Τι είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση και πως μπορεί να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα

Ας υποθέσουμε πως σε λένε Μαρία και έχεις σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στην πορεία των σπουδών σου αποκτάς μια ιδιαίτερη αδυναμία στο σχέδιο επίπλου. Επιστρέφεις Κύπρο μετά τις σπουδές και δε βρίσκεις δουλειά, αν και έχεις στείλει βιογραφικά σε όλες τις βιοτεχνίες επίπλου και σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Τα δείγματα τα οποία έχεις ήδη προβάλλει έχουν λάβει τρομερή απήχηση αλλά χρειάζεσαι κεφάλαιο για την παραγωγή και τη δημιουργία δικής σου σειράς προϊόντων. Τα τοπικά τραπεζικά ιδρύματα διστάζουν να σου δανείσουν μιας και ως νεοφυή επιχείρηση δεν έχεις ιστορικό επιτυχημένης διαχείρισης κεφαλαίων. Είσαι αυτό που λένε οι ειδικοί, μη φερέγγυος δανειζόμενος. Επιπλέον, σε αγχώνει η διαδικασία δανειοδότησης και με την πρόσφατη ιστορία των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, έχεις αναπτύξει μια έμφυτη καχυποπτία, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι νέοι της ηλικίας σου, σε σχέση με τον τραπεικό δανεισμό. Η λύση; Βλέπε συμμετοχική χρηματοδότηση ή crowdfunding.
 
Η συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) αποτελεί μια εναλλακτική και καινοτόμα μορφή χρηματοδότησης η οποία προφέρει πολλές δυνατότητες. Πρόκειται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ατόμων μέσω πλατφόρμαςγια ένα συγκεκριμένο έργο, προϊόν, μια επιχείρηση ή ιδέα. 

Ενώ στην παραδοσιακή χρηματοδότηση, ένα έργο λαμβάνει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από μία πηγή ή λίγες πηγές, στη συμμετοχική χρηματοδότηση ένα έργο λαμβάνει μικρότερα ποσά από μεγάλο αριθμό ιδιωτών επενδυτών. Η συμμετοχική χρηματοδότηση χρησιμοποιείται συχνότερα από νεοσύστατες εταιρείες ή αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ως μέσο πρόσβασης σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αλλά απευθύνεται και σε ώριμα επιχειρηματικά έργα τα οποία χρειάζονται χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης μιας κοινότητας ή μιας κοινωνικά ευαισθητοποιημένης ιδέας. 
 
Είδη συμμετοχικής χρηματοδότησης
Συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση μετοχών (equity-based crowdfunding):Πώληση μεριδίου επιχείρησης σε έναν αριθμό επενδυτών ως αντάλλαγμα για την επένδυση που πραγματοποιούν. Η ιδέα είναι παρόμοια με την αγορά ή πώληση κοινών μετοχών στο χρηματιστήριο ή με τα επιχειρηματικά κεφάλαια. Στην περίπτωση της Μαρίας, το πλήθος το οποίο χρηματοδοτεί την νέα της ιδέα ή εταιρεία, γίνεται αυτόματα συνιδιοκτήτης στην εταιρεία. Η Μαρία καθορίζει το μερίδιο της εταιρείας το οποίο θα προσφέρει δια μέσου της πλατφόρμας ως ανταλλαγή για τη χρηματοδότηση. Προχωράει με μια μελλοντοστροφούς αποτίμηση, η οποία είναι δίκαια και επαρκής. Η πλατφόρμα στην οποία δημοσιεύσει την ιδέα της ελέγχει με ακρίβεια τα αριθμητικά στοιχεία για μείωση των επενδυτικών κίνδυνων.

Συμμετοχική δανειοδότηση από ιδιώτες (lending-based crowdfunding or P2P lending): Το κοινό δανείζει χρήματα σε μια εταιρεία βάσει συμφωνίας ότι τα χρήματα θα επιστραφούν με τόκο. Μοιάζει πολύ με τον παραδοσιακό δανεισμό από τράπεζα, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, το έργο δανείζεται από πολλούς επενδυτές. Στην περίπτωση της Μαρίας, η Μαρία υποβάλλει τα έγγραφά της στην πλατφόρμα. Η ομάδα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της πλατφόρμας ζητά ορισμένα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αρχειοθετημένων λογαριασμών και λογαριασμών διαχείρισης, και εξετάζει τα εν λόγω στοιχεία σε σχέση με τα πιστωτικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα. Αφού γίνεται πλέον δεκτή, η επιχείρηση είναι έτοιμοι για δανειοδότηση από επενδυτές-χρήστες της πλατφόρμας. Η Μαρία έχει την επιλογή να δεχθεί το μέσο επιτόκιο που προσφερόταν κατά την ημερομηνία επίτευξης του στόχου, όμως αποφασίζει να διατηρήσει το αίτημά της για δάνειο καθ’ όλη τη διάρκεια της επταήμερης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Κατά τις επόμενες ημέρες βλέπει το επιτόκιο να πέφτει καθώς περισσότεροι επενδυτές υποβάλλουν προσφορές δανειοδότησης.

Συμμετοχική χρηματοδότηση βάσει ανταμοιβής (reward-based crowdfunding): Ιδιώτες προσφέρουν δωρεές σε ένα έργο ή σε μια επιχείρηση με την προσδοκία να λάβουν σε μεταγενέστερο στάδιο κάποια ανταμοιβή μη χρηματοοικονομικής φύσεως, όπως προϊόντα ή υπηρεσίες, ως αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους. Σύνηθες παράδειγμα αποτελεί ένα έργο ή μια επιχείρηση που προσφέρει μια μοναδική υπηρεσία (ανταμοιβή) ή ένα νέο προϊόν (προπώληση) ως αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση. Στην περίπτωση της Μαρίας, η Μαρία προσφέρει ένα μικρό χειροποίητο έπιπλο σε κάθε επενδυτή που επενδύει άνω των 150 ευρώ στην καμπάνια της. Για όσους επενδύουν κάτω από 150 ευρώ η Μαρία σκέφτεται άλλες ανταμοιβές όπως ένα σετ τσαγιού, μια ξύλινη θήκη για το κινητό κ.τ.λ.

Η συμμετοχική χρηματοδότηση έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στην Ευρώπη και πλέον θεωρείται ως σύμμαχος της παραδοσιακής τραπεζικής δανειοδότησης. Απευθύνεται και για την υλοποίηση κοινωνικών στόχων, όπως χρηματοδότηση ανθρωπιστικών κρίσεων, επενδύσεις στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και χρηματοδότηση για έργα κοινής ωφελείας (σκεφτείτε κοινωνικά παντοπωλεία, αναπαλαίωση δημοσίων κτιρίων ιστορικής σημασίας κτλ). Στο παραπάνω παράδειγμα, η Μαρία θα μπορούσε να έκανε οποιαδήποτε άλλη δουλεια: δημοσίευση του πρώτου της βιβλίου, ταινίας, μουσικού άλμπουμ, εφαρμογής στο κινητό, τεχνολογικής ανακάλυψης. Η Μαρία θα μπορούσε να είναι επίσης όμιλος ανάπτυξης ακινήτων, ξενοδόχος, εταιρεία παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστής και ότι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί, φτάνει να έχει μία βιώσιμη και ενδιαφέρουσα ιδέα η οποία θα ελκύσει κεφάλαια καθώς και τη σωστή καθοδήγηση στην υλοποίηση της καμπάνιας της.
Για να μάθεις περισσότερα για τη συμμετοχική χρηματοδότηση, είτε ως ενδιαφερόμενος με μια νέα ιδέα, έργο ή προιόν, είτε ως επενδυτής, είτε ως παροχέας υπηρεσιών, δήλωσε συμμετοχή στο πρώτο συνέδριο Συμμετοχικής Χρηματοδότησης το οποίο διοργανώνει η KPMG και η Anirot Development Organisation, δια μέσου της κοινής τους πρωτοβουλίας Crowdfunding Cyprus στις 15 Ιουνίου στο Hilton Park.
Ειρήνη Δημητρίου, Συνιδρύτρια Anirot Development Organisation, Ιδρύτρια Crowdfunding Cyprus 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο