Οι διαβόητοι εγκληματίες και οι θανατικές ποινές στην Κύπρο μιας «άλλης» εποχής (pics)

Συγκλονιστικά εγκλήματα και διαβόητους δολοφόνους «κρύβουν» οι βιτρίνες των δωματίων που δεύτερου ορόφου του μουσείου της αστυνομίας, στα άδυτα του οποίου βρέθηκε ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Τα περισσότερα εγκλήματα διαπράχθηκαν κυρίως κατά περίοδο της Αγγλοκρατίας ενώ δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Επίσης εντύπωση προκαλούν οι βιτρίνες με τα φονικά όπλα που σε κάποιες περιπτώσεις οι δολοφόνοι έκαναν απίστευτες εφευρέσεις.  

Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, ανάμεσα σ’ άλλα, να δει από κοντά φονικά όργανα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που έχουν σχέση με τα εγκλήματα, καθώς επίσης αντικείμενα και έγγραφα που σχετίζονται με τη δράση γνωστών φυγόδικων, όπως τα Χασαμπουλιά και ο Μίτας. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί παρακολουθήσει την πορεία, την εξέλιξη και φυσικά την εξιχνίαση του εγκλήματος διαμέσου των δεκαετιών.

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ online βρέθηκε στο Μουσείο, τις πόρτες του οποίου μας άνοιξε ο Αστυφύλακας και υπεύθυνος του μουσείου Ματθαίος Σιαμπτάνης. Σας παρουσιάζουμε τα εγκλήματα που συγκλόνιζαν τότε την κοινή γνώμη, τα φονικά όπλα καθώς και την κατάληξη των δραστών.  

Σκότωσε τη μητέρα της και καταδικάστηκε σε θάνατο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο….

Το Μάρτιο του 1944 νεαρή αφού στραγγάλισε τη μητέρα της με σχοινί 2 μέτρα στην συνέχεια την κρέμασε.

Η νεαρή καταδικάστηκε σε θάνατο με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
 

Πατέρας δολοφόνησε το γιό του… Καταδίκη σε θάνατο

Το Μάρτιο του 1937 στη Σωτήρα Αμμοχώστου πατέρας δολοφόνησε τον 16χρονο γιο του.

Ο πατέρας που έμεινε χήρος ήθελε να παντρευτεί ξανά και να πάρει ολόκληρη την περιουσία της νεκρής συζύγου του.Μια ημέρα ο 16χρονος εξαφανίστηκε μα αποτέλεσμα να τον αναζητεί η αστυνομία αλλά και οι χωριανοί του.

Αργότερα δόθηκε στην αστυνομία μια πληροφορία ότι ο πατέρας του, μια ημέρα πριν την εξαφάνιση του γιου του, θεάθηκε να ρίχνει πέτρες σε λάκκο που βρισκόταν σε κάποιο χωράφι.

Μετά από έρευνες η αστυνομία εντόπισε σε αυτό το λάκκο, διαμελισμένο το πτώμα του άτυχου 16χρονου.

Ο πατέρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου κατηγορούμενος για φόνο καταδικάστηκε σε θάνατο με περιστασιακή μαρτυρία.

Ήθελε να βιάσει την αδελφή του…

Το 1944 στον Άγιο Θεόδωρο ης Λάρνακας αδελφός επιχείρησε να βιάσει την αδελφή του η οποία κατάφερε να τον απομακρύνει.

Ο δράστης είχε αναφέρει σε ένα φίλο του ότι εάν η αδελφή του δεν δώσει τη συγκατάθεση της για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή θα την σκοτώσει, πράγμα το οποίος αρνήθηκε. Αποτέλεσμα ο αδελφός να τεμαχίσει την αδελφή του.

Δολοφονία και θανατική ποινή…

Το 1958 κάτοικος του χωριού Λόφου αγνοείτο. Αρχικά η αστυνομία χειρίστηκε το θέμα ως υπόθεση ελλείποντος προσώπου.

Ωστόσο στη συνέχεια του πτώμα του βρέθηκε απανθρακωμένο. Ένα κλειδί που βρέθηκε κοντά στο θύμα και το οποίο όπως διαπιστώθηκε ταίριαζε με τη κλειδαριά της οικίας του πιστοποίησε την ταυτότητα του θύματος.

Για τη δολοφονία του συγκεκριμένου ανθρώπου συνελήφθη ένα πρόσωπο το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο.  
 
Στραγγάλισε και κρέμασε την ερωμένη του συζύγου της…
 
Το θύμα που βλέπετε στην πιο κάτω φωτογραφία, 23 ετών, ήταν η ερωμένη ενός παντρεμένου άντρα, η σύζυγος του οποίου είχε συχνές προστριβές με τη νεαρή λόγω της παράνομης αυτής σχέσης.
 
Κατά το Μάιο του 1943, η σύζυγος με τη βοήθεια μιας ανιψιάς της δολοφόνησε την 23χρονη, περνώντας σχοινί γύρω από το λαιμό της, την κρέμασαν πάνω σε δοκό.  Είχε προηγηθεί πάλη μεταξύ των τριών γυναικών, κατά την οποία το θύμα είχε δαγκώσει τη σύζυγο στο χέρι.

Στα ομοιώματα σιαγόνας του θύματος, που βλέπετε στη φωτογραφία, διαπιστώθηκε μια ανωμαλία στα μπροστινά δόντια, η οποία ταυτιζόταν με τη πληγή στο χέρι της συζύγου.

Η σύζυγος καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε πεντάχρονη ποινή φυλάκισης.   

Μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά και τη πεθερά του…

Το 1947 νεαρός μαχαίρωσε και σκότωσε την αρραβωνιαστικιά και τη πεθερά του ενώ τραυμάτισε το πεθερό του και τον κουνιάδο του.

Ο δολοφόνος επιχείρησε να διαφύγει ωστόσο «πιάστηκε» από την αστυνομία ενώ το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο.

Φόνος στο γηροκομείο Λάρνακας…

Σε δια βίου φυλάκιση καταδικάστηκε άντρας ο οποίος το 1986 δολοφόνησε σε γηροκομείο στη Λάρνακα άλλο πρόσωπο.

Απίστευτη εκδίκηση….

Το 1947 ένας χωρικός από χωριό της Λεμεσού μετέβη στο νοσοκομείο και δήλωσε ότι τέσσερις ημέρες προηγουμένως, ενώ γευμάτιζε, κατάπιε κατά λάθος ένα κόκαλο. Ακολούθως του έκαναν ακτινογραφίες, υποβλήθηκε σε εγχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν 2 κόκαλα. Η κνήμη μιας αγελάδας και το μετακάρπιο μιας κατσίκας και αφαιρέθηκαν από την κοιλιά του.

Όπως δήλωσε ο χειρούργος ήταν αδύνατο να κατάπιε μόνος του αυτά τα δυο κόκαλα ενώ στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι οι γιοι του τον εκδικήθηκαν.

Συγκεκριμένα ο άντρας αποπειράθηκε να έχει ερωτικές σχέσεις με τη νύφη του και σαν πράξη εκδίκησης οι γιοι του, τον κράτησαν κάτω και του έβαλαν με τη βία τα δυο κόκαλα μέσα στο πρωκτό του.

Δολοφονία με τσεκούρι…

Το συγκεκριμένο τσεκούρι χρησιμοποιήθηκε το 1944 κατά τη δολοφονία προσώπου από τη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα έπειτα από έντονη λογομαχία δυο γειτόνων, ο ένας εξ αυτών άρπαξε το τσεκούρι και σκότωσε τον άλλο.

Το θύμα έφερε 5 χτυπήματα στο κεφάλι ενώ ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση.  

Βιασμοί από εργοδότες…

Στις πιο κάτω φωτογραφίες βλέπετε ένα σκελετό νεογέννητου μωρού και ένα έμβρυο που φυλάσσεται σε ένα μπουκάλι με ειδικό συντηρητικό υγρό.

Τα αδικήματα έγιναν το 1930 σε περιοχή της Λάρνακας. Οι δυο γυναίκες φαίνεται να ήταν ανύπαντρες και είχαν υποστεί βιασμό από τους εργοδότες τους. Ο σκελετός είναι βρέφους που πετάχτηκε από τη μητέρα του.

Απόδραση αλά... Prison break

Το βιβλίο τριγωνομετρίας χρησιμοποιήθηκε το 1947 για την απόδραση ενός κρατούμενου από τα αστυνομικά κρατητήρια της Αμμοχώστου.

Ένα μικρό πριόνι είχε καμουφλαριστεί με αριστοτεχνικό τρόπο στο πίσω μέρος του βιβλίου.

Ο κρατούμενος μέσα σε περίπου μια εβδομάδα έκοψε ένα σίδερο της πόρτας του κελιού του ενώ με τη χρήση λαδιού από το φαγητό του ελαχιστοποίησε το θόρυβο, καταφέρνοντας να αποδράσει.
 
Άναψαν τα αίματα σε καφενείο…
 
Ο σουγιάς που βλέπετε στην πιο κάτω φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε για φόνο μετά από καβγά σε καφενείο.
 
 
Ο κατηγορούμενος δικάστηκε από το «Προσωρινό» δικαστήριο το 1947 και του επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων για υπόθεση ανθρωποκτονίας.
 
Ο θάνατος του παρέμεινε μυστήριο και δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί ο δολοφόνος του.
 
Ένα βιβλίο και μια δολοφονία…
 
Το βιβλίο αυτό εντοπίστηκε στο όχημα Βρετανού ο οποίος δολοφονήθηκε από ένοπλους μέσα στο αυτοκίνητο του το 1956 στη Λευκωσία.

Τρυπημένο κουτάλι στο στομάχι νεκρού στρατιώτη…

Το κουτάλι αυτό βρέθηκε κατά τη διάρκεια νεκροψίας στο στομάχι κάποιου στρατιώτη που απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν λόγου πόνου των εντέρων.

Άγνωστο παρέμεινε κάτω από ποιες συνθήκες ο στρατιώτης κατάπιε το κουτάλι το οποί φαίνεται ότι παρέμεινε στο στομάχι του για ορισμένη περίοδο καθώς αυτό φέρει τρύπα που δημιουργήθηκε από οξέα του στομάχου.  
Η ξανίδα που πρόδωσε το ληστή…

 

Το 1951 στην Κερύνεια άγνωστο πρόσωπο διέρρηξε πρατήριο βενζίνης και τρυπώντας το κάτω μέρος συρταριού κατάφερε και απέσπασε το ποσό των 6 λιρών.

Ως ύποπτος συνελήφθη ένα πρόσωπο που περιφερόταν στο σημείο, ο οποίος ωστόσο ανακρινόμενος δεν παραδεχόταν ενοχή.

Κατά την ανάκριση, αστυνομικός είδε στο άνοιγμα της τσέπης του παντελονιού του μια μικρή ξανίδα η οποία στη συνέχεια συνδέθηκε με το ξύλο του συρταριού.

Ο ύποπτος καταδικάστηκε.  

Το κρασί που έκρυβε χειροβομβίδες…

To 1985, ένας Ιορδανός έφτασε στην Κύπρο φέρνοντας μαζί του δύο μπουκάλες Κιάντι (κρασί). Ο συγκεκριμένος είχε προηγουμένως κόψει τον πάτο των μπουκαλών, τις είχε βάψει από μέσα  για να φαίνονται γεμάτες και στη συνέχεια έβαλε μέσα δύο πιστόλια, σφαίρες, σιγαστήρα και χειροβομβίδες.

Ο Αστυνομικός που ήταν καθήκον στο χώρο άφιξης του αεροδρομίου αντιλήφθηκε ότι ο συγκεκριμένος μετέφερε κάτι πιο βαρύ από δύο μπουκάλες Κιάντι και τον ερεύνησε και βρήκε όλα τα πιο πάνω κρυμμένα στις μπουκάλες. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του Ιορδανού βρέθηκαν άλλες μπουκάλες με χειροβομβίδες μέσα τους.

Ναρκωτικά μέσα σε καρύδια και οι… 15 λίρες πρόστιμο

Όσον αφορά την υπόθεση με τα καρύδια, πρόκειται για υπόθεση που σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1964, όπου ένας 52χρονος Βρετανός Μουσικός, αφού αφαίρεσε την ψίχα από 210 καρύδια τα γέμισε με κάνναβη και σκόπευε να τα πάρει μαζί του στη Μεγάλη Βρετανία.

Μέλη της Αστυνομίας, ανέκοψαν για έλεγχο το ταξί που τον μετέφερε στη Λεμεσό, όπου και θα αναχωρούσε και βρήκαν στις αποσκευές του τα καρύδια και δύο αυτοκινητάκια παιγνίδια γεμάτα με κάνναβη. Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 1965 παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου του επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο 15 λιρών.

Όπλα και Μαχαίρια από εγκλήματα… Απίστευτες «εφευρέσεις»

Σε ένα άλλο δωμάτιο του δεύτερου ορόφου υπάρχουν διάφορα όπλα και μαχαίρια που κατασχέθηκαν ως τεκμήρια από εγκλήματα. Υπάρχει όμως μια εκπληκτική συλλογή από όπλα της περιόδου της Τουρκοκρατίας που αρχίζουν από το 1690. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα σύνεργα που κατασκεύαζαν τα βόλια για τα όπλα αυτά, αλλά και διάφορα κομμάτια από ξύλο τα οποία με κάλλιο και θειάφι έπαιζαν το ρόλο της κροτίδας.

 

Πέραν τούτου μπορεί ο επισκέπτης να δει ασυμπλήρωτα όπλα ή όπλα Κυπριακής κατασκευής ή με μετατροπές που έγιναν στην Κύπρο. Όπως ένα κυνηγετικό τυφέκιο που αποτελείται από μια σωλήνα του νερού και ένα κομμάτι ξύλο σκαλισμένο ή ένα όπλο επιτόπιας κατασκευής που η κάννη του είναι εξάρτημα τιμονιού φορτηγού.

 

Εκτός από αυτά υπάρχουν μικρά πιστόλια, πιστόλι μπρελόκ, πιστόλι μαχαίρι, μαχαίρι που ομοιάζει με πέννα ή ακόμα και καμουφλαρισμένα μαχαίρια που έχουν την όψη κλειδιού.

 

 

Ναρκωτικά μέσα χε χαλιά…

Δύο προβλήματα που ταλανίζουν από πολύ παλιά την κοινωνία μας καλούμαστε να δούμε στο επόμενο δωμάτιο. Τα ναρκωτικά και την Κυβεία. Εκεί παρουσιάζονται μπροστά μας πλάκες χασίς, ηρωίνης, κάνναβη, σύνεργα καπνίσματος ναρκωτικών και άλλα επικίνδυνα φάρμακα. Ανάμεσα τους υπάρχουν αυτοκινητάκια παιγνίδια που οι παράνομοι τα γέμισαν με ναρκωτικά καθώς επίσης και καρύδια, τα οποία αφού τους έβγαλαν την ψίχα τα κόλλησαν και προσπάθησαν να τα εξαγάγουν εκτός Κύπρου.

 

Στους τοίχους του δωματίου αυτού βλέπουμε φωτογραφίες από δύο σχετικά πρόσφατες υποθέσεις με ναρκωτικά.

Η πρώτη που σημειώθηκε το 2000 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου δύο περίπου κιλά ηρωίνης εντοπίστηκαν από μέλη της ΥΚΑΝ σε τρία χαλιά (τα ναρκωτικά είχαν τοποθετηθεί μέσα στην ύφανση των χαλιών). Ο δράστης, της υπόθεσης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης.

Η δεύτερη υπόθεση σημειώθηκε το 2001, μετά που οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν σε διάφορες περιπτώσεις παράνομα τσιγάρα. Τότε αποφασίστηκε αντί να καταστραφούν να προσφερθούν τα τεκμήρια στους φυλακισμένους. Στον έλεγχο που έγινε πριν να παραδοθούν τα τσιγάρα εντοπίστηκαν καλά συσκευασμένα ως πακέτα τσιγάρων 832 περίπου γραμμάρια κάνναβης.

Ρόπαλα που είχαν στην κατοχή τους συμμορίες στη Λευκωσία κατά τη δεκαετία 70 – 80

Φωτογραφίες από φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα εγκλήματα κατά το 1950.

*Θα ακολουθήσει αύριο το Μέρος Γ με τους σεσημασμένους εγκληματίες. 

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αστυφύλακα και υπεύθυνο του μουσείου Ματθαίο Σιαμπτάνη για την ξενάγηση.  

 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη