60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας-Ώρα για επιβίωση και άμυνα

Επέτειος σήμερα των 60 ετών της ανακήρυξης της  Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλους τους τομείς και με κορύφωση των κινδύνων που απειλούν την ύπαρξη της. Όμως οι κίνδυνοι στην γεωγραφική θέση που βρίσκεται η Κύπρος δεν θα εκλείψουν ποτέ και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή θα είναι η μοίρα μας εσαεί και πρέπει να βρίσκουμε τους τρόπους να επιβιώνουμε όπως το κάνουμε για 3000 χρόνια. 

Σήμερα 1η Οκτ 2020 παίζεται στις αίθουσες της Ε.Ε στις Βρυξέλλες μια παράσταση που θα επιβεβαιώσει αυτό που οι Αθηναίοι είπαν στους Μηλίους πριν από 2,500 χρόνια. «Την προσπάθεια επιβολής του ισχυρού  με όπλο την στρατιωτική του υπεροπλία και την οικονομική ευρωστία  σε βάρος των αδυνάτων που τα όπλα τους είναι  το δίκαιο και οι υψηλές αξίες».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα! Για την πλευρά μας παρά την  προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, στην καλυτερη περίπτωση θα προστεθούν μερικά ακόμα ονόματα Τούρκων στον πίνακα κυρώσεων και θα εκδοθούν ακόμα μερικές προειδοποιήσεις προς τον Ερντογάν από την ΕΕ, προκειμένου να μην βάλει βέτο η Κύπρος στην πρόταση επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας! Για την Ελλάδα η πορεία έχει χαραχθεί και θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα από το Καστελόριζο και δυτικά και θα συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας που περικύκλωσε πλέον την Κύπρο και μας απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με πλήρη κατάληψη!
Με αυτά τα δεδομένα οι επιλογές μας ρεαλιστικά στην πολύπαθη μας Κύπρο δεν είναι πολλές !

  1. Εγκαταλείπουμε την Κύπρο προς «άλλες πολιτείες»!
  2. Παραμένουμε και αποδεχόμαστε δουλικά ότι μας επιβάλει η Τουρκία και τα διεθνή συμφέροντα
  3. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε διπλωματικά για μια δίκαιη λύση, (για την οποία με τον Ερντογάν στην εξουσία είναι μηδενικές  οι πιθανότητες) κτίζοντας τις διεθνείς μας σχέσεις συμφερόντων με ισχυρούς ώστε να είμαστε απαραίτητοι για την σταθερότητα των διεθνών συμφερόντων, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε αμυντικά για να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων εάν η αλαζονεία του Ερντογάν τον ωθήσει σε μια νέα επιθετική ενέργεια κατά των ελευθέρων εδαφών.

 Δεν υπάρχει  αμφιβολία ότι η  πλεοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και της ομογένειας και της Ελλαδικής κοινής γνώμης,  χωρίς δισταγμό επιλέγουν την 3η επιλογή η οποία συνδυάζει την πολιτική-διπλωματία -οικονομία αλλά και τον αγώνα για την τιμή και την αξιοπρέπεια μας ως έσχατη επιλογή

ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ και ΜΕΤΑ ΑΜΥΝΑ
Στον τομέα της Άμυνας  τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ραγδαία ανάπτυξη των ΜΗ επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα της μεγάλης αλλαγής η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Εθνική Φρουρά. Σε όλα τα παραπάνω πολεμικά μέτωπα έγινε μαζική χρήση  εξοπλισμένων Τουρκικών DRONES  BAYRAKTAR τα οποία ήδη εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν και στο πεδίο της Κύπρου εάν υπάρξει πολεμική αντιπαράθεση.

Η Ε.Φ μετά το 1974 έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο κυρίως όσον αφορά στην εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών κληρωτών, εφέδρων και εθνοφυλάκων. Το στρατιωτικό υλικό και τα σχέδια της άμυνας μας, είναι προφανές ότι πρέπει να αναθεωρούνται με βάση την εκτίμηση της απειλής  και των δυνατοτήτων του αντιπάλου. Η μεγάλη πιθανότητα χρήσης ΜΗ επανδρωμένων αεροσκαφών από τις Τουρκικές Δυνάμεις  πρέπει να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα για εκπόνηση νέας αμυντικής σχεδίασης και προμήθειας νέου εξοπλισμού της Ε.Φ με κύριο στόχο πρώτα την ΕΠΙΒΙΩΣΗ των δυνάμεων της Ε.Φ και εν συνεχεία την ΑΜΥΝΑ τους στο πεδίο.  Θεωρώ ότι αυτή πρέπει να είναι η πρώτιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ. Πάντα υπάρχουν λύσεις  που μπορούν να εφαρμοστούν εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού της Ε.Φ. Οι δε ικανότητες του προσωπικού της Ε.Φ και ειδικά των νέων αξιωματικών είναι εξαιρετικές και μπορούν  με σαφείς οδηγίες και υποστήριξη της ηγεσίας  να υλοποιήσουν προγράμματα ουσιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας εάν και όποτε παραστεί ανάγκη ακόμα και εάν η Ε.Φ και ο Κυπριακός Ελληνισμός  παραμείνουν τελικά μόνοι...

Ο Υπουργός Άμυνας έστω και εάν είναι νέος στο Υπουργείο έχει την ευθύνη να ενημερωθεί σε βάθος και να προωθήσει τα προγράμματα επιβίωσης και Άμυνας σε ξηρά θάλασσα και αέρα. Αυτή θα είναι η βέλτιστη τιμή για τα 60 χρονα  της Κυπριακής Δημοκρατίας...  
 
*Του Κωνσταντίνου Φυτιρή
     Υποναυάρχου (ε.α)

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά