Κολύμπι, σουβλάκια και μετάνοιες

Σε μια πόλη των Ινδιών, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, δυο αστυνομικοί με κράνη σε σχήμα κορωνοϊού σταμάτησαν δέκα τουρίστες, που οι κακόμοιροι αψήφησαν τους κανονισμούς εγκλεισμού και βγήκαν να κάνουν μια βόλτα.

- Σας αγαπούμε, σας θέλουμε, σας εκτιμούμε, είπαν οι αστυνομικοί, αλλά εδώ στη χώρα μας οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι για όλους, βουλευτές, τουρίστες, νούσιμους και ανεγκέφαλους.

Τους μάζεψαν, λοιπόν, στο τμήμα και για τιμωρία τους έδωσαν χαρτί και καλαμάρι και τους είπαν να γράψουν 500 φορές ο καθένας «Ππαρέβην τον κανονισμό περί εγκλεισμού και ζητώ συγγνώμη». Και για να να μη συγχυστούν οι αστυνομικοί στο μέτρημα, έπρεπε η κάθε φράση να αριθμείται από το 1 μέχρι το 500!

Αν οι παραβαίνοντες τους κανονισμούς δεν ήταν τουρίστες αλλά ντόπιοι και ίσως αγράμματοι, οι αστυνομικοί τους έβαζαν να κάνουν 50 φορές τεμενάδες!

Ξέρω ότι είμαστε ο ομφαλός της Γης, ξέρω ότι είμαστε απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη, μερικοί από εμάς ίσως και του Αριστοτέλη. Ξέρω ότι δε θεωρούμε κανέναν άξιο να μας δίνει μαθήματα, αλλά επειδή οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας βυθίζονται στα σανσκριτικά, η γλώσσα των αρχαίων Ινδιών, είπα, ίσως καταδεχτούμε να πάρουμε καμιά ιδέα από αυτή τη μακρινή χώρα. Λοιπόν, αντί ένα μπάνιο στη θάλασσα, μια πίττα σουβλάκια και μερικά «Κύριε ελέησον» να μας στοιχίζουν 300 ευρώ, δεν είναι προτιμότερο, προς διαπαιδαγώγηση των πολιτών, να γράφουμε 500 φορές «Δε θα ξανακολυμπήσω ώσπου να μου το επιτρέψουν οι σοφοί μου με κυβερνούν και που ενδιαφέρονται για την υγεία μου» και «Σουβλάκια, σουβλάκια και πούντα. Πώς ένας κανονικός Κυπραίος και ιδίως βουλευτής μπορεί να ζήσει χωρίς σουβλάκια;».

Όσο δε για εκείνους που ετοιμάζουν καθημερινά το ταξίδι τους για έναν καλύτερο κόσμο, προτείνω, αντί για 300 ευρώ του καθενός, να τους ζητούμε να κάνουν 100 μετάνοιες εις τον αυλόγυρον της εκκλησίας.

 

*Ανδρούλλα Χριστοφίδου-Henriques

Πρόεδρος της οργάνωσης Stop Trafficking

Δειτε Επισης

Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση