Το παράνομο στοίχημα στην Κύπρο-Πώς το εντοπίζουμε και πού το καταγγέλλουμε

Η συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, εμπερικλείει ρίσκο για τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτά τα άτομα, είτε είναι οι πάροχοι στοιχηματικής δραστηριότητας ή τυχερών παιχνιδιών, είτε τα άτομα που στοιχηματίζουν ή ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια, εάν ασχολούνται με μια από τις δραστηριότητες που θεωρούνται παράνομες, τότε είναι ένοχοι αδικήματος και υπόκεινται σε χρηματικές ή δικαστικές κυρώσεις ανάλογα με τη φύση του αδικήματος.
 
Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον έλεγχο της στοιχηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, έχει αναρτημένη λίστα στην ιστοσελίδα της με τα αδειοδοτημένα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος Κλάσης Α (επίγειου στοιχήματος) τα οποία λειτουργούν νόμιμα εντός Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιοδήποτε υποστατικό που δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την λίστα, είναι παράνομο και δεν επιτρέπεται η στοιχηματική δραστηριότητα εντός του συγκεκριμένου υποστατικού.
 
Η λίστα με τους παρόχους υπηρεσιών στοιχήματος διαδικτυακού στοιχήματος που είναι αδειοδοτημένοι από την Αρχή βρίσκεται στη ιστοσελίδα της. Αντίστοιχα, υπάρχει αναρτημένη η σχετική λίστα φραγής, για τις ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες ως αποδέκτες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος Κλάσης Β από την Αρχή ή/και παρέχουν παράνομες υπηρεσίες στοιχήματων.
 
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων τα στοιχήματα που απαγορεύονται με βάση τον ισχύοντα νόμο είναι οποιοδήποτε «παιγνιομηχάνημα περιορισμένου οφέλους» (slot machine), που συνήθως περιλαμβάνει τις ακόλουθες μηχανές:
 
(α) Μηχανές τύπου πόκερ ή άλλου παρόμοιου παιγνιδιού με τραπουλόχαρτα ή άλλες παραλλαγές ή παραστάσεις,
(β) μηχανές ιπποδρομιών, αγώνων δρόμου, ταχύτητας (π.χ. σκύλων, αυτοκινήτων κ.α.),
(γ) μηχανές γνωστές ως «μηχανές με φρουτάκια» ή με παρόμοιες παραστάσεις, σχήματα, αριθμούς, γράμματα ή χρώματα,
(δ) μηχανές «μπίγκο» (bingo),
(ε) μηχανές που έχουν τη δυνατότητα μηδενισμού οποιουδήποτε αποτελέσματος ή ένδειξης και μεταφοράς των πληροφοριών αυτών σε μνήμη, (στ) οποιαδήποτε άλλη μηχανή τυχερού παιχνιδιού η οποία, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), εμπίπτει στην έννοια του όρου παιγνιομηχάνημα περιορισμένου οφέλους,
(ζ) οποιοδήποτε εξάρτημα ή προσάρτημα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει (μέσω συσκευής οθόνης) ως παιγνιομηχάνημα περιορισμένου οφέλους.
 
Η διεξαγωγή στοιχήματος Κλάσης Α (επίγειου στοιχήματος) σε υποστατικό το οποίο δεν είναι αδειοδοτημένο από την Αρχή ή στοιχήματος Κλάσης Β (διαδικτυακού στοιχήματος) σε ιστοσελίδα η οποία δεν είναι αδειοδοτημένη από την Αρχή ή/και παρέχει παράνομες υπηρεσίες στοιχήματος.
 
Για την ενημέρωση του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων αναφορικά με τις αδειοδοτημένες εταιρείες-αποδέκτες, τους αδειοδοτημένους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, καθώς και τα αδειοδοτημένα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος Κλάσης Α, υπάρχουν τα σχετικά μητρώα αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αρχής, στον σύνδεσμο Μητρώα.
 
Αντίστοιχα, υπάρχει αναρτημένη η σχετική λίστα φραγής, για τις ιστοσελίδες οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες ως αποδέκτες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος Κλάσης Β από την Αρχή ή/και παρέχουν παράνομες υπηρεσίες στοιχήματος, στον σύνδεσμο blocking.nba.com.cy, καθώς και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας της Αρχής.
 
Τα κριτήρια για τους παίκτες στο διαδικτυακό στοίχημα
 
Τα πρόσωπα τα οποία εγγράφονται ως παίκτες (με την υποβολή σχετικής αίτησης για εγγραφή) σε αποδέκτη στοιχήματος Κλάσης Β (ιστοσελίδα) και δεν πληρούν τα εξής κριτήρια θεωρούνται ότι παρανομούν:
 
(α) δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους
(β) δεν υποβάλουν στοιχεία της ταυτότητάς τους
(γ) δεν υποβάλουν διεύθυνση διαμονής τους
(δ) δεν υποβάλουν έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους
(ε) δεν βεβαιώσουν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με τους όρους και κανονισμούς και τρόπο διεξαγωγής του στοιχήματος, περιλαμβανομένης και της αμοιβής που προς τον αδειούχο αποδέκτη Κλάσης Β).
 
Η εγγραφή προσώπου, που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, ως παίκτη σε ιστοσελίδα αποδέκτη παροχής στοιχήματος Κλάσης Β. Όποιο άτομο προσκαλεί, υποκινεί ή επιτρέπει σε ανήλικο άτομο (που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του) να συμμετάσχει σε στοίχημα ή να εισέλθει σε αδειούχο υποστατικό, είναι ένοχος αδικήματος και συμμετέχει σε παράνομη δραστηριότητα.
 
Πού καταγγέλλω το παράνομο στοίχημα ή παράνομη δραστηριότητα;
 
Εάν αντιληφθείς οποιαδήποτε παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα από αυτές που αναφέρονται ανωτέρω, καθώς επίσης οποιοδήποτε υποστατικό ή ιστοσελίδα που δεν είναι αδειοδοτημένα από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, τότε κάλεσε και ενημέρωσε την Αρχή τηλεφωνικώς στο 22881800 ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση complaints@nba.gov.cy, και ακολούθως η Αρχή θα λάβει τα δέοντα μέτρα.
 
Πηγή: www.safergambling.gov.cy