Ο γιος του θρυλικού Μάμα στον REPORTER: «Ήρθε σπίτι μετά τη ληστεία και μας τα έδειχνε»

Σχεδόν ένας χρόνος από τον χαμό του πολυτάλαντου, χαρισματικού και ανατρεπτικού αστυνομικού συντάκτη Δημήτρη Μάμα ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών αφού έχασε την μάχη με τον καρκίνο.
 
Ο Δημήτρης Μάμας, αναμφισβήτητα, άφησε το στίγμα του στην κυπριακή τηλεόραση ως «θρύλος» του αστυνομικού ρεπορτάζ αφού για πολλά χρόνια βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Ένας δημοσιογράφος με πάθος και αγάπη για τη δουλειά του, που δεν φοβόταν τίποτα και κανένα...
 
Όπως λένε εκείνοι που τον έζησαν, ο Δημήτρης Μάμας «ήταν εκεί πριν καν γίνει το έγκλημα».
 
Ακούραστος, κυνηγούσε με πάθος την κάθε είδηση. Η αποφώνηση του, με την μοναδική, χαρακτηριστική, μακρόσυρτη φωνή του, «για το Αnt1 Δημήτρης Μάμας»,  θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των τηλεθεατών. Εξάλλου ποιος δεν θυμάται την μια από τις πιο πετυχημένες εκπομπές της Κύπρου, «Πέστα στον Μάμα» η οποία άφησε την δική της ιστορία στην Κυπριακή τηλεόραση. Μια εκπομπή που ξεκίνησε το 1998 και σταμάτησε το 2003, και μέσα από την οποία ο τολμηρός δημοσιογράφος με τις σοκαριστικές του έρευνες καθήλωνε την κυπριακή κοινωνία, με τεράστια ποσοστά τηλεθέασης.
Είχε συνεργαστεί επί σειρά ετών με μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και με έντυπα. Ο Δημήτρης Μάμας ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Ένωσης Συντακτών και έφερε αριθμό μητρώου 30.
 
Ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 στις εφημερίδες «Κύπρος» και «Ο Φιλελεύθερος», όπου διέπρεψε στο κοινωνικό και ελεύθερο ρεπορτάζ. Στη συνέχεια έδωσε λαμπρά δείγματα γραφής και ως χρονογράφος. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 εξέδωσε τη βραχύβια σατιρική εφημερίδα «Κόπανος».
 
Ο Δημήτρης Μάμας μέσα από τα μάτια του γιου του
 
Αν και η δημοσιογραφία ήταν η μεγάλη του αγάπη την οποία υπηρέτησε όπως λίγοι, πιο μεγάλη αποδείχθηκε η αγάπη του για τα παιδιά του, τα οποία περιγράφουν τον Δημήτρη Μάμας ως τον καλύτερο πατέρα και άνθρωπο που πάντα ήταν δίπλα τους.
 
Ο Δημήτρης Μάμας απέκτησε πέντε παιδιά εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός. O Στέλιος Μάμας άνοιξε την καρδιά του στον REPORTER και μίλησε για το ποιος ήταν ο πατέρας του, για άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του και για το μεγάλο του παράπονο που πήρε μαζί του στο μεγάλο ταξίδι.
 
«Θυμάμαι τον πατέρα μου από μικρός που έκανε τη ληστεία και ήρθε σπίτι και τα έδειχνε στην μητέρα μου. Της έβαζε το ράδιο, Εγώ φοβήθηκα που άκουσα τις φωνές του. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχε απόλυτο δίκιο για εκείνα που έλεγε και για πολλά άλλα πράγματα.  Θυμάμαι που μου έλεγε για τους φόνους του Αλ Καπόνε που βρήκαν τα πτώματα στον Κοτσιάτη και τα γεγονότα. Μετά όταν ξετυλίχθηκε το κουβάρι. Μου έλεγε πόσο αδίσταχτοι άνθρωποι ήταν». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση μας με τον γιο του Δημήτρη Μάμα ο οποίος άρχισε να μας μιλά με περηφάνια για τον πατέρα του.  
Ο Στέλιος μας τόνισε επανειλημμένως ότι έμαθε από τον πατέρα του ότι πάνω από όλα πρέπει να είσαι άνθρωπος, όπως και ο ίδιος ο Δημήτρης Μάμας…
 
«Ήταν άνθρωπος πολύ καλός άνθρωπος, όμως ήταν ιδιότροπος, είχε ιδιορρυθμίες. Μπορούσε να κάνει το καλό με όλους, μπορεί και με κανένα. Ήταν με τις ώρες του. Είχε τα πάθη και τα λάθη του αλλά στην τελική δεν ήθελε να βλάψει κανένα. Στην τελική πιστεύω ότι ο κόσμος που έπαθε ζημιά από τον πατέρα μου ήταν πολύ πιο λίγος από αυτούς που βοήθησε. Ήταν καλός άνθρωπος».
 
Ο «σκληρός» Μάμας που λύγιζε και ο υπόδειγμα πατέρας
 
Δυναμικός και «σκληρός» χαρακτηρίζουν τον Δημήτρη Μάμα όσοι δούλεψαν μαζί του. Πίσω όμως από αυτή την έντονη προσωπικότητα, ο ατρόμητος δημοσιογράφος έκρυβε μια μεγάλη ευαισθησία.
 
«Ήταν ευαίσθητος άνθρωπος πολλά. Το λέω αυτό γιατί εγώ που τον ζούσα στις προσωπικές του στιγμές. Πολλές φορές καθόταν και έκλεγε για πολλά πράγματα. Μπορεί να έδειχνε σκληρός αλλά δεν ήταν έτσι όπως έδειχνε. Έκλαιγε με τη δουλειά του κυρίως. Με αχαριστίες πολλών. Γενικά είχε πολλά παράπονα. Όσο σκληρό κι αν τον θυμάστε η καρδιά του ήταν όπως του μωρού. Προσπαθούσε πάντα να μη δείχνει τα συναισθήματα του.  Ειδικά για περιπτώσεις ανθρώπων που υπέφεραν και δεν έβρισκε ούτε δίκαιο, ούτε τίποτα και έτρεχε να κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει», ανέφερε ο γιος του.
Ερωτηθείς ο Στέλιος εάν ο πατέρας του στο σπίτι ήταν διαφορετικός άνθρωπος, απάντησε αρνητικά αναφέροντας μας ότι ήταν το ίδιο. Σκληρός μεν, πολύ ευαίσθητος δε..
 
«Ως πατέρας ήταν πολύ καλός μαζί μας. Ώσπου του το επέτρεπε η δουλειά του και άλλες συγκυρίες που είχε γιατί του έτυχαν πολλά πράγματα στη ζωή του. Είχε πράγματα που μπορεί να έκανε και να είχα παράπονο, όμως ένας άνθρωπος που περνά χίλια πράγματα δεν μπορεί να είναι συνέχεια ο ίδιος. Όσο ήταν μαζί μας δεν μου έλειψε τίποτα, πάντα με στήριζε…»
Ο ακούραστος που δεν φοβόταν τίποτα και κανέναν
 
Ο Δημήτρης Μάμας βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Ως γνωστό ο δημοσιογράφος που υπηρετεί το αστυνομικό ρεπορτάζ δεν έχει ωράρια ενώ μπορεί να βρίσκεται κάπου με την οικογένεια του, με τους φίλους του και να πρέπει να τους «εγκαταλείψει» προκειμένου να μεταβεί στην σκηνή του εγκλήματος… Έτσι και ο Δημήτρης Μάμας… Ακούραστος έτρεχε 24 ώρες 24ωρο…
 
Κάτι όμως που πολλές φορές λειτούργησε αρνητικά για την οικογένεια του η οποία όμως γνώριζε ότι αγαπούσε την δουλειά του και ήθελε να βρισκόταν εκεί σε κάθε μάχη.
«Πολλές φορές το ότι έτρεχε όλη μέρα, αυτό λειτουργούσε αρνητικά. Θυμάμαι ότι μια φορά θα πηγαίναμε στην Αγία Νάπα με τους γονείς μου. Πριν 35 χρόνια, ήμουν οκτώ χρονών. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και άρχισε να κτυπά το τηλέφωνο του σπιτιού αφού τότε δεν υπήρχαν κινητά και του είπαν για μια δουλειά και έφυγε  και πήγαμε μόνοι μας».
 
Ο Στέλιος Μάμας δεν έκρυψε ότι σε κάποιες περιπτώσεις φοβήθηκε για τον πατέρα του, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο Δημήτρης Μάμας δεν φοβόταν τίποτα και κανένα. Έκανε αυτό που ένιωθε και θεωρούσε σωστό.  
 
«Τον έπαιρναν τηλέφωνο και τον απειλούσαν επώνυμοι και ανώνυμοι, αλλά εκείνος γελούσε. Του έλεγα σύνελθε και μου έλεγε το πολύ πολύ να πεθάνουμε. Δεν τον ένοιαζε».
 
« Τον σταμάτησαν από την δημοσιογραφία… δεν σταμάτησε»  
 
Ο γιος του Δημήτρη Μάμα δεν έκρυψε επίσης ότι ο πατέρας του έκανε λάθη σε σχέση με την δουλειά του και λόγω του αυθεντικού χαρακτήρα του ενώ δεν δίστασε να πει ότι κάποιοι «τον σταμάτησαν και δεν σταμάτησε» να ασχολείται με την δημοσιογραφία.  
 
«Ήξερε ότι ήταν μεγάλος και τρανός. Τα λάθη που έκανε ήταν όταν νόμιζε ότι δεν μπορεί κανείς να του κάνει τίποτα. Επειδή θεωρούσε ότι είχε δίκιο και έπρεπε να πει πράγματα. Κάποιες φορές έμεινε πίσω και από τη μέρα που είπε δεν θα ξανά μείνω πίσω και τράβηξε, ότι τράβηξε», αναφερόμενος σε πόλεμο που δέχθηκε για να εγκαταλείψει την δημοσιογραφία.  « Σταμάτησε; Τον σταμάτησαν», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του.
 
Το μεγάλο του παράπονο που στου στοίχησε…
 
«Ήθελε να επιστρέψει στην δημοσιογραφία. Ήταν ο καημός του. Πριν πέσει σε κώμα, τις τελευταίες πέντε μέρες πριν πεθάνει, πρέπει να του κτύπησε και στον εγκέφαλο η αρρώστια,  το μόνο που έκανε ήταν εκπομπές μόνος του. Ήταν ακριβώς όπως ήταν τότε μέσα στο στούντιο και έλεγε τα ίδια πράγματα που έλεγε και πριν είκοσι χρόνια. Και αυτό που έμεινε στο μυαλό. Έμειναν μέσα του… Του έμεινε απωθημένο», ανέφερε ο γιος του Δημήτρη Μάμα.
 
Όπως μας είπε ο Στέλιος, το μεγάλο του παράπονο ήταν ότι «τον απέκοψαν από όλα», μιλώντας μας για τις προσπάθειες του να επανέλθει στην δημοσιογραφία.
«Τον πείραξε πάρα πολύ όταν έφυγε από την δημοσιογραφία. Για χρόνια τον παρακαλούσα να πάμε για ένα καφέ και δεν πήγαινε. Δεν πήγαινε κάπου. Έβγαινε κάποτε και έκανε ότι ήθελε.  Ήθελε να πηγαίνει μόνος του. Δεν ήθελε να μας μεταφέρει εκείνο το κλίμα που είχε.
 
‘Ηταν ιδιόρρυθμός και επειδή ήθελε να ενοχλήσει κάποιους που δεν ήθελαν οι προϊστάμενοι του, του έκλειναν τις πόρτες. Επειδή ήμουν μια μέρα μπροστά που μιλούσε, τον άκουσα να λέει «ή θα μιλάμε ή θα σταματήσουμε». Μετά τον πολέμησαν. Έλεγαν αν συνεργαστείτε μαζί του ξεχάστε μας…
 
Δεν θέλω να με παρεξηγήσετε αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι εντεταλμένοι και εξυπηρετούν σκοπούς. Υπάρχουν και μερικοί που είναι καλοί αλλά οι περισσότεροι εξυπηρετούν σκοπούς».  
 
Ο πατέρας αστυνομικός συντάκτης και ο γιος αστυνομικός
 
Ο Στέλιος Μάμας υπηρετεί εδώ και χρόνια στο αστυνομικό σώμα. Μια απόφαση που πήρε ασχέτως με την επαγγελματική δραστηριότητα που είχε ο πατέρας του.
 
Όπως μας εξήγησε, τον ξύπνησε ένα πρωί η μητέρα του και του είπε ότι έχει εξετάσεις ενώ αυτός δεν είχε ιδέα και όταν του είπε, δεν ήθελε να πάει. Ωστόσο, η μητέρα του επέμενε και τελικά ο ίδιος πήγε στις εξετάσεις και όπως μας είπε αφού έγραψε καλά και πέρασε στο σώμα, στην πορεία του άρεσε και του αρέσει ακόμη η δουλειά του.
Κληθείς να σχολιάσει την πρώτη αντίδραση του πατέρα του για την δουλειά του, ο Στέλιος μας ανέφερε ότι ο Δημήτρης Μάμας του ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να αναμιχτεί με την δουλειά του ιδίου.
 
«Ποτέ δεν με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει οτιδήποτε. Πραγματικά σας το λέω, σας το ορκίζομαι. Πιστεύω ότι και να πήγαινα να του πω κάτι θα με έδερνε. Δεν θα δεχόταν. Από μωρό μου έλεγε αρκετά πράγματα ως συμβουλές. Για παράδειγμα ότι στη δουλειά μου θα πρέπει να είμαι κύριος.
 
Η έγνοια του ήταν να είσαι καλός άνθρωπος και να ξέρεις ελληνικά. Αν έκανα κανένα λάθος ορθογραφικό ή συντακτικό θύμωνε και σημειώστε ότι ο πατέρας μου δεν τέλειωσε σχολείο.  Είχε βγει από το σχολείο από την πρώτη γυμνασίου και έκανε τον δημοσιογράφο, από τότε».
 
Λείπει ένας Μάμας από την τηλεόραση…
 
Η απουσία του Δημήτρη Μάμα από την Κυπριακή τηλεόραση, αναμφισβήτητα μπορεί να πει κάποιος ότι είναι κάτι περισσότερο από αισθητή.
 
Πράγμα το οποίο πιστεύει και ο γιος του, ο οποίος ερωτηθείς για αυτό, μας ανέφερε ότι «θα φανεί εγωιστικό αλλά νομίζω πως ναι. Κάποτε θα υπάρξει ένας νέος Δημήτρης Μάμας, αλλά τώρα νομίζω είναι δύσκολο. Ο κόσμος φοβάται να μην χάσει τη δουλειά του. Πληρώνεται ένα ψωμί και ένα χαλούμι. Δεν μπορούν να ρισκάρουν πλέον τίποτα…»
Ο Δημήτρης Μάμας «έφυγε» αλλά αυτό που έμαθε ο γιος του από τον πατέρα του, όπως μας τόνισε, πάνω από όλα να είναι άνθρωπος και να σέβεται τους ανθρώπους. Το αίσθημα που νιώθει όταν φέρνει στην μνήμη του τον πατέρα του είναι περηφάνια…
 
«Νιώθω περήφανος για τον πατέρα μου. Νιώθω περήφανος τίποτα άλλο...»
 

Δειτε Επισης

Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος