Συγκλόνισαν, πάγωσαν, καθήλωσαν… Το μαύρο δεκάρι του κόκκινου κύκλου (pics)

Το 2018 ίσως να ήταν ο χρόνος με τα περισσότερα πρωτοφανή εγκλήματα στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα διπλό φονικό στο Στρόβολο το οποίο διαπράχθηκε την ώρα που στο σπίτι βρισκόταν το δεκαπεντάχρονο παιδί του ζεύγους που δολοφονήθηκε, ένας φόνος μιας ηλικιωμένης στην Αγλαντζιά για ένα λάπτοπ και μερικά χρήματα, μια δολοφονία μιας ανυποψίαστης γυναίκας που προσφέρθηκε να μεταφέρει ένα γνωστό της μετά από ωτοστόπ,  αλλά και ένας φόνος με θύμα εννιάχρονο κοριτσάκι και θύτη τον δεκατριάχρονο αδελφό της στη Λάρνακα, είναι μερικά από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν, πάγωσαν και καθήλωσαν την κοινή γνώμη.
 
Συνολικά το 2018 διαπράχθηκαν δέκα δολοφονίες, ένας αριθμός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στα εγκλήματα σε σύγκριση με πέρυσι, αύξηση της τάξης του 42,8%, καθώς το 2017 οι φόνοι σταμάτησαν στους επτά, ενώ το 2016 στους έντεκα και το 2015 στους δώδεκα.
 
Ο χάρτης των εγκλημάτων
Άκρως μοιρασμένα σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου είναι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν το 2018. Από τα δέκα εγκλήματα, από δύο διαπράχθηκαν σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα και από ένα σε Ελεύθερη Αμμόχωστο και περιφέρεια Μόρφου.
 
Αιματηρή μήνες του έτους ήταν ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος κατά τους οποίους καταγράφηκαν από τρεις δολοφονίες. Τον Απρίλιο διαπράχθηκε η πατροκτονία στη Λάρνακα, ακολούθως το διπλό φονικό στον Στρόβολο και πέντε μέρες αργότερα η ληστεία μετά φόνου με θύμα 80χρονη στην Αγλαντζιά.
 
Όσον αφορά τον Νοέμβριο διαπράχθηκε η δολοφονία του Μπόρις Γκάρι Χριστοδούλου στην Αγία Νάπα, που είχε ως φόντο τον υπόκοσμο, ακολούθως η δολοφονία της Γιαννούλας Χατζηγιάννη στη Μαραθάσα και μετέπειτα η δολοφονία της εννιάχρονης από τον δεκατριάχρονο αδελφό της στη Λάρνακα.
Το διπλό φονικό στο Στρόβολο
Το ξημέρωμα της 19ης Απριλίου έμελλε να αφήσει ένα παιδί ορφανό και τους γονείς του νεκρούς μέσα στο σπίτι τους στο Στρόβολο. Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και η Ντίνα Σεργίου ήταν τα θύματα ενός στυγερού εγκλήματος που καθήλωσε την Κύπρο
Δύο δολοφονίες που διαπράχθηκαν, με βάση τα όσα ακούστηκαν μέχρι στιγμής στο Δικαστήριο (σε εξέλιξη η δίκη), με σκοπό τη ληστεία ενός χρηματοκιβωτίου που τελικά δεν υπήρχε στο σπίτι .
 
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Λοΐζος Τζιωνής, η πρώην σύντροφος του Σάρα Σιάνς, ο αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και ο φίλος τους Μάριος Χατζηξενοφώντος.
 
Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας ο Τζιωνής πέτυχε είσοδο από παράθυρο στο δεύτερο όροφο της οικίας και αφού εισήλθε στο δωμάτιο του ζεύγους, κατακρεούργησε με απίστευτο μένος τόσο τον καθηγητή Γιώργο Χατζηγεωργίου όσο και την σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.
 
Ο Τζιωνής μετά τη δολοφονία ξύπνησε τον γιο του ζεύγους και αφού του ανέφερε ότι σκότωσε τους γονείς του, τον μετέφερε στο υπόγειο της οικίας, όπου τον κλείδωσε.
 
Ο 15χρονος κατάφερε να εξέλθει από το χώρο όπου τον είχε κλειδώσει και ειδοποίησε τους γείτονες οι οποίοι με τη σειρά τους κάλεσαν την Αστυνομία.
Το θέαμα που αντίκρισαν τα μέλη του εγκληματολογικού κατά την άφιξη τους στη σκηνή του εγκλήματος, ήταν φρικιαστικό.
 
Ο Τζιωνής και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι πλέον για την υπόθεση, συνελήφθησαν από τις Αρχές και το έγκλημα εξιχνιάστηκε. Ο Τζιωνής αρχικά έριχνε τον φόνο σε άλλους ενώ στην συνέχεια ομολόγησε, ενώ από την πλευρά τους οι άλλοι τρείς κατηγορούμενοι έδειξαν ως ηθικό αυτουργό και δολοφόνο του ζεύγους τον Τζιωνή.
 
Ωστόσο και οι τέσσερις στο Δικαστήριο αρνήθηκαν την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.
 
Σκότωσαν 80χρονη για ένα λάπτοπ και μερικά μετρητά στην Αγλαντζιά
Πέντε μέρες μετά το άγριο διπλό φονικό στον Στρόβολο και άλλη μια βόμβα σκάει στα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας. Η 80χρονη Αντρούλλα Βανέζη εντοπίζεται νεκρή και φιμωμένη στο σπίτι της στην Αγλαντζιά.
Η γυναίκα βρισκόταν στην οικία της όταν γύρω στις 10 το πρωί ο γιος της αποχώρησε από το σημείο.
Σε κάποια στιγμή άγνωστος αριθμός προσώπων-η Αστυνομία έκανε λόγο για δύο-εισήλθαν στην οικία και αφού έδεσαν και φίμωσαν την 80χρονη στο κρεβάτι της, άρπαξαν ένα λάπτοπ και μερικά χρήματα που υπήρχαν στην οικία και ακολούθως εξαφανίστηκαν.
 
Παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας (είχαν συλληφθεί δύο πρόσωπα, ένας άνδρας και μια γυναίκα), εντούτοις ο φόνος παραμένει μέχρι σήμερα στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα.
 
Δολοφονία εννιάχρονης στη Λάρνακα
Απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου και ένα εννιάχρονο κορίτσι πέφτει νεκρό μετά από δεκαπέντε δολοφονικές μαχαιριές που δέχθηκε από τον 13χρονο αδελφό της στη Λάρνακα. Ένα πρωτοφανές έγκλημα που πάγωσε την κοινή γνώμη και συγκλόνισε το παγκύπριο.
Τα δύο παιδιά βρίσκονταν στο σπίτι, την ώρα που ο πατέρας τους ήταν στη δουλειά. Σε κάποια στιγμή σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσημα η Αστυνομία, τα δύο ανήλικα είχαν λογομαχήσει για ασήμαντη αιτία και ο 13χρονος άρπαξε ένα μαχαίρι και σκότωσε την αδελφή του, η οποία εντοπίστηκε αιμόφυρτη από τον πατέρα της που επέστρεψε, στο δρόμο μπροστά από το σπίτι της οικογένειας.
 
Στη συνέχεια ο πατέρας με τη βοήθεια ενός γείτονα κάλεσαν την Αστυνομία, ενώ στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε την εννιάχρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε το θάνατο της.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο 13χρονος παραδέχθηκε ανακρινόμενος το έγκλημα, όμως λόγω της ηλικίας του δεν συνελήφθη αφού βάσει της νομοθεσίας θεωρείται ποινικά ανεύθυνος, καθώς είναι κάτω των 14 ετών.
 
Ο 13χρονος αφού είχε εξεταστεί από παιδοψυχίατρο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου κρατείται μέχρι σήμερα.
 
Η δολοφονία στη Μαραθάσα μετά από ωτοστόπ
12 Νοεμβρίου περί η ώρα 2 το μεσημέρι… Η άτυχη 56χρονη Γιαννούλα Χατζηγιάννη από τον Οίκο Μαραθάσας έφυγε από την υπεραγορά που εργαζόταν, έχοντας στην κατοχή της τα 1700 ευρώ από τις εισπράξεις.
Σε κάποια στιγμή ενώ στο αυτοκίνητο βρισκόταν μια συνάδελφος της, ένας 40χρονος από τη Γεωργία έκανε ωτοστόπ και η 56χρονη σταμάτησε το όχημα για να τον μεταφέρει, αφού τον γνώριζε από διέμενε στον Καλοπαναγιώτη και ήταν πελάτης της υπεραγοράς όπου εργαζόταν.
 
Αφού άφησε σε κάποιο σημείο του δρόμου τη συνάδελφο της και έμεινε μόνη της με τον 40χρονο, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από τον Γεωργιανό ο οποίος είχε ως στόχο τα χρήματα που μετέφερε.
 
Μετά από μαρτυρία που προέκυψε εναντίον του  40χρονου από γυναίκα αυτόπτη μάρτυρα που είδε το έγκλημα, ο ύποπτος συνελήφθη και στην κατοχή του εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 1700 ευρώ.
Στα χρήματα που εντοπίστηκαν βρέθηκαν κηλίδες αίματος, όπως επίσης και στα ρούχα του υπόπτου. Επίσης κηλίδες αίματος εντοπίστηκαν και σε τοίχο της οικίας του καθώς και στο μπάνιο.
 
Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του, ο 40χρονος ομολόγησε το έγκλημα, ενώ πλέον βρίσκεται στο εδώλιο του Κατηγορουμένου, αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
 
Ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την μητέρα του
Ξημερώματα 22ης Ιανουαρίου και μια 73χρονη μητέρα δέχεται άγρια επίθεση από τον 42χρονο γιο της, ο οποίος την ξυλοκόπησε μέσα στο σπίτι της στο Ύψωνα.
Μετά τον ξυλοδαρμό ο 42χρονος κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τη μητέρα του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όμως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Ο 42χρονος φαίνεται να είχε εκνευριστεί με τη μητέρα του γιατί δεν του έδινε χρήματα, ενώ παρόν στο επεισόδιο ήταν και ο αδελφός της μητέρας του.
 
Τελικά η άτυχη γυναίκα απεβίωσε έξι μήνες αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τον γιο της κατηγορείται για ανθρωποκτονία ενώπιον Κακουργιοδικείου. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Τσακώθηκε με τον πατέρα του και τον σκότωσε
Άλλη μια τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της 11ης Απριλίου  στην Ορόκλινη, όπου γιος σκότωσε τον πατέρα του Στηβ Ανδρέα Ιωάννου μετά από λογομαχία.
Τα αίματα άρχισαν να ανάβουν όταν ο 34χρονος αρνήθηκε  να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή, παρά την επιμονή του πατέρα του.
 
Ακολούθως άρπαξε ένα μαχαίρι και σκότωσε τον 62χρονο πατέρα του, μπροστά στα έντρομα μάτια της γιαγιάς του η οποία κάλεσε την Αστυνομία.
 
Αμέσως μετά το έγκλημα ο 34χρονος τράπηκε σε φυγή και συνελήφθη γύρω στις δύο τα ξημερώματα από μέλη της Αστυνομίας που εντόπισαν να περιφέρεται στο δρόμο.
 
Αφού ο κατηγορούμενος πλέον για την υπόθεση ανακρίθηκε οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ενώ περί τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε η δίκη του ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Το θανατηφόρο που τελικά ήταν φόνος
Άλλη μια δολοφονία, μια από τις πιο περίεργες που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ήταν αυτή του 39χρονου Τσάρλι Μπίρτς στην Πάφο.
Η δολοφονία διαπράχθηκε τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου όταν ο 39χρονος έφευγε από μπυραρία της πόλης για το σπίτι του. Τότε ένα όχημα παρέσυρε τόσο τον ίδιο όσο και ένα 32χρονο φίλο του.
 
Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαφάνηκε ότι δεν επρόκειτο για ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, αλλά φόνο εκ προμελέτης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο 39χρονος και ο 32χρονος φίλος του αντιλήφθηκαν ότι ένας 35χρονος διαπληκτιζόταν και χτύπησε την 23χρονη φίλη του.
 
Οι δύο Βρετανοί παρενέβησαν και προσπάθησαν να υπερασπιστούν την νεαρή με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή του 35χρονου ο οποίος ένιωθε προσβεβλημένος.  
 
Ακολούθως ο 35χρονος έστησε καρτέρι στους δύο Βρετανούς και όταν τους είδε να φεύγουν από την μπυραρία παρέσυρε τον ένα στον θάνατο και τραυμάτισε τον δεύτερο.
 
Αφού ο 35χρονος χτύπησε τους δύο άνδρες μετέβη με το όχημα του στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, έχοντας ως συνοδηγό την 23χρονη φίλη του με την οποία καυγάδισαν προηγουμένως και έπεσε στη θάλασσα .
 
Το όχημα έγινε αντιληπτό από περαστικούς οι οποίοι άκουσαν την κοπέλα να φωνάζει και να ζητά βοήθεια. Αντίθετα ο οδηγός του οχήματος εξήλθε από το νερό μόνος του.
 
Τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν, με την κοπέλα να αφήνεται ελεύθερη μετά από λίγες μέρες, ενώ ο 35χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου.
 
Το μένος των Ροντβάιλερ που κατασπάραξαν γυναίκα στην Πάφο
22 Φεβρουαρίου… Η 46χρονη Πετράνα Μίλκοβα από τη Βουλγαρία εντοπίζεται νεκρή σε γεωργική περιοχή πλησίον του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και Δημοτικού Σταδίου του Δήμου Γεροσκήπου .
Η άτυχη γυναίκα είχε εντοπιστεί κατακρεουργημένη από πολίτη σε λίμνη αίματος, ενώ ήταν ημίγυμνη και έφερε τραύματα στο σώμα της.
 
Η αστυνομία αρχικά λόγω των τραυμάτων που έφερε η 46χρονη, εκτιμούσε ότι επρόκειτο για άγριο φονικό. Ακολούθως το δεύτερο σενάριο έκανε λόγο για κτυπήματα που δέχθηκε από γεωργικό ελκυστήρα συνεπεία εργατικού ατυχήματος.
 
Τελικά επικράτησε ένα τρίτο σενάριο, το οποίο ήταν ακόμα χειρότερο. Η γυναίκα είχε κατακρεουργηθεί από αδέσποτα σκυλιά ράτσας Ρόντβάιλερ τα οποία είχαν αφήσει ελεύθερα οι ιδιοκτήτες τους και τα οποία εντοπίστηκαν πέντε μέρες μετά τη δολοφονία, σε παρακείμενο σημείο από αυτό που εντοπίστηκε η Μίλκοβα.
 
Μάλιστα, δεκαέξι μέρες μετά τη δολοφονία και αφότου είχαν συλληφθεί οι ιδιοκτήτες των σκυλιών, δηλαδή ένας 27χρονος και ο 54χρονος πατέρας του, εντοπίστηκε ένα νεκρό σκυλί θαμμένο σε περιοχή της Πάφου το οποίο φαίνεται να σκότωσα οι δράστες μετά το φόνο της Πετράνα Μίλκοβα για να αποκρύψουν στοιχεία.
 
Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου.
 
Οι δολοφονίες με φόντο τον υπόκοσμο
Άλλες δύο δολοφονίες καταγράφηκαν το 2018 με φόντο τον υπόκοσμο. Στις 8 Φεβρουαρίου ο Έρνεστ Λεωνίδης έπεσε νεκρός από πυρά που δέχθηκε, ενώ καθόταν με φίλους του σε ταβέρνα στη Λεμεσό.
Τρία πρόσωπα που έφεραν καρναβαλίστικες μάσκες, εισέβαλαν στην ταβέρνα και σκότωσαν εν ψυχρώ τον 47χρονο, ενώ οι ύποπτοι για την υπόθεση συμπλήρωσαν εντεκάδα. Ωστόσο  ενώπιον του Κακουργιοδικείου βρίσκεται μόνο ένας εξ αυτών, 36χρονος Λετονός.
 
Η δολοφονία είχε την σφραγίδα της Ρωσικής μαφίας και όχι του Κυπριανού υποκόσμου, αφού όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ο ένας από τους εκτελεστές ήθελε να ελέγχει τα παράνομα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα ήταν αυτός που έλεγχε τους Γεωργιανούς στην Κύπρο και ένας από τους εκτελεστές ήθελε να βγάλει από τη μέση τον Λεωνίδη.
 
Ακολούθως στις 2 Νοεμβρίου διαπράχθηκε η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γκάρυ Μπόρις Χριστοδούλου στην Αγία Νάπα από επαγγελματίες εκτελεστές, οι οποίοι πυροβόλησαν το θύμα από το παράθυρο του συνοδηγού και ακολούθως αφού αυτός τράπηκε σε φυγή πεζός στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας τον ακολούθησαν και του έριξαν άλλες δύο σφαίρες στο κεφάλι και δύο στο σώμα.
Οι δράστες παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι, παρότι για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τέσσερα πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους.

Εν τω μεταξύ κατά το 2018 και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου κατά των αστυνομικών στη Λεμεσό από τον διαβόητο Ηλία Μούζο ο οποίος άνοιξε πυρ κατά των μελών της δύναμης, με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο Ισραήλ για θεραπεία.
Ο Μούζος συνελήφθη μερικές μέρες αργότερα στο χωριό Καπηλειό από δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να πετύχουν τη σύλληψη του.
 
Το καρέ συμπλήρωσε η απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου που διαπράχθηκε στις 26 Νοεμβρίου στο κέντρο της Λευκωσίας, όταν δύο πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε σκούτερ άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος του. 
Για την υπόθεση εκδικάζονται τρία πρόσωπα, ενώ καταζητούμενοι είναι άλλοι δύο.

Δειτε Επισης

«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου