Οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες απαντούν εάν υπάρχει το τέλειο έγκλημα…

Η Αγγελική Νικολούλη, πασίγνωστη Αστυνομικός συντάκτης-ερευνήτρια στην Ελλάδα είπε κάποτε ότι «δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα αλλά υπάρχουν οι τέλειοι ερευνητές», εννοώντας βέβαια ότι το κατά πόσον θα εξιχνιαστεί μια υπόθεση ή όχι έχει να κάνει με τις έρευνες, τα μέσα που υπάρχουν αλλά και την ικανότητα των ερευνητών.

Από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυπριακής Αστυνομίας επαναβεβαίωσε αυτή τη θέση επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα»…

Στην Κύπρο τα τελευταία 37 χρόνια έχουν διαπραχθεί στυγερά εγκλήματα… Εγκλήματα μίσους, πάθους, εκδίκησης, δολοφονίες από επαγγελματίες εκτελεστές, με οποιοδήποτε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Συνολικά από το 1981 μέχρι σήμερα διαπράχθηκαν συνολικά 333 δολοφονίες. Από αυτές, οι 153 δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ. Ένα ποσοστό ουσιαστικά που αγγίζει 45,9% των συνολικών υποθέσεων. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει το τέλειο έγκλημα αλλά υπάρχουν αυτές οι τέλειες ατέλειες στην τέλεση του εγκλήματος που το δημιουργούν. Οι περισσότερες ανεξιχνίαστες δολοφονίες ήταν αυτές που άφησε την σφραγίδα του ο υπόκοσμος.
 
Πριν γίνει αναφορά στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο πρέπει να γίνει ένας ενδεικτικός διαχωρισμός. Αυτός ο διαχωρισμός αφορά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από επαγγελματίες δολοφόνους και αφορούσαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε άτομα του υποκόσμου αλλά και τις οικογενειακές ή άλλες τραγωδίες που σημάδεψαν τα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
 
Βέβαια τα εγκλήματα που διαπράττονται από επαγγελματίες δολοφόνους είναι και τα δυσκολότερα προς εξιχνίαση από την Αστυνομία. Ο κύριος λόγος είναι ότι επιστρατεύονται πληρωμένοι δολοφόνοι από το εξωτερικό, οι οποίοι αφού εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου διαφεύγουν, ενώ επικρατεί η «εγκληματική ομερτά».
 
Αρχή λοιπόν με τις ληστείες μετά φόνου όπου από το 2013 μέχρι σήμερα καταγράφονται πέντε υποθέσεις.
 
Η στυγερή δολοφονία του 77χρονου Γιώργου Σταύρου μέσα στο κρεοπωλείο του
 
Τον Ιούνιο του 2013 διαπράχθηκε η δολοφονία του 77χρονου Γιώργου Σταύρου μέσα στο κρεοπωλείο του. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός φέροντας μάλιστα 25 τραύματα από μαχαίρι στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας τότε δεν εντοπίστηκε το φονικό όπλο, που θα βοηθούσε στη σύλληψη του δράστη. Μεγάλα ερωτηματικά προκάλεσε μάλιστα τότε η απόφαση συγγενών του θύματος να καθαρίσουν τη σκηνή όπου διαπράχθηκε το φονικό.

Οικείοι του θύματος, όπως κατέθεσαν, είχαν την εντύπωση ότι ο 77χρονος λιποθύμησε, χτυπώντας σε γάντζο που βρισκόταν στο ψυγείο και καθάρισαν τη σκηνή. Η έλλειψη τεκμηρίων είχε βυθίσει τότε στο σκοτάδι τις έρευνες, με τον φάκελο της υπόθεσης να παραμένει ανοικτός μέχρι σήμερα.
 
Το στυγερό έγκλημα της Ντανιέλα Ρόσκα

Η πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου 2015 έμελλε να ήταν η μέρα που θα συγκλόνιζε το παγκύπριο αφού η 36χρονη Ντανιέλα Ρόσκα βρέθηκε νεκρή, φιμωμένη και δεμένη πισθάγκωνα, στο διαμέρισμά της στη Λάρνακα.


Το θύμα έφερε συντριπτικά κτυπήματα στο κεφάλι, και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που την εξέτασε ο θάνατός της επήλθε 24 περίπου ώρες νωρίτερα.
Το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία μετά φόνου και την ώρα που οι δράστες μπούκαραν στο διαμέρισμα η κοπέλα βρισκόταν εντός του με αποτέλεσμα να την σκοτώσουν.

Για την υπόθεση έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων Παναγιώτης Αλεξάνδρου, 27 χρόνων, από τα Λιβάδια Λάρνακας.
 
Για την ίδια υπόθεση ποινή φυλάκισης 13 χρόνων επιβλήθηκε στον 32χρονο Plamen Pelov από τη Βουλγαρία και 10 χρόνων στον 31χρονο Daniel Slavchev επίσης από τη Βουλγαρία.
 
Το «διπλό φονικό» στο Στρόβολο
 
Στο διπλό φονικό του Στροβόλου έχασε τη ζωή του το ζεύγος Χατζηγεωργίου το οποίο εντοπίστηκε νεκρό με πάνω από τριάντα μαχαιριές.

Παρότι χρειάστηκαν εννέα μέρες οι αρχές για τον εντόπισαν τους φερόμενους ως δράστες και τελικά αφού συνελήφθη πρώτος ένας 33χρονος ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων.
Άλλες τρεις συλλήψεις και εντοπισμός του φονικού όπως όλα δείχνουν μαχαιριού αλλά και των ματωμένων ρούχων που φορούσε ο δράστης τη νύχτα του φόνου.Κίνητρο όπως όλα δείχνουν η κλοπή του χρηματοκιβωτίου το οποίο δεν κατάφεραν οι δράστες να εντοπίσουν.
 
Θύμα ληστών και η 80χρονη στην Αγλαντζιά

Τελευταίο χρονικά έγκλημα αυτό της 80χρονης Ανδρούλας Βανέζη στην Αγλαντζιά. Η ηλικιωμένη βρισκόταν στο σπίτι της όταν άγνωστοι εισήλθαν εντός της οικίας την φίμωσαν και την έδεσαν με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
 
Από τις εξετάσεις διαφάνηκε ότι από το σπίτι απουσίαζαν το πορτοφόλι της γυναίκας και ένα λάπτοπ, ενώ για την υπόθεση συνελήφθη ένας 29χρονος και μια 34χρονης.
 
Εναντίον των δύο υπόπτων εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι πούλησαν το λάπτοπ για λίγα γραμμάρια κοκαΐνης.  
Σε αντίθεση με τις ληστείες μετά φόνου τα κτυπήματα του υποκόσμου τα τελευταία χρόνια γίνονται άκρως επαγγελματικά με πληρωμένους δολοφόνους κυρίως από το εξωτερικό. Από το 2016 μέχρι σήμερα ξεχωρίζουν τέσσερις δολοφονίες.
 
Η εκτέλεση Τσικίτο από 150 μέτρα

Το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2016 ο Γιώργος Γεωργίου άλλως Τσικίτο έπεσε νεκρός από πυρά που δέχθηκε έξω από την οικία του στην Πύλα.Ο 40χρονος είχε δεχθεί δύο σφαίρες στην ωμοπλάτη και το στήθος. Ο δολοφόνος ήταν ελέυθερος σκοπευτής και είχε εκτελέσει το θύμα από περίπου150 μέτρα.
Ο Τσικίτο είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν ενώ τον Ιούνιο του 2015, το όνομά του είχε συμπεριληφθεί ως πρώτο στα τρία υποψήφια θύματα στη λίστα θανάτου της σχεδιαζόμενης τριπλής δολοφονίας που απέτρεψε στο παρά πέντε η αστυνομία.
 
Η δολοφονία Ροδοθέου άγγιξε την τελειότητα
 
Η δολοφονία του έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων στις 12 Απριλίου και συγκεκριμένα λίγες ώρες μετά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο Μάριο Χριστοδούλου άλλως «Μπένης» για το τετραπλό φονικό. Στη δίκη μάλιστα είχε ακουστεί και το όνομα του επιχειρηματία, αφού ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είχε αναφερθεί σε αυτόν, ωστόσο δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, όπως είχε αναφέρει η αστυνομία.
Ο ηθικός ή οι ηθικοί αυτουργοί επιστράτευσαν επαγγελματία εκτελεστή από το εξωτερικό, ο οποίος αφού έφερε εις πέρας την αποστολή του, με άριστο τρόπο χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του και χτυπώντας τον στόχο από δεκάδες μέτρα μακριά, διέφυγε από την Κύπρο.
Οι αρχές παρά τις προσπάθειες να φθάσουν στα ίχνη του, ο εκτελεστής «επικράτησε» για άλλη μια φορά, αφήνοντας την αστυνομία ένα βήμα πίσω.

Το συμβόλαιο θανάτου του Ροδοθέου όπως διαφάνηκε ήταν καλά μελετημένο και οι εκτελεστές ήταν άριστα διαβασμένοι, αφού γνώριζαν τις κινήσεις του και φρόντισαν σε χρόνο ρεκόρ να εξαφανίσουν τις δικές τους.
 
Για μερικά 24ωρα μετά το φόνο, «εντατικές έρευνες», ανακρίσεις υπόπτων, καταθέσεις, αξιολόγηση τεκμηρίων κτλ, ωστόσο «άνθρακας ο θησαυρός»! 
 
Ανεξιχνίαστος και του Χατζησάββα
 
Έξι μήνες αργότερα, ο υπόκοσμος τρίζει για άλλη μια φορά τα δόντια του και αφήνει την σφραγίδα του στην δολοφονία του Κυριάκου Χατζησάββα που διαπράχθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2017 στον χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας του στην Αγία Νάπα.

Η δολοφονία του Χατζησάββα ήταν η δεύτερη εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε το 2017, ωστόσο είχε κοινούς παρονομαστές με τη δολοφονία του Ροδοθέου. Ο εκτελεστής και πάλι «εισαγόμενος», άριστος στον στόχο και καλά «διαβασμένος».
Δέκα χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο πληρωμένος δολοφόνος στήνει καρτέρι στον πρώην ιδιοκτήτη καμπαρέ, ο οποίος δυο ημέρες προηγουμένως επέστρεψε από το εξωτερικό.

Γύρω στις 3 και 40 τα ξημερώματα, ο 47χρονος σταθμεύει το όχημα του στον χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Τότε ο εκτελεστής πάτησε τη σκανδάλη και μια σφαίρα έπληξε στο δεξί μέρος του κεφαλιού του Χατζησάββα με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος.

Τέσσερις μέρες μετά την ενέδρα, οι ιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρός και έτσι η οικογένεια του συμφώνησε όπως αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα και δωρισθούν τα όργανα του.

Ο εκτελεστής εξαφανίζεται νύχτα, χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του, με την αστυνομία ακόμη να ψάχνει να βρει είτε τον δολοφόνο, είτε συνεργούς, είτε ηθικούς αυτουργούς.

Και έτσι και η δολοφονία Χατζησάββα βρίσκεται στα συρτάρια των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, μέχρι να προκύψει μαρτυρία ή μέχρι να μιλήσει κάποιος. 
 

Τελευταίος….ο Ερνέστο
 
Τελευταίος ανεξιχνίαστος φόνος χρονικά είναι αυτός του Ερνέστο Λεωνίδη.
Η δολοφονία του μπορεί να ήταν γκανγκστερική και πρωτοφανής, αφού οι δράστες σκότωσαν το Λεωνίδη μέρα μεσημέρι και μπροστά από κόσμο, όπως βέβαια και στην περίπτωση του Καλοψιδιώτη, ωστόσο δεν επρόκειτο για καλογραμμένο συμβόλαιο θανάτου.
Και αυτό δια το λόγο ότι, οι εκτελεστές ήταν και «διαβασμένοι» αλλά και «αδιάβαστοι» την ίδια ώρα… Δεν υπολόγισαν τις κάμερες ασφαλείας που «κάρφωσαν» τα πρόσωπα τους και τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σε ότι αφορά τις κινήσεις τους πριν το φονικό, δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν τόσο μελετημένες όπως στις προηγούμενες δολοφονίες.

Ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων βοηθά τις αρχές να πλησιάσουν στην άκρη του νήματος αφού είναι ευκολότερο κάποιος από όλους, και κυρίως αυτοί που δεν είχαν άμεση εμπλοκή, να λυγίσει υπό τον φόβο, να δώσει ονόματα και το ένα στοιχεία να φέρνει το άλλο.
Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Λετονού που συνελήφθη καθώς δάνεισε το όχημα του στον ένα εκ των εκτελεστών και υπό το φόβο να μην μπλέξει έδωσε σημαντικά στοιχεία στους ανακριτές. Πάντως στην δολοφονία Λεωνίδη δεν φαίνεται να επιστρατεύτηκαν «εισαγόμενοι» εκτελεστές. 
 
Τελικά;

Τελικά όσο και να επιχειρηθεί εις βάθος ανάλυση για το κατά πόσον υπάρχει ή όχι το τέλειο έγκλημα, το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί.

Δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί ανεξιχνίαστα εγκλήματα υπάρχουν ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου οι οποίες έχουν κάθε μέσο για να εξιχνιάσουν οποιοδήποτε έγκλημα. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κριθεί ούτε η εγκυρότητα των ερευνητών και κατά πόσον σε κάθε υπόθεση το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό εάν είχε ερευνηθεί από κάποιον άλλο ειδικό.
 

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν