Έφθασε η ώρα για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στην Ε.Ε.

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, μας έχει δείξει ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες, μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Μαζί, προσπαθούμε για μια Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα.
 
Δεν μπορώ όμως παρά να σημειώσω ότι είναι σχήμα οξύμωρο και ταυτόχρονα προκλητικό, να λαμβάνεις άμεσα μέτρα με τη λήψη κυρώσεων για μια κατάσταση που συμβαίνει σε τρίτη χώρα, όπως η Λευκορωσία, και να νίπτεις τας χείρας σου μπροστά στην κατάφορη παραβίαση και την πειρατεία της Τουρκίας.   Ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδό της αντέδρασαν με την απειλή σκληρών οικονομικών κυρώσεων για την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων της Λευκορωσίας κατά διαδηλωτών, αντίθετων προς την κυβέρνηση Λουκασένκο, την ίδια ώρα συμφώνησαν σε μια ήπια έκκληση για λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών απέναντι στις ολοένα και πιο αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
Ο Ερντογάν με τα τεράστια εσωτερικά θέματα της χώρας του, αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθά μια σκληρή εξωτερική πολιτική και αντιδρά με επιθετικότητα απέναντι στις συμφωνίες Ελλάδας και Κύπρου με άλλες χώρες για τον καθορισμό ΑΟΖ.  Μια σπίθα μόνο αρκεί για ανάφλεξη, με τεράστιες συνέπειες όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά ευρύτερα για την περιοχή.  Η προκλητικότητα και επιθετικότητα που εκπέμπει  αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει πέραν από την Ανατολική Μεσόγειο, την Αγία Σοφία,  τη Μονή της Χώρας και την ειλημμένη πλέον απόφαση για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.  Σε όλα αυτά θα πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι δεν απαντάς με εκκλήσεις και παραινέσεις, αλλά με αποφασιστικές κινήσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Άγκυρα.
 
Την ίδια όμως ώρα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου το εξής.  Η ΕΕ δεν είναι Ομοσπονδία, την αποτελούν τα κράτη μέλη, τα οποία λειτουργούν, το καθένα ανάλογα με τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του πολιτικές.  Και η εξουσία της ΕΕ εξαρτάται από τον βαθμό που της το επιτρέπουν τα μέλη της. Αυτή είναι μια παράμετρος που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε και κυρίως αυτοί που σπεύδουν με την πρώτη ευκαιρία να «πυροβολήσουν» την ΕΕ και να μηδενίσουν το έργο της. Το παράδειγμα χειρισμού της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, με όλες τις χώρες να βάζουν την πλάτη τους για να καλύψουν το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκλήθηκε, αφήνει ένα θετικό πρόσημο και δημιουργεί την προσδοκία ότι έχει φτάσει η ώρα και για μια πραγματικά ενιαία εξωτερική πολιτική και ασφάλεια προς όφελος της Ευρώπης.
 
Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας», Μαργαρίτης Σχοινάς, «αντλώντας τα διδάγματα από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, η ΕΕ δεν μπορεί πια να μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για τον καθορισμό των πρακτικών λεπτομερειών της αμοιβαίας βοήθειας και της αλληλεγγύης».
 
Μένει να το αποδείξουμε στην πράξη, πιστεύουμε σε μια κοινή εξωτερική πολιτική και θα αγωνιστούμε για να την πετύχουμε.
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο