Ο τουρκικός στρατός, οι εγγυήσεις και η... Πραξούλα


 Μια εβδομάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, πολλές αναλύσεις έχουν γίνει, πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφεί σε σχέση με το πώς και σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όπως και διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει λεχθεί, η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Τουρκία, σταθμίζοντας κάθε πιθανή επίπτωσή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.
Αυτό που ωστόσο κρατάμε και κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντική τοποθέτηση, είναι την πρόσφατη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πως οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τη θέση της δικής μας πλευράς όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού, που να προνοεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πρόκειται για μια τοποθέτηση, που αν μη τι άλλο καταδεικνύει-τουλάχιστον μέχρι στιγμής φραστικά- την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη θέση αυτή, να μην υπαναχωρήσει μπροστά στην επιμονή και την  αδιαλλαξία των Τούρκων επί της τόσο ζωτικής σημασίας αυτής πτυχής του προβλήματος. Θέλουμε να ελπίζουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ανέλπιστο πρόσθετο αυτό διαπραγματευτικό χαρτί που του έδωσαν οι επιχειρούντες το πραξικόπημα στην Τουρκία, ώστε οι όποιες πιέσεις επιχειρηθεί ν’ ασκηθούν όταν έρθει η ώρα, να στραφούν προς την κατεύθυνση που πρέπει ν’ ασκηθούν. Δηλαδή στην Άγκυρα, η οποία θα πρέπει να κατανοήσει πως αν πραγματικά επιθυμεί λύση, θα πρέπει πρώτα και κύρια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να εγκαταλείψει την επιμονή της σε παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί και σε τουρκικές εγγυήσεις.
Όμως, για να μην ξεχνιόμαστε, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστειλε και ένα ξεκάθαρο-σαφέστατο μήνυμα και σε όλους όσοι στη δική μας πλευρά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πιέζουν για μια λύση άρον-άρον, για «λύση να ‘ναι κι’ ό,τι να ναι». Παραβλέποντας, ηθελημένα ή άθελα τους, τον κίνδυνο την αμέσως επόμενη μέρα της εφαρμογής της, να καταστούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά έρμαιο στις απρόβλεπτες ορέξεις, είτε της κυβέρνησης είτε του στρατού της Τουρκίας. Μια δίχως άλλο επικίνδυνη λογική αποδοχής των πάντων για χάρη της λύσης, που αν και εφόσον υιοθετηθεί και επικρατήσει, ούτε καν ο τουρκικός λαός δεν θα μπορεί να μας σώσει… Και ας διαφωνεί μαζί μας η Πραξούλα!
  

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο
Η ακατανόητη έλλειψη σεβασμού στον πόνο και τι πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης...