Η τεχνολογία στην ζωή των παιδιών μας

Αναμφισβήτητα η τεχνολογία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στην ζωή όλων μας όσον αφορά την επικοινωνία, την δημιουργικότητα και στον χώρο εργασίας.

Μας έχει προσφέρει ευκαιρίες στην καθημερινότητα μας που ίσως ποτέ δεν περιμέναμε να τις είχαμε. Τα παιδία μαθαίνουν καθημερινά όλο και πιο πολύ πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, και γι αυτό η εκπαίδευση και η προστασία είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε ίσως προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας στο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ γύρω μου παιδάκια προσκολλημένα σε οθόνες κινητού και υπολογιστών με τις ώρες, διστάζοντας να πούνε ένα γεια ή να κάνουν μία συζήτηση διότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το παιχνίδι στην οθόνη. Συχνά μία εύκολη λύση για να κάνει ο γονιός τις δουλειές του σπιτιού ή να καθίσει το παιδί ήσυχα σε δημόσιο χώρο.

Πολλοί θα έλεγαν ότι δεν βλέπουν να επηρεάζετε το παιδί τους αρνητικά από την χρήση της τεχνολογίας και αντιθέτως ενθουσιάζονται που το παιδί τους ξέρει να χρησιμοποιεί το κινητό καλύτερα και από τους ίδιους τους γονείς. Αλήθεια όμως ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Ζώη των παιδιών σας, και πώς επηρεάζει την υγεία του την καθημερινότητα του και τον τρόπο σκέψης.
Εδώ είναι κάποια στατιστικά σύμφωνα με έρευνες:
1) Το 92% των παιδιών παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.
2) 59% παιδιών και εφήβων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
3) Παιδιά από τις ηλικίες 8-12 ξοδεύουν περίπου 4,5 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση ή κινητό, και για παιδία 13-18 6,5 ώρες την ημέρα.
4) Τα παιδία μπορούν να χρησιμοποιήσουν με άνεση ένα κινητό πριν μάθουν να διαβάζουν και να οδηγούν ποδήλατο.
5) Παιδιά που κάθονται μπροστά σε μία ηλεκτρονική συσκευή συχνά είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο πολλά snack παρά τα παιδιά που ασχολούνται με άλλου είδος παιχνίδια.
 
Τα στατιστικά στοιχεία για την τεχνολογία στην Ζώη των παιδιών είναι συγκλονιστική. θυμάμαι τα παιδικά χρόνια κάποτε που ήταν όλο παιχνίδι, έξω με τα ποδήλατα, κτίζοντας δεντροσπιτο, παίζοντας με κύβους, τώρα πια ο φανταστικός κόσμος ενός παιδιού κρύβετε πίσω από μία οθόνη. Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι η τεχνολογία έχει προκαλέσει την αποξένωση των μελών πολλών οικογενειών, παιδιά απορροφημένα σε παιχνίδια συνήθως και γονείς σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή μιλώντας στο τηλέφωνο, με αποτέλεσμα ο γονιός να μην αφιερώνει πολύτιμο χρόνο στα παιδιά του, και τα παιδί να μην ενδιαφέρετε να συζητά με τους γονείς του. Επίσης παιδιά που παίζουν με ηλεκτρονικές συσκευές το πρωί πριν πάνε σχολείο φαίνεται να έχουν ελλειμματική προσοχή την ώρα που είναι στην τάξη λόγου συχνής έκθεσης τους σε ραδιενέργεια. Είναι καλό όλοι οι γονείς να ψάξουν βαθύτερα το θέμα να ευαισθητοποιηθούν και να βρουν εναλλακτικές λύσεις στην κατάχρηση της τεχνολογίας.
 
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης