Η αποκαθήλωση των θεσμών, μια ανείπωτη τραγωδία και τα βαριά ονόματα στη φυλακή

Αναμφίβολα η δεκαετία που πέρασε, ήταν μια δεκαετία όπου οι θεσμοί τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, αφού κρατικοί αξιωματούχοι και βαριά ονόματα βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
 
Τον… χορό των φυλακίσεων άνοιξε το 2013 ο τότε υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για την φονική έκρηξη στο Μαρί, ενώ ήταν ο πρώτος υπουργός που καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
 
Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη καταγράφηκαν ουκ ολίγες καταδίκες κρατικών αξιωματούχων για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, γεγονός για το οποίο Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους.
 
Ωστόσο, με βάση την λίστα των καταδικασθέντων, οι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο εδώλιο δεν προέρχονταν ούτε μόνο από την αριστερά, ούτε μόνο από τη δεξιά ή το κέντρο, αλλά από όλους τους πολιτικούς χώρους.
 
Ένα από τα βαριά ονόματα που πέρασαν το κατώφλι των Κεντρικών Φυλακών, ήταν αυτό του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκου Ερωτοκρίτου, με τον Γενικό Εισαγγελέα πρώτα να κερδίζει την απόλυση του στο Ανώτατο, το οποίο τον χαρακτήρισε «ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του», ενώ στη συνέχεια τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπου καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλακή.
 
Το χρονικό της κρίσης των θεσμών       
 
Ιούλιος 2013: Η καταδίκη Παπακώστα για την έκρηξη στο Μαρί
Η φονική έκρηξη στο Μαρί, έπειτα από την οποία έχασαν την ζωή τους 13 πρόσωπα, οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά υπουργό στο εδώλιο, έχοντας στην πλάτη του το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο Κώστας Παπακώστας, υπουργός Άμυνας επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, καθώς κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω βαριάς αμέλειας.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου (στη συνέχεια αθωώθηκε από το Ανώτατο) και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Στο εδώλιο είχε βρεθεί και δεύτερο στέλεχος της Κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, καθώς ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Σάββας Αργυρού, οι οποίοι ωστόσο αθωώθηκαν.

Οκτώβριος 2014: Στη φυλακή ο Διοικητής της ΚΤ
Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του και ειδικότερα με την ενέργειά του να μην δηλώσει στην Εφορία, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus του Έλληνα επιχειρηματία, Μιχάλη Ζολώτα.
 
Η Δικαστής θεώρησε αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία του να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της FOCUS καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών.
 
Ιανουάριος 2015: Το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν πέντε πρόσωπα για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, μεταξύ των οποίων και το στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Βενιζέλος Ζαννέτος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Και οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Το Κακουργιοδικείο έλαβε ως ελαφρυντικό το γεγονός τη μη δίωξη του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη, ο οποίος ως γνωστό αποτέλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον των κατηγορουμένων, ενώ στα αρχικά στάδια της υπόθεσης ήταν συγκατηγορούμενος τους.

Στην απόφαση του ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «εγκλήματα διαφθοράς», η σοβαρότητα των οποίων, «έγκειται και στο γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύουν τη χρηστή διοίκηση, το δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη, διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και τις ηθικές βάσεις της κοινωνίας».
 
Φεβρουάριος 2015: Βαριά καμπάνα στον πρώην υπουργό Εσωτερικών
Ποινή φυλάκισης 15 ετών επιβλήθηκε στην Ελλάδα στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη και στο γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, σε σχέση με την υπόθεση του μαύρου χρήματος στην προμήθεια του συστήματος ΤΟR, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Ντίνος Μιχαηλίδης όπως και οι άλλο καταδικασθέντες, διευκόλυναν τη διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούσαν «μίζες» για την αγορά των ρωσικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς TOR M1. Ο οπλισμός αγοράστηκε από την Ελλάδα και δόθηκε ακολούθως στην Κύπρο σαν αντιστάθμισμα για τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300 στην Κρήτη.

Η δικογραφία στηρίχθηκε στις καταθέσεις του εξάδελφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρώην Κύπριος υπουργός το 1997 εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, μεταφέροντας του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.
 
Φεβρουάριος 2015: Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δήμαρχος στο εδώλιο
Με δημοτικούς συμβούλους όλων των… αποχρώσεων και με τον Δήμαρχο Πάφου, Σάββα Βέργα, ενορχηστρωτή, ο Δήμος Πάφου βίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Έξι πρόσωπα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, μια υπόθεση η οποία έσκασε σαν βόμβα. Και ενώ όλοι απέρριπταν αρχικά τα όσα τους καταλογίζονταν, καταδικάστηκαν και βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα των Κεντρικών Φυλακών.

Ο Σάββας Βέργας καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαληκκίδης, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση, ενώ το σύνολο των χρημάτων που παραδέχθηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού, ήταν 520 χιλιάδες ευρώ για τον Σάββα Βέργα και 498 χιλιάδες για τον Ευτύχιο Μαλληκίδη.

Επίσης, σε 5,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκαν οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Γιώργος Μιχαηλίδης και Ευστάθιος Ευσταθίου αντιστοίχως, σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση ο πρώην Δήμαρχος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου, Φειδίας Σαρίκας, όπως και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ, Βάσος Βασιλείου. Παράλληλα ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επιβλήθηκε και στον πρώην δημοτικό σύμβουλο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Σιαηλή.
Τους πέντε «έκαψε» στην κατάθεσή του ο Σάββας Βέργας, ο οποίος δήλωσε ότι επειδή είχε τύψεις ήθελε να αποκαταστήσει το όνομα του στους δημότες της Πάφου και μίλησε για τα λεφτά που πήραν ως μίζες, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι.

Δύο χρόνια αργότερα και ενώ εξέτιε την ποινή του για την υπόθεση του ΣΑΠΑ, ο Σάββας Βέργας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Πάφου.

Συγκεκριμένα, το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Σάββα Βέργα για το αδίκημα του Δεκασμού Δημόσιου Λειτουργού, ένα έτος για το αδίκημα της Απόσπασης από Δημόσιο Λειτουργό, ένα έτος για το αδίκημα της Κατάχρησης Εξουσίας ενώ δεν επέβαλε ποινή για το αδίκημα της Δωροληψίας και Επίδειξης Εύνοιας από Δημόσιο Λειτουργό.

Σεπτέμβριος 2015: Πρωτοφανής απόλυση και καταδίκη
Πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίστηκε το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για «απρεπής συμπεριφορά».

Η ολομέλεια του Ανωτάτου, ομόφωνα αποφάσισε την παύση του κ. Ερωτοκρίτου, που είχε ως φόντο την υπόθεση Προβιτέσια και την κόντρα του με τον κ. Κληρίδη, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν καταπέλτης.

Το Ανώτατο δικαστήριο χαρακτήρισε τον κ. Ερωτοκρίτου «ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμα του προορίζεται να υπηρετεί».

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου στη συνέχεια κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχοντας στην πλάτη του βαριές κατηγορίες, ενώ μετά από δικαστική μάχη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση 3,5 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, της συνωμοσίας προς ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης, της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της κατάχρησης εξουσίας.

Απρίλιος 2019: Καταδίκη Εμπεδοκλή
Για μίζες στο εδώλιο βρέθηκε και ο δημοτικό γραμματέα Λάρνακας, Λευτέρης Εμπεδοκλής, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, αφού κρίθηκε ένοχος για κλοπή από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Δημοτικός Γραμματέας κατηγορείτο ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία, το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στη περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.
 
Στην απόφασή του το Δικαστήριο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση διάπραξης τέτοιου είδους αδικημάτων από δημόσια πρόσωπα.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον