Το τετ α τετ με τις φατρίες, οι πράκτορες και ο κατάσκοπος των Αεροπόρων

Νίκος Κόσιης… Ο Υπουργός χωρίς γραβάτα που άφησε εποχή και έγραψε ιστορία. Η δικαιοσύνη ήταν και παραμένει το βασικό του μέλημα ενώ διακαής του πόθος παραμένει η ελευθερία της πατρίδας μας.  Πολέμησε στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – ’59, διετέλεσε βουλευτής για 14 χρόνια και δύο φορές Υπουργός.
 
Από το 1997 μέχρι το 2002, ο Νίκος Κόσιης κάθισε στην «καυτή» καρέκλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τη δεκαετία του 90 άρχισε να δείχνει για τα καλά τα «δόντια» του ο υπόκοσμος και το οργανωμένο έγκλημα άρχισε να παίρνει τα «πάνω του» με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ φατριών και η μια δολοφονία να διαδέχεται την άλλη.
 
Ο Νίκος Κόσιης, κλήθηκε τότε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία περίοδο κατά την οποία είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική.
 
Μετά από αρκετές πιέσεις, αφού ο Νίκος Κόσιης κρίθηκε ότι ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα, αποφάσισε τελικά να αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έτσι, πρώτος τους στόχος ήταν η εξολόθρευση των φατριών…
 
Οι επαφές με τον υπόκοσμο  -  «Ή θα σας θάψω, ή θα σας βάλω φυλακή»
 
Ο Νίκος Κόσιης σε συνέντευξή του στον REPORTER, μίλησε για τις δύσκολες εποχές σε σχέση με το έγκλημα όταν ανέλαβε ως Υπουργός Δικαιοσύνης, πώς κατάφερε να «χτυπήσει» τον υπόκοσμο και ποιες ήταν οι ενέργειές του.
 
Η πρώτη επιχείρηση που ανέλαβε και θα έπρεπε να βγάλει ασπροπρόσωπη την αστυνομία, ήταν η επεισοδιακή συναυλία του τραγουδιστή Σάκη Ρουβά στην πράσινη γραμμή μαζί με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κούτ. Από την πρώτη στιγμή, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε με τους αστυνομικούς, αναφέροντας τους ότι θα είναι δίπλα τους, και στα λάθη τους, τονίζοντας τους όμως ότι θα βρίσκεται απέναντι μόνο από αυτούς που αποτελούσαν την πέμπτη φάλαγγα στις τάξεις του σώματος.  
 
Μετά την συναυλία Ρουβά, ο Νίκος Κόσιης έβαλε μπρος το σχέδιο δράσης του κατά του οργανωμένου εγκλήματος…

«Είδα με σειρά, όχι στο γραφείο μου αλλά εμπιστευτικά σε διάφορα σημεία παγκύπρια, σχεδόν όλα τα εγκληματικά στοιχεία που ήταν οι αρχηγοί της κάθε φατρίας και μίλησα μαζί τους και τους είπα ότι ξέρω ποιους έχω απέναντί μου. Αλλά, τους είπα ότι ήρθα να σας δώσω μια ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας, να δούμε εάν μπορούμε να τα βρούμε. Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε τότε εσείς θα είσαστε οι χαμένοι γιατί εγώ δεν πρόκειται να αποτύχω διότι έχω το νόμο, έχω το δίκαιο μαζί μου και τον κόσμο. Εάν δεν συνεργαστείτε, εάν δεν κρύψετε και συνεχίσετε, ή θα σας θάψω ή θα σας βάλω φυλακή», μας ανέφερε ο Νίκος Κόσιης εξιστορώντας στα όσα προέβη.
 
Όπως μας ανέφερε, εξ αρχής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αρχηγούς των φατριών, τονίζοντάς τους ότι «θα παίξω καθαρό παιχνίδι απέναντί σας αλλά από την στιγμή που είστε απέναντι μου δεν υπάρχει σωτηρία για εσάς. Δεν σας φοβάμαι».
 
«Εκείνο που πιστεύω έγινε και θεωρώ ότι πετύχαμε, είναι η στήριξη που έδωσα στην αστυνομία και αυτό το αισθανόταν ο αστυνομικός. Δεν έβρισκα αφορμή συνέχεια, αν έκανε κάποιος ένα λάθος, να τον καταδικάσω. Αν ήταν στην πέμπτη φάλαγγα άλλο αυτό, αλλά αν δεν ήταν εσκεμμένο, εγώ τους στήριζα», ανέφερε ο κ. Κόσης.  
 
«Οι εγκληματίες καμιά φορά έχουν και φιλότιμο, αν είσαι τίμιος μαζί τους… Κάποιους τους φυλάκισα και έρχονταν και με έβλεπαν, και μου είχαν πει μακάρι να σε ακούγαμε τότε…»
 
Οι προδότες πράκτορες που στο τέλος δολοφονήθηκαν
 
Ο Νίκος Κόσιης μίλησε επίσης στον REPORTER, για την στρατηγική του να αποσπάσει ως συνεργάτες – πράκτορες του, μέλη που άνηκαν σε φατρίες, τους οποίους όμως στο τέλος οι αρχηγοί εκδικήθηκαν και τους δολοφόνησαν.  
 
Όπως μας ανέφερε, «έπιασα ορισμένους ανθρώπους δικούς τους, οι οποίοι ήταν σημαντικά στελέχη και νεαρούς που έβλεπα ότι δεν έρεπε να ήταν στοιχεία εγκληματικά, έκαναν κάποια παραπτώματα, μπήκαν φυλακή και όταν βγήκαν έξω τους επιστράτευσα. Πήρα 2-3 και τους έκανα πράκτορες μου. Έκαναν ένα χρονικό διάστημα, ήταν αρκετά βοηθητικοί και συνεργάσιμοι, όμως επειδή ήταν συνηθισμένοι στο εύκολο χρήμα, εγώ τους βοηθούσα οικονομικά. Όχι από κονδύλι του κράτους αλλά από άλλα χρήματα που πήρα από την έγκριση του Προέδρου. Από ένα συγγενή μου ο οποίος ήταν πλούσιος και του οποίου είπα το πρόβλημα και ότι θέλω χρήματα για να δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους για να τους έχω. Και το πέτυχα αυτό. Μετά όμως από κάποιο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαμε να τους συντηρούμε και έτσι έφυγαν και πήγαν πίσω αφού παρασύρθηκαν από το χρήμα.  Όμως επειδή ήταν γνωστό ότι ήταν πράκτορες μου, σε κάποια στιγμή τους σκότωσαν».
 
Ο φόβος και η επίθεση σε συνεργάτη των Αεροπόρων εντός του γραφείο του
 
Εύλογα διερωτάται κάποιος εάν η ολομέτωπη επίθεση του Νίκου Κόσιη σε άτομα του υποκόσμου, δεν του προκαλούσε φόβο, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι «αυτό σκέφτηκα πριν αναλάβω αλλά σκέφτηκα ότι είναι κάτι για την πατρίδα μου γιατί θα μπορούσα να διορθώσω πράγματα»
 
«Είχα ορισμένες πληροφορίες και απειλές αλλά τις αντιμετώπιζα πάντα με δυναμισμό. Το μήνυμα που τους έδινα ήταν καθαρό» αναφέρει ο κ. Κόσης ενώ επισήμανε ότι κυκλοφορούσε  χωρίς φρουρά τις περισσότερες φορές για να δείξει ότι δεν φοβάται τον υπόκοσμο.
 
Ο Νίκος Κόσιης μας εξιστόρησε και μια ιστορία όπου μέλος της φατρίας των Αεροπόρων είχε ενημερώσει ότι βρισκόταν σε καφετέρια «ανυπεράσπιστος» και τον οποίο δεν δίστασε να τον καλέσει στο γραφείο του, να τον αρπάξει και να τον βάλει στο έδαφος και να του στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα…
 
«Μια φορά, σε μια έξοδο μου που ήμουν σε μια καφετέρια στην Μακαρίου, καθόμουν μαζί με ακόμη ένα, γύρω στις 11 το βράδυ και πίναμε καφέ. Κάποιο εγκληματικό στοιχεία πέρασε από εκεί και με είδε και έκανε κάποιο τηλεφώνημα. Την επόμενη μέρα ήρθε η υπηρεσία πληροφοριών και μου είπε ότι κάποιος σε είδε και έκανε τηλεφώνημα στους Αεροπόρους, ότι κάθεται ο Υπουργός και είναι ανυπεράσπιστος, χωρίς φρουρούς. Ρώτησα ποιος είναι και μου είπαν ο τάδε και τους ζήτησα να μου τον φέρουν στο γραφείο μου.
 
Μου τον έφεραν και για να είμαι ειλικρινής έχασα την ψυχραιμία μου γιατί ήταν και μόλις ανέλαβα Υπουργός, νευρίασα και τον άρπαξα και τον έβαλα κάτω. Ανεπίτρεπτο πράγμα αλλά το έκανα. Του είπα θέλω να μου πεις που τηλεφώνησες  και σε ποιους είπες ότι ο Υπουργός κάθεται σε καφετέρια και είναι ανυπεράσπιστος.
 
Μου έλεγε ότι έχεις τον λόγο της τιμής μου δεν τηλεφώνησα σε κανένας. Του είπα για ποια τιμή μιλάς ρε; Και του λέω να σου πω ένα πράγμα; Εγώ έχω 700 χιλιάδες κόσμο μαζί μου. Εσείς είστε ορισμένοι νυχτοβάτες οι οποίοι δημιουργείτε στον κόσμο σοβαρά προβλήματα και θα τα πληρώσετε αυτά τα πράγματα. Και αν δεν μου πεις, αλίμονο σου, του είπα. 
 
Τελικά μου είπε στον τάδε, μετά στο τάδε κτλ… Τηλεφώνησε σε 4 άτομα που δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή. Μετά του είπα θα πας στο Αρχηγείο να δώσεις κατάθεση και θα πεις αυτά που μου είπες, να πας να τους βρεις αυτούς που τηλεφώνησες και να τους πεις ότι εδώ έχει κάποιο που δεν τους φοβάται και αν συνεχίσουν αλίμονο τους. Και θα σε έχω πράκτορα μου όσο καιρό σε χρειάζομαι.   
 
Και έτσι έγινε έδινε το παρόν του κάθε μέρα, με έβλεπε το πρωί στο Υπουργείο και μου έλεγε «κύριε Υπουργέ είμαι καθαρός». Μετά από 6 μήνες έφυγε και τον συλλάβανε για ναρκωτικά γιατί ήταν εθισμένος».
 
Το έγκλημα σήμερα και η δύναμη του χρήματος  
 
Ο Νίκος Κόσιης αναφέρθηκε επίσης και στο οργανωμένο έγκλημα σήμερα, αποδίδοντας την δύναμη του στα χρήματα και την οικονομική ανεξαρτησία των εγκληματικών στοιχείων.
 
Η άποψη του ίδου είναι ότι σήμερα είναι δύσκολο να το πολεμήσεις καθώς αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή, πριν τα συγκεκριμένα άτομα να αποκτήσουν οικονομική ισχύ.
 
«Σήμερα υπάρχει η θέληση. Η θέληση όμως είναι ένα και η πράξη άλλο, είπε ο κ. Κόσιης, τονίζοντας ότι και νόμους να κάνεις, αυτούς πρέπει να τους εφαρμόσεις.
 
Ερωτηθείς ο Νίκος Κόσιης εάν θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο όπως τότε αν ήταν σήμερα Υπουργός, η απάντηση του ήταν «ακόμη πιο δυναμικά, πιο υποστηρικτικά στην αστυνομία και να δείξεις ότι εσύ είσαι ο μουχτάρης του χωρκού και όχι αυτοί οι μαφίες που κυκλοφορούν στο παζάρι…»
 
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κόσιης στο REPORTER
 

Δειτε Επισης

Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές