Η Κύπρος δοκιμάζει τις αντοχές της

Μία ευνομούμενη πολιτεία για να προάγει τον πολιτισμό, οφείλει πρωτίστως να έχει ένα σύστημα αξιών που ταιριάζει στο κράτος δικαίου. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδεικνύει τον τρόπο διαβίωσης και την ποιότητα που χαρακτηρίζει την κοινωνία. Αντικατοπτρίζει γενικά τον πολιτισμό και την οργάνωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας.
 
Για να μπορεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία να λειτουργεί ορθά και οργανωμένα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη αριθμούς και δεδομένα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να θεσπίσουν μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, καθορίζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες.
 
Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι εκτός ελέγχου, πυροδοτεί αντιδράσεις λόγω εκμετάλλευσης και κατάχρησης των δημοσίων ταμείων. Τα μεταναστευτικά ρεύματα προσφύγων προς την Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με πραγματικά πηγάζουσες ανθρωπιστικές ανάγκες προστασίας στο πνεύμα της διεθνούς ορολογίας, αλλά πρόκειται και για οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας με ανθρώπους. Η ανθρωπιστική αυτή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί κάλλιστα μέσα από τη νόμιμη οδό εργοδότησης.
 
Κατά συνέπεια, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες.  Πρώτο, στη συνεργασία με χώρες προέλευσης, δεύτερο στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη και τρίτο στην κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Μιλώ, δηλαδή, για ένα νέο Σύμφωνο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να αποτύχει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
 
Στην Κύπρο πλέον υπάρχει πρόβλημα. Ξεκάθαρα πράγματα. Θέλω να τονίσω, ότι δεν αποτελούν πρόβλημα οι νόμιμα εγκατασταθέντες, αλλά, οι παράνομοι αλλοδαποί οι οποίοι δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, χωρίς έγγραφα, ενίοτε με ψευδή στοιχεία. Έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων, ενώ το κράτος δεν έχει παρά μια θολή εικόνα για την κατάσταση, και ο μηχανισμός επιβολής του νόμου είναι αδύναμος και αθωράκιστος, για να δανειστώ τη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών.
 
Επιπρόσθετα, ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας των δυνατοτήτων της Κύπρου. Σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας. Είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να δημιουργηθούν επαρκείς υποδομές για αντιμετώπιση αυτών των αριθμών. 
 
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η Κύπρος δέχεται δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές σε σχέση με τον πληθυσμό της. Είμαστε η πρώτη χώρα στη λίστα σε αριθμό αιτητών ασύλου. Κάνουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το θέμα με βάση και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση να μην αφήσουμε να καταστεί η Κύπρος ξέφραγο αμπέλι με δυσάρεστες συνέπειες πρωτίστως για την κοινωνία και μετέπειτα για την οικονομία.
 
Αυτό που θέλουμε να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ένα και μόνο: το γεγονός ότι η ημικατατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία  έχει συγκεκριμένες αντοχές και μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών.
 
Συνοψίζοντας όλα αυτά, το πλαίσιο που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, είναι αναγκαίο, είναι σωστό και μας ικανοποιεί. Θα πρέπει επίσης κάποιοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να διασύρουν την Κύπρο στο εξωτερικό, παραπληροφορώντας και για νούμερα και για καταστάσεις, να μπουν στη θέση τους. Την ίδια ώρα αναμένουμε και την επιβεβλημένη, συντονισμένη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Προσβλέπουμε στις επικείμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ευρωβουλευτής ΕΛΚ

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης