Επαναπατρισμός: στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους

Η απόφαση για ΜΗ επαναπατρισμό των Κυπρίων υπηκόων /φοιτητών με την «εξαγορά» της παραμονής τους στο εξωτερικό με 750 ευρώ ήταν μεν καλοπροαίρετη αλλά κατά την άποψη μου τουλάχιστον βεβιασμένη. Στηρίχθηκε σε μια μόνο διάσταση του ζητήματος. «Να μην μεταφερθεί ο ιός στην Κύπρο από τους φοιτητές».  Πολύ σωστά άμα κάποιος βλέπει τα πράγματα  μονοδιάστατα!
 
Κατά την άποψη μου  η αντιμετώπιση του ζητήματος έγινε με αντιστροφή του στόχου με την προϋπόθεση! Στην περίπτωση των φοιτητών ο στόχος είναι ο επαναπατρισμός όλων των κυπρίων που επιθυμούν και η προϋπόθεση είναι «να μην μεταφέρουν τον ιό».
 
Άρα μπορεί το κράτος να οργανώσει με συντονισμό διαφόρων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τον έλεγχο και επαναπατρισμό  μόνο όσων είναι αρνητικοί στον ιό και όσοι είναι θετικοί θα υπάρχει μέριμνα από τις πρεσβείες για την ιατρική τους παρακολούθηση/περίθαλψη  από ιατρούς που έχουν ήδη συμβληθεί με την ΚΔ. Η δε επιστροφή τους στην Κύπρο θα γίνει μετά την αποθεραπεία τους.
 
Ο επαναπατρισμός των Κυπρίων από χώρες του  εξωτερικού πρέπει να  αποτελεί βασικό κρατικό σχέδιο γενικής χρήσης,  γιατί μπορεί  να απαιτηθεί η εφαρμογή του για διαφορετικές καταστάσεις κρίσης -εκτός κορωνοϊού- σε χώρες που βρίσκονται κύπριοι. Όπως για παράδειγμα  πολεμική σύγκρουση, σεισμός, τσουνάμι,κλπ. Όταν δεν υπάρχει δοκιμασμένη σχεδίαση, οι εμπλεκόμενοι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν στιγμιαίες αποφάσεις  κάτω από ψυχολογική πίεση και χωρίς όλα τα δεδομένα και συνολική εκτίμηση της κατάστασης.
 
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η απουσία  δοκιμασμένων σχεδίων και οι χρόνιες αδυναμίες και στρεβλώσεις των κρατικών Υπηρεσιών, ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβουν πρωτογενείς πρωτοβουλίες για να διαχειριστούν την κατάσταση.
 
Όμως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν οι ορθότερες  αποφάσεις για σχεδίαση αντιμετώπισης εν μέσω της κρίσης παρά μόνο τροποποιήσεις από απρόβλεπτα γεγονότα. Για να το θέσουμε πιο απλά με ένα παράδειγμα. Είναι δυνατόν μια ορχήστρα με διαφορετικά όργανα να δώσει πετυχημένη παράσταση χωρίς  πρόβες κάτω από τον συντονισμό ενός μαέστρου? Προφανώς όχι!! Έτσι είναι και τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσης που συμμετέχουν πολλλές υπηρεσίες.
 
Χωρίς δοκιμή κάτω από ένα συντονιστικό φορέα τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα βέλτιστα αλλά περιστασιακά και στιγμιαία πετυχημένα  ίσως λόγω ατομικών ικανοτήτων των εμπλεκομένων.
 
Ευτυχώς που η φυλή μας έχει στο DNA της την εφευρετικότητα και την ευελιξία για αυτό και η κατάσταση μέχρι σήμερα δεν έχει ξεφύγει. Για αυ΄το και πρέπει με κάθε ευκαιρία να εκφράζουμε  θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβάλλουν εαυτούς και στους κρατικούς λειτουργούς, τοπικούς άρχοντες και εθελοντές που αγωνίζονται νυχθημερόν καλύπτοντας και τα κενά των «ριψάσπιδων» που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα !
 
Επειδή πιστεύω ότι όποιος κρίνει δυσμενώς κάποια κατάσταση  πρέπει να έχει και εισήγηση, ακουλουθώ αυτή την αρχή και  παραθέτω πιο κάτω την εισηγηση μου για εξέταση από τους αρμοδίους με την ελπίδα να συμβάλει με κάποιο  τρόπο στον επαναπατρισμό (τουλάχιστον από τις 3 κύριες χώρες Μ.Βρετανία-Ελλάδα-Γερμανία)  των συμπατριωτών μας φοιτητών και μη που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρώα γη.  
 
Ο επαναπατρισμός είναι απαραίτητος για να αποδείξει το  αίσθημα ευθύνης του κράτους απέναντι στους πολίτες οι οποίοι  θα νιώσουν την ασφάλεια και το στήριγμα της πολιτείας. Έτσι εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη και η  αγάπη των πολιτών για την πατρίδα τους.  Υπάρχει χρόνος ,υπάρχει δυνατότητα άρα  και λύση! Αρκεί  οι εμπλεκόμενοι να «βλέπουν»  τα πράγματα στις 3 διαστάσεις και να τους κατευθύνει ο στόχος και όχι το πρόβλημα!
 

 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη