Γιατί επιλέγονται «εισαγόμενοι» εκτελεστές στην Κύπρο - Πώς άλλαξε η «αγορά» και η ταρίφα

«Οι ξένοι εκτελεστές είναι σαν τις ιερόδουλες. Δεν τις πληρώνεις για αυτό που κάνουν. Τις πληρώνεις για να φύγουν το πρωί, χωρίς απαιτήσεις»… Δεν είχε και πολλή άδικο στην ατάκα του ένας μαφιόζος σε Αμερικάνικη ταινία. Αυτό φαίνεται ότι άρχισε να συμμερίζεται ο Κυπριακός υπόκοσμος.  
 
Η στρατολόγηση Κύπριων εκτελεστών για συμβόλαια θανάτου με φόντο τον υπόκοσμο, φαίνεται πως έχει κριθεί αποτυχημένη αφού τα «στόματα ανοίγουν» ευκολότερα.
 
Η αδυναμία των Κύπριων επίδοξων πιστολέρο να κρατήσουν την «εγκληματική ομερτά», έφερε και στο νησί μας «εισαγόμενους» εκτελεστές ενώ πάνε αρκετά χρόνια όπου Κύπριος έχει να καταδικαστεί ως ο εκτελεστής, εξαιρουμένου τη δολοφονία Άντη Χατζηκωστή που ήταν μια διαφορετική περίπτωση αφού δεν είχε να κάνει με τον λεγόμενο «έλεγχο της νύχτας».
 
Περίπου από το 2000 άρχισαν  να κάνουν την εμφάνιση τους στην Κύπρο, ξένοι εκτελεστές, με τη λίστα να περιλαμβάνει Ελλαδίτες, Σέρβους και Αλβανούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «φθηνή αγορά» σε αντίθεση με τους Ρώσους που είναι ακριβότερη.  Η διαφορά ότι τότε θεωρείτο πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις ενώ σήμερα υπάρχει η συμβολή της Ιντερπόλ.  
 
Μέχρι και 100 χιλιάδες για τον «αρχηγό»
 
Το 1987 ο μακροβιότερος ισοβίτης Παναγιώτης Καυκαρής έλαβε ως αμοιβή 10 χιλιάδες λίρες για την τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ, από την οποία όμως σκοτώθηκαν και τα δυο ανήλικα παιδιά του.
 
Οι ταρίφες των δολοφόνων σιγά σιγά τροποποιούνται αφού οι αλλοδαποί, εκτός που είναι δυσκολότερο να τους εντοπίσεις ή να ανοίξουν το στόμα τους, θεωρούνται και πιο φθηνοί κυρίως μετά την οικονομική κρίση.  
 
Το ύψος της αμοιβής τους προσδιορίζεται από την αξία του θύματος και αναλόγως η τιμή ανεβαίνει.  Εάν δηλαδή πρόκειται για γνωστό πρόσωπο ή εάν έχει προσωπική φρουρά, αφού το «έργο» των εκτελεστών είναι δύσκολο. Όπως για παράδειγμα στην τελευταία προσπάθεια δολοφονίας του «αρχηγού» Αλέξη Μαυρομιχάλη που επιστρατεύτηκαν Σέρβοι και η αμοιβή τους ανερχόταν στις 100 χιλιάδες ευρώ.
Η ταρίφα μιας δολοφονίας, σύμφωνα με στοιχεία που υπήρχαν ενώπιον των αρχών που διερευνούσαν εγκλήματα, αρχίζει από 10 χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φθάσει τις 50.000 ευρώ, με εξαίρεση το συμβόλαιο θανάτου του Μαυρομιχάλη που η ταρίφα εκτοξεύθηκε αφού επρόκειτο για δύσκολο στόχο ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και αρκετά χρόνια.
 
Οι πληρωμένοι εκτελεστές, αφού κλείνουν την συμφωνία, έρχονται στην Κύπρο όπου παρακολουθούν το υποψήφιο θύμα και ετοιμάζουν τον «χάρτη» με σκοπό να «χτυπήσουν» την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που μετράει είναι ο επαγγελματισμός ούτως ώστε ο δολοφόνος να μην αφήσει ίχνη.
 
Εκτελέσεις με «εισαγόμενους» εκτελεστές
 
Πενταπλό φονικό:
 
Ο 29χρονος Δημήτρης Μαμαλικόπουλος κατάφερε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να δολοφονήσει με τη χρήση πυροβόλου όπλου τους 5 φρουρούς του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, στις 23 Ιουνίου στην Αγία Νάπα. Συνεργάτης του ο 41χρονος Αναστάσιος Τσεχιλίδης.
Και οι δυο προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Βέβαια στόχος ήταν ο επιχειρηματίας αλλά ο «Μάμ», όπως τον φώναζαν, δεν αντιλήφθηκε ότι δεν βρισκόταν στο όχημα με αποτέλεσμα το συμβόλαιο θανάτου να αποτύχει.
Ο Μαμαλικόπουλος εκτέλεσε οδηγίες του Αλβανού Emilio Papa ο οποίος είχε εισπράξει 50.000 ευρώ ως προκαταβολή. Από αυτά έδωσε μόνο 20.000 στον Μαμαλικόπουλο και τα υπόλοιπα τα κράτησε ο ίδιος. Ο Αλβανός ήταν πολύ στενός φίλος του Δ. Μαμαλικόπουλου και είχαν κοινή πορεία στον αντιεξουσιαστικό χώρο στην Ελλάδα.
 
Ο ελεύθερος σκοπευτής:
 
Άριστος σκοπευτής εκτέλεσε τον 40χρονο Γιώργο Γεωργίου, άλλως «Τσικίτο», την ώρα που προσπαθούσε να εισέλθει στο σπίτι του στην Πύλα τον Μάρτιο του 2016. Ο εκτελεστής έστησε καρτέρι από ύψωμα σε παρακείμενο χωράφι δίπλα στην οικία του θύματος και πυροβόλησε με στρατιωτικό τυφέκιο από απόσταση περίπου 150 μέτρων από το σημείο που έπεσε νεκρός ο Γεωργίου.
Οι αρχές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ξένο εκτελεστή, επαγγελματία, αφού πέτυχε το στόχο από δεκάδες μέτρα μακριά.
 
Ο πατέρας Καλοψιδιώτη
 
Δυο χρόνια μετά τον πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα που στόχο είχε τον δεύτερο γιο της οικογένειας, Φάνο Καλοψιδιώτη, άγνωστος εκτέλεσε το βράδυ της 20ης Ιουνίου τον 77χρονο πατέρα του, Γιάννη Μαυρουδή Καλοψιδιώτη.
 
Μετά από γάβγισμα των σκύλων ο 77χρονος εξήλθε από το κτήμα του και τότε ο πληρωμένος δολοφόνος, που όπως εκτιμήθηκε ήταν ξένος και έφθασε στην Κύπρο επί σκοπού, άνοιξε πυρ εναντίον του από απόσταση 25 μέτρων με αποτέλεσμα ο πατέρας Καλοψιδιώτης να πέσει νεκρός.
 
Ωστόσο θεωρήθηκε δεδομένο ότι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του 77χρονου ήθελαν να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στο γιο του θύματος, Φάνο, ο οποίος είχε ανοιχτά μέτωπα με φόντο τον υπόκοσμο.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη διετία που μεσολάβησε μεταξύ του πενταπλού φονικού και της δολοφονίας του Γιάννη Καλοψιδιώτη, η αστυνομία απέτρεψε τουλάχιστον άλλες δυο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.
 
Οι Σέρβοι πληρωμένοι εκτελεστές
 
Τρείς μήνες πριν το τετραπλό φονικό, στην Κύπρο για μαζικές δολοφονίες έφτασαν Σέρβοι εκτελεστές για τους οποίους η αστυνομία γνώριζε τα πάντα καθώς έστειλε σήμα η Ιντερπόλ δίνοντας αποκαλυπτικά στοιχεία ενώ κατονόμασε εμπλεκόμενα πρόσωπα.  
 
Η Ιντερπόλ παρακολουθούσε τηλέφωνα Σέρβων εγκληματικών στοιχείων κατά τα οποία διαπιστώθηκε ότι δυο εκτελεστές αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο προκειμένου να δολοφονήσουν τον πρώτο στόχο που ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης.
Όπως προέκυψε από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε η Ιντερπόλ στην αστυνομία, το έγκλημα οργάνωνε, με οδηγίες ανωτέρων, βαρυποινίτης των Κεντρικών φυλακών ενώ κατονομάστηκαν συνεργοί των Σέρβων εκτελεστών.

Η Ιντερπόλ είχε δώσει κινητά τηλέφωνα υπόπτων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων, ημερομηνίες και ώρες άφιξης ενώ «έδειξε» και δεσμοφύλακα ως το πρόσωπο που πλήρωσε τα εισιτήρια των εκτελεστών.

Επίσης, με βάση τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» και ακριβής συνομιλίες μεταξύ του βαρυποινίτη και του ενός εκ των εκτελεστών.
 
Τετραπλό φονικό:
 
Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα (23 Ιουνίου 2012),  νέα μαζική δολοφονία διαπράχθηκε στην ίδια περιοχή, συγκλονίζοντας και πάλι το παγκύπριο.
 
Τότε, στόχος ήταν και πάλι ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης που είχε γλιτώσει από τα χέρια των πληρωμένων δολοφόνων από «λάθος». Δυστυχώς, εκτελεστές επανήλθαν ακριβώς την ίδια ημέρα και αυτή τη φορά πέτυχαν το στόχο τους.
Πρώτος στόχος τους ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης και να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου που άφησαν στη μέση οι Σέρβοι εκτελεστές ενώ στη λίστα των σχεδιαζόμενων δολοφονιών ήταν και δυο «δικοί του». Στη συνέχεια θα ακολουθούσε η δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη.
 
Οι δυο Αλβανοί εκτελεστές (Μπουρέλι και Βόγλι), αφού έλαβαν μήνυμα από τον φρουρό του επιχειρηματία, στάθμευσαν το όχημα τους έξω από το εστιατόριο, κατέβηκαν και εισήλθαν μέσα ανοίγοντας πυρ. Άρχισαν να πυροβολούν ανελέητα το στόχο τους, αγνοώντας τους δεκάδες θαμώνες.
 
Ωστόσο κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, ο ένας δολοφόνος σκότωσε τον άλλο.
 
Ο Βόγλι, ο δεύτερος εκτελεστής, που καταγόταν από τους Αγίους Σαράντα, δεν φαινόταν στα επίσημα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει συλληφθεί ξανά. Ωστόσο είχε φυλακισθεί για υπόθεση ναρκωτικών το 2002, είχε εμπλακεί αργότερα σε υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Αγιο Παντελεήμονα χωρίς ποινική συνέχεια, ενώ φέρεται να διατηρούσε συνεχείς επαφές με τους δράστες αιματηρής συμπλοκής μεταξύ Αλβανών σε ταβέρνα στην Ερέτρια στις 28 Ιουνίου 2007. Επιπλέον στο δελτίο του φέρεται μία παράνομη είσοδος από την Κρυσταλλοπηγή το 2013. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, ταξίδευε συχνά στην Κύπρο.
Ο Μπουρέλι είχε καταδικασθεί το 1997 για απόπειρα αρπαγής και εκβίασης και είχε φυλακισθεί στο Μαλανδρίνο. Ακολούθησε νέα παρόμοια κατηγορία το 2002 και προσφάτως είχε καταδίκη για κατοχή ενός κιλού κοκαΐνης ενώ είχε κατηγορηθεί για ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς ύστερα από ληστεία, όπου όμως δεν προέκυψε δική του συμμετοχή. Οι Μπουρέλι και Βόγλι φέρεται να είχαν γνωρισθεί στις φυλακές.
 
«Η καλύτερη εκτέλεση»
 
Ως «η καλύτερη εκτέλεση» χαρακτηρίστηκε η δολοφονία του επιχειρηματία Άντρου Ροδοθέου αφού ο πληρωμένος δολοφόνος δεν άφησε ούτε ίχνος πίσω του.
 
Ο άριστος επαγγελματίας εκτελεστής που εκτιμάται ότι έφθασε στην Κύπρο για τη δολοφονία Ροδοθέου, είχε στήσει καρτέρι στην απέναντι όχθη του ποταμού όπου βρίσκεται το σπίτι φίλου του στο χωριό Γεράσα στη Λεμεσό.
Από μια απόσταση περίπου 50 μέτρων και μόλις ο 61χρονος μετέβη στη κουζίνα και πέρασε μπροστά από το παράθυρο, τότε ο εκτελεστής πάτησε τη σκανδάλη και ο Ροδοθέου έπεσε νεκρός.
 
Σε αντίθεση με το τετραπλό φονικό, στην δολοφονία Ροδοθέου που ήταν η συνέχεια, η αστυνομία δεν κατάφερε να φθάσει ούτε καν στα ίχνη συνεργατών του εκτελεστή. Στην περίπτωση όμως του τετραπλού φονικού,  υπήρχε πρωτοφανής αριθμό υπόπτων, οι οποίοι σε κάποια στιγμή ξεπέρασαν τους 10.
 
Η επιμονή για το Αλεξούι…
 
Επίσης, ξένοι εκτελεστές επιστρατεύτηκαν και σε άλλα συμβόλαια θανάτου τα οποία ωστόσο δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
 
Το 1998 μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην οδό Τρικούπη στην Παλιά Λευκωσία εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας Ρώσος ο οποίος εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για πληρωμένο δολοφόνο αφού στην κατάψυξη του ψυγείου του έκρυβε όπλο με σιγαστήρα.  
 
Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Μαυρομιχάλης βρέθηκε στο στόχαστρο πληρωμένων δολοφόνων που με οδηγίες «ανωτέρων» προσπάθησαν να τον βγάλουν από τη μέση.
 


Δυο Ελλαδίτες εκτελεστές του είχαν στήσει ενέδρα θανάτου έξω από κατάστημα ελαστικών. Τότε ο Μαυρομιχάλης ήταν φυλακισμένος και ήταν εντεταγμένος στο ΚΕΑ και θα αποφυλακιζόταν σύντομα.
 
Ο ένας εκ των δυο εκτελεστών είχε πατήσει την σκανδάλη από απόσταση περίπου 1μιση μέτρο ωστόσο  το πιστόλι πιάστηκε στη φόδρα του μπουφάν που είχε τυλιγμένο το πιστόλι μέσα και έτσι ο στόχος «δεν έπεσε».
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 ο Αλέξης Μαυρομιχάλης βρισκόταν στο σωματείο Διγενή Μόρφου στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία όπου εκείνο το βράδυ διεξαγόταν ο αγώνας για το Champions League Ανόρθωση – Ίντερ.
 
Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Μαυρομιχάλης και άλλα 5 άτομα εξήλθαν από το σωματείο. Εκείνη την ώρα οι δολοφόνοι που του είχαν στήσει καρτέρι, έριξαν εναντίον του ριπή, απέναντι από το κοιμητήριο, πετυχαίνοντας τον στόχο στο πόδι και ένα φίλο του στο χέρι.
 

Διαβάστε άλλα αφιερώματα εδώ: http://www.reporter.com.cy/police-afieromata

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»