«Γεννήθηκα δύο φορές. Τη δεύτερη για μένα»

  Είναι κάποιες ανθρώπινες ιστορίες που δεν τις ξεχνάς ποτέ. Η ιστορία της Ιωάννας είναι μια απ’ αυτές... Θυμάμαι σαν χθες τη μέρα που τη γνώρισα. Με υποδέχτηκε με μεγάλη εγκαρδιότητα στο σπίτι της. Τα πρώτα λεπτά αισθανόμουν λίγο αμήχανα. Πρώτη φορά θα έπαιρνα συνέντευξη από μια τρανσέξουαλ. H αλήθεια είναι πως είχα το άγχος να μην πω κάτι που θα την έθιγε.

Σ’ ένα  διαμέρισμα με αρχαιοελληνικά στοιχεία στην παραλιακή της Λεμεσού, εκεί όπου δεχόταν κάποτε δεκάδες άντρες, η Ιωάννα, μου μίλησε για τον μεγαλύτερο «εχθρό» της. Τον Γιάννη. Ποτέ δεν τον αγάπησε. Σιχαινόταν το κορμί της από δύο χρονών.  Στην πραγματικότητα ένιωθε εγκλωβισμένη μέσα σ’ αυτό το κορμί.  Το μισούσε… Ονειρευόταν τη μέρα που όλοι θα αποδέχονταν αυτό το οποίο ξεχείλιζε από μέσα της. Μια γυναίκα.

Βίωσε το bullying στο πετσί της. Ο φόβος να μη μείνει μόνη της, την έφερε στην Κύπρο και την οδήγησε στο γάμο και την απόκτηση τριών παιδιών.

«Είμαι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν. Μετανιώνω που παντρεύτηκα. Έκανα τρία παιδιά και δύο εγγόνια μα κατέληξα να ζω ολομόναχη με μόνη συντροφιά τις γάτες μου. Μα δεν μπορούσα να υποκρίνομαι άλλο τον άντρα για τα μάτια του κόσμου. Έπρεπε να αγαπήσω επιτέλους τον εαυτό μου και να πάψω να τον κρύβω. Κουράστηκα να υποκλίνομαι στην υποκρισία. Στην αρχή νόμιζα ότι ήμουν ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που υπέφερε από κάτι τέτοιο. Μα δεν είμαι μόνη».

 

Με θυμάμαι καθισμένη στον καναπέ της να προσπαθώ να δείχνω άνετη, μα η αλήθεια είναι πως οι λεπτομέρειες της ζωής της με είχαν σοκάρει. Δεν ξέρω αν το κατάλαβε.

«Οδηγήθηκα στην πορνεία για να πραγματοποιήσω το  όνειρό μου. Να κάνω αλλαγή φύλου και να αποκτήσω επιτέλους εκείνη την ταυτότητα που θα έγραφε σωστά το όνομά μου. Ιωάννα. Και τα κατάφερα».

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη τη συνέντευξη, συνάντησα ξανά την Ιωάννα πριν από λίγες μέρες με αφορμή την  Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου 2016, κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι το “TransForm your Mind”.

Θα είσαι και συ εκεί το Σάββατο; Τη ρώτησα.
«Ναι, φυσικά και θα είμαι εκεί. Θα κρατάω ένα μεγάλο πανό που θα γράφει «Γεννήθηκα δύο φορές. Τη δεύτερη για μένα»…
 


*Ολόκληρη η συνέντευξη της Ιωάννας, θα δημοσιευθεί αυτή την Κυριακή στην εφημερίδα Ρεπόρτερ, και στο reporter.com.cy  
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο