Ο Αναστασιάδης, ο Ακιντζί, οι συγκλίσεις και τα…Pokemon

Η εβδομάδα που διανύουμε θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν εβδομάδα Κυπριακού, μιας και η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά πολύ περισσότερο η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα καταδείξουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό πού οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια ενδεχόμενη συνολική συμφωνία.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα πως οι εντατικές συνομιλίες του τελευταίου μήνα απέδωσαν καρπούς, αλλά μόνο στα εύκολα και στα βατά. Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της εν’ εξελίξει διαδικασίας των εντατικών συνομιλιών, φαίνεται ν’ αφορούν ζητήματα τα οποία δεν θεωρούνταν και δεν αποτελούν αγκάθια στην όλη προσπάθεια. Με τις… καυτές πατάτες να παραμένουν εκεί.

Περιουσιακό-εδαφικό, ασφάλεια-εγγυήσεις, εκ περιτροπής προεδρία, είναι μόνο κάποιες από τις μείζονος σημασίας πτυχές του προβλήματος τις οποίες οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται ν’ αγγίξουν, γνωρίζοντας πως εδώ είναι που πραγματικά θα κριθεί το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ότι -κακά τα ψέματα- οι πιθανότητες να καούν, μοιάζουν να είναι περισσότερες από τις πιθανότητες το άγγιγμα αυτό ν’ αποδειχθεί «μαγικό».
Δεν ξέρουμε κατά πόσο η απάλειψη της ευχής για λύση εντός του 2016 από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο έχει την όποια σημειολογία της και βασίζεται σ’ έναν ορθολογιστικό υπολογισμό των πιθανοτήτων επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών εντός της χρονιάς που διανύουμε, ούτε γνωρίζουμε κατά πόσο το γεγονός πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δείχνει να έπαψε να πιστεύει πως το Κυπριακό θα λυθεί με τη συμβολή της αστρολογίας(σ.σ. βλέπε ευθυγράμμιση των άστρων και το κακό συναπάντημα), συνιστά επιστροφή του Νορβηγού διπλωμάτη στη Γη από το διάστημα και αποδοχή των ωμών πραγματικοτήτων.

Το σίγουρο είναι πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, τώρα είναι που θα προσμετρηθεί η αληθινή απόσταση λόγων και έργων της τουρκικής πλευράς. Τώρα είναι και η ώρα που θα καταδειχθεί ο βαθμός αξιοπιστίας του Προέδρου Αναστασιάδη, που θα δοκιμαστούν ξανά οι αντοχές και η αποφασιστικότητά του ν’ αποπυροδοτήσει πριν του τοποθετήσουν ξανά στο κρόταφο, το όποιο πιστόλι. Στην τελική, χωρίς να προτρέχουμε και χωρίς να θέλουμε να μετατραπούμε σε κράχτες ενός προαναγγελθέντος διαφαινόμενου ναυαγίου, αυτό που διαβλέπουμε να συμβαίνει τους επόμενους μήνες, είναι τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να επιδίδονται σε μια άγονη, δυστυχώς, επιχείρηση εξεύρεσης συγκλίσεων στα ουσιώδη του Κυπριακού, κατά τρόπο αντίστοιχο με τους χιλιάδες αεροβατούντες συμπολίτες μας που ολημερίς και ολονυχτίς, με ένα κινητό στο χέρι, ψάχνουν στους πιο απίθανους τόπους απεγνωσμένα. Όχι βεβαίως για συγκλίσεις, αλλά για Pokémon. Go…!        
 
  
 

Δειτε Επισης

Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;