιαστικό περιστατικό, επέστρεψε το νεογνό στο Νοσοκομείο.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το νεογνό ξεγέννησε γυναικολόγος ο οποίος διαπίστωσε ότι το μωρό που κυοφορούσε Κύπρια δεν ήταν ζωντανό και έτσι χρειάστηκε αμέσως χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το νεκρό νεογνό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου όταν ένα νεογνό γεννιέται νεκρό και είναι μεγαλύτερο των 21 εβδομάδων, τότε οι γονείς αποφασίζουν εάν θα παραλάβουν οι ίδιοι το νεκρό νεογνό ή αν δεν επιθυμούν τότε το νοσοκομείο το μεταφέρει στο νεκροτομείο μέχρι να διευθετηθεί η ταφή του.

Πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς δεν θέλησαν να πάρουν το νεογνό μαζί τους.

Το ανατριχιαστικό της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας, είναι ότι αν δεν εντοπιζόταν το νεκρό νεογνό, αντί για κανονικής ταφής και κηδείας θα τεμαχιζόταν με άλλα ιατρικά απόβλητα και θα κατέληγε στα ΧΥΤΑ.

19 Φεβρουαρίου 2013

Σοκ ανά το παγκύπριο προκάλεσε η είδηση ότι αλλοδαπή μητέρα αφού γέννησε, τοποθέτησε το βρέφος σε σακούλα και το πέταξε στα σκουπίδια.  

Σύμφωνα με την νεκροτομή που διεξήχθη τότε από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, το βρέφος γεννήθηκε απολύτως υγιές και ότι ο θάνατος του επήλθε μέσα στην σακούλα, πιθανόν από ασφυξία.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε, όταν η 40χρονη Βουλγάρα, μητέρα του βρέφους, εργάτρια σε αγρόκτημα, ζήτησε βοήθεια από τον εργοδότη της, αναφέροντας ότι αντιμετώπιζε κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα και αιμορραγούσε.

Παρόλο που η 40χρονη εργαζόταν τέσσερις μήνες στο αγρόκτημα, οι εργοδότες της δεν είχαν αντιληφθεί πως ήταν έγκυος, αποκρύπτοντας μάλιστα από τους εργοδότες της ότι, κάποιες ώρες πριν, είχε φέρει στον κόσμο, μόνη της, στο υπνοδωμάτιο της, ένα βρέφος, κάτι που διαπιστώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου και ομολόγησε.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν εσπευσμένα στο αγρόκτημα, ελπίζοντας να βρουν το βρέφος ζωντανό, το βρήκαν άψυχο μέσα στη μαύρη σακούλα, αφημένο στον κάδο των σκουπιδιών.

9 Ιανουαρίου 2014

Άλλη μια υπόθεση με πεταγμένο βρέφος στα απόβλητα προκάλεσε σοκ ανά το παγκύπριο.

Υπάλληλος που εργαζόταν στο ΧΥΤΥ Κοσιης εντόπισε το πρωί το νεκρό βρέφος, το οποίο ήταν γυμνό, στον ιμάντα κατά την επεξεργασία των αποβλήτων και σήμανε αμέσως συναγερμό στην αστυνομία.

Το νεκρό βρέφος ήταν γένους θηλυκού, βάρους τριών κιλών και 160 γραμμαρίων, με λίγα σγουρά μαύρα μαλλιά, ηλικίας ολίγων ημερών μέχρις ενός μηνός, με γεμάτο γάλα το πεπτικό του σύστημα και σε αρκετά μεγάλη αποσύνθεση.

Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί το πότε και από πού μεταφέρθηκε το φορτίο με το νεκρό βρέφος στο ΧΥΤΥ αφού το εργοστάσιο ήταν κλειστό για το Σαββατοκύριακο και την αργία των Θεοφανίων και στο χώρο υποδοχής των απορριμμάτων υπήρχαν σκουπίδια αρκετών ημερών που ήταν αποθηκευμένα. 

Το νεκρό βρέφος δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις, εκτός από αυτές που είχαν γίνει μεταθανάτια από τις μηχανές των αποβλήτων.

Επίσης όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του επήλθε πέντε με επτά μέρες πριν την ανεύρεση του στα σκουπίδια. Δεν υπήρχε ομφάλιος λώρος πάνω στο βρέφος και πρέπει να ήταν ζωντανό κάποιες μέρες γιατί το στομάχι του ήταν γεμάτο φαγητό, γάλα.

25 Σεπτεμβρίου 2015

Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα (οκτώ μηνών) στις 30 Αυγούστου στο Μακάρειο Νοσοκομείο και δύο μέρες μετά απεβίωσε.

Στις 12 Σεπτεμβρίου έγινε η νεκροψία του βρέφους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του, καθώς ήταν η δεύτερη αποτυχημένη κύηση της μητέρας.  Λίγες ημέρες αργότερα το νεκρό νεογνό εντοπίστηκε σε κάλαθο αχρήστων στο θάλαμο του νεκροτομείου.

Το προηγούμενο βράδυ το βρέφος βρισκόταν στα ψυγεία του νεκροτομείου, όπου είχε τοποθετηθεί μετά τη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού του μια εβδομάδα προηγουμένως.

Όπως διαπιστώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας, το μόνο άτομο που είχε εισέλθει χθες το βράδυ στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ήταν κάποιος κλητήρας για να μεταφέρει πρόσωπα που είχαν αποβιώσει. Το έπραξε τρεις φορές, στις δέκα και έντεκα το βράδυ, αλλά και στις δύο τα ξημερώματα. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο ένας από τους νεκρούς ήταν στο ψυγείο, όπου βρισκόταν το νεογνό.

21 Ιουλίου 2016

Με εκτρωτικό φάρμακο που προμηθεύτηκε από τα κατεχόμενα διέκοψε την κύηση της η 30χρονη Φιλιπινέζα η οποία αφού γέννησε το βρέφος, το τοποθέτησε σε βαλίτσα και το έδωσε σε φίλο της για να το θάψει σε δασώδη περιοχή στους Καπέδες.  

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε ο τοκετός «ήταν βίαιος» ενώ από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η μητέρα προηγουμένως έλαβε εκτρωτικό φάρμακο. Γεγονός που καταδεικνύει ότι το έγκλημα ήταν οργανωμένο με σκοπό να σκοτώσει το βρέφος.

Επίσης, σύμφωνα με τις έρευνες, το βρέφος πιθανόν να γεννήθηκε νεκρό λόγω και των συσπάσεων που προκάλεσε το εκτρωτικό φάρμακο ενώ σε περίπτωση που γεννιόταν ζωντανό «θα ήταν θέμα δευτερολέπτων να πεθάνει».    
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ