Γιατί κατέβηκα στις εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου για την Κύπρο και για τη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.


Είναι εκλογές που διενεργούνται σε μια κρίσιμη εποχή για την πατρίδα μας –οι τελευταίες ίσως πριν την επίλυση του Κυπριακού ή την οριστική αποτυχία μας να βρούμε λύση στο εθνικό πρόβλημα. Εκλογές σε εποχή που πασχιςουμε να βγουμε απο την κρίση,   οικονομικη κριςη, αξιών, αλλα και προσωπική, για την καθεμιά και τον καθένα. 

Τέλος, είναι εκλογές σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής. 
Για μένα προσωπικά, είναι εκλογές που σηματοδοτούν το κλείσιμο ενος συγκεκριμένου  πολιτικού κύκλου  και την απαρχή ενός άλλου. 

Τέλος, διότι με την υποψηφιότητά μου, την επιλογή μου να κατέλθω υποψήφια στην επαρχία μου, την Λεμεσό, επισφραγίζεται μια πορεία ανάμιξής μου στην πολιτική η οποία ακουμπα στα πρώτα χρόνια της νιότης μου μεχρι και την  ωριμοτητα μου, ως δραςτηριοποιημενο μέλος (εκλελεγμενη δυο φορες στο ανώτατο διοριςμενη στο πολιτικο γραφείο, μέλος της ΓΟΔΗΣΥ και της πρωτοπορίας, διορισμένη απο τον αείμνηστο Γλαύκο Κληριδη στο ΔΣ του ΘΟΚ) με την ενεργό μου εμπλοκή γενικοτερα στο Δημοκρατικό Συναγερμό στον οποιο ανήκω αδιάλειπτα απο το 1976.

Θέτοντας υποψηφιότητα για το βουλευτικό λειτούργημα εισήλθα, ανεπιστρεπτί, σε έναν αγώνα δύσκολο, ψυχοφθόρο αλλά συνάμα δημιουργικό και όμορφο. 

Λίγο πριν την τελική ευθεία, και την κάλπη της Κυριακής, κοιτάζω πίσω και θελω να απαντησω γιατι έθεσα υποψηφιοτητα.

Αυτό είναι σημαντικότερο από την έκβαση του αποτελεσματος. 

Γιατί είναι το επιστέγασμα μιας προσωπικής πορείας. που ξεκινάει από το τέλος προκειμένου να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή που θα στηρίζεται στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη και με τον άνθρωπο. 

Σε αυτό το σύντομο διάστημα της προεκλογικής μου παρουσίας πορευτηκα κοντά στον άνθρωπο. Ακούμπησα σε βλέμματα. Ακουσα ονειρα. Εισηγησεις. Προβληματα.

Πανω από μια δεκαετία τώρα μέσω της επαγγελματικής μου πορείας στη τηλεοπτική κι έντυπη δημοσιογραφία ευλογήθηκα με την ίδια αγάπη, την ίδια ανταπόκριση και, κυριότερα, τις ίδιες αγωνίες από τον πολίτη της Λεμεσού και της Κύπρου. 

Δεν θα μπορούσα ποτέ να δεχτώ ότι όλα όσα κατέγραψα, είτε μέσα από τον τηλεοπτικό φακό –στις εκπομπές που επιμελήθηκα- είτε μέσα από τις σελίδες των κειμένων που υπέγραψα δεν παραμένουν ίδια.

Η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη. Η ύπαιθρος της Λεμεσού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και να μαραζώνει.
Οι νέοι μας, λόγω κρίσης, εγκαταλείπουν την Κύπρο. Ακόμη υπάρχουν μονογονιοί. Οικογένειες κοντά στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό. Ανεργία. Ταμπού. Σεξισμός. Κοινωνικός ρατσισμός. 

Αυτό που θα μπορούσα όμως να παραδεχτώ είναι πως ο κόσμος της Κύπρου –και δη της Λεμεσού- παραμένει στην πρωτη γραμμη.
Ελπίζει. Και δουλεύει σκληρά για μια καλύτερη μέρα, σε συλλογικό κι ατομικό επίπεδο. 

Σε αυτή την προσπάθεια ήμουν, είμαι και θα παραμείνω αρωγός. Παραμενοντας διπλα σας, μια απο εςας οπως εςας, ένα κομματι απο τον κόσμο · οπως τον ζωγραφιςε ο εθνικός μας ζωγράφος Διαμαντής. Με τον ιδιο φωτιςμο που καταπιάστηκα ως επαγγελματίας –και δημόσιο πρόσωπο λόγω της δύναμης της τηλεόρασης- με τα προβλήματα του κόσμου. Αν σέβεσαι τον κόσμο, και τον εαυτό σου, δεν φοβάσαι να βουτήξεις στην ταραγμένη αυτή θάλασσα των ανθρώπινων προβλημάτων, αλλωστε, προκειμένου  να βρεις λύσεις χωρίς να διστάζεις να τσαλακώσεις το "εγω" σου γιατι γνωρίζεις τη σημαςια του "εμεις". 

Η εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημαινει μονο υπηρεςια και αντιπροςωπευςη των συμφερόντων του πολίτη.

Γνωρίζω γιατί κατέβηκα σε αυτές τις εκλογές. Και κυρίως γιατί κοιτώντας τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου ζητώ την ψήφο τους. Κοιτώντας τους στα ίσια. 

Αυτές τις λίγες εβδομάδες της προεκλογικής μου εκστρατείας βίωσα πολλά. 

Περπάτησα σε χωριά της Λεμεσού, στη πόλη. Είδα οργανώσεις νεολαίας και σωματεία. Αφουγκράστηκα την μεγάλη εκλογική βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. 
Επιχειρηματολόγησα.
εθεσα ιδέες και κατάθεσα απόψεις. Συγκρούστηκα.Βίωσα ακόμη και ανταγωνισμό –αναπόφευκτο μιας ανοικτής δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. Συνειδητοποίησα ότι το παιχνίδι της πολιτικής, κι όχι το ενδιαφέρον για τα κοινά, θέλει γερό στομάχι, εμπεριέχει ‘ad hominem’ επιθέσεις αλλά απαιτεί και κίνητρο. Και το δικό μου είναι πολιτικό. Διότι εδράζεται στην πεποίθησή μου ότι η δική μου φωνή είναι και η δική σου φωνή. Η ψήφος των πολιτών προς το πρόσωπό μου δεν είναι εντολή επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη πολιτική. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε έναν ανθρωπο, μια γυναικα, που από την προσωπική τουσταδιοδρομία και πορεία γνώρισε τα προβλήματα των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, βίωσε την αγωνία μιας κακοποιημένης μητέρας ή αυτή ενός άνεργου νέου επιστήμονα. 

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει την ύπαιθρο της Λεμεσού και τις τεράστιες δυνατότητές της. Που συνειδητοποιεί την πλούσια ιστορία και την σημασία του αστικού πολιτισμού της Λεμεσού και του λιμανιού της. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε έναν άνθρωπο που η πειρα η γνωςη και η αποποιηςη προςωπικων συμφερόντων ωθειται στην προςφορα και την παρουσια στη πόλη του και στην ευρύτερη κοινωνία μέσω της κοινοβουλευτικής του παρουσίας. 

Φίλες και φίλοι. Συντοπίτες Λεμεσιανοί και συμπολίτες Κύπριοι. Την Κυριακή 22 Μαϊου καλείστε να εκλέξετε τους πολιτικούς σας εκπροσώπους στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτους που σας αντιπροσωπεύουν ως κουλτουρα, ως εργατικότητα μαχητικότητα συνεπεια ως εντιμοτητα αλλα κυριως ως παρουσια διπλα σας.

Το ζήτημα της ενεργού συμμετοχής σας στις εκλογές είναι καίριας σημασίας την κρίσιμη περίοδο, για την Κύπρο μας, που διανύουμε. 

κάθε φορά που συναντιόμαστε, δια ζώσης ή νοητά μέσα από τον τηλεοπτικό δέκτη, την ραδιοφωνική συχνότητα ή το κείμενο με την υπογραφή μου –για πάνω από μια δεκαετία τώρα- γνωρίζετε ότι σας κοιτάζω πάντα στα μάτια, ίσια μπροστά. 

Από την Βουλή των Αντιπροσώπων, θέλω, εκ προοιμίου, να γνωρίζετε ότι το βλέμμα μου δεν πρόκειται να χαμηλώσει αλλά ούτε και να σηκωθεί πάνω από το δικό σας βλέμμα. Τέλος, πλέον γνωρίζετε και κάτι άλλο: Γιατί κατέβηκα στις εκλογές, επειδη αισθανομαι την ανάγκη να υπηρετησω και να βοηθησω σε ολο αυτο που λεγεται αναγέννηση της Κυπρου. Με στηριξη στον Ανθρωπο της Κυπρου. 

 

*Η Ελίτα Μιχαηλίδου είναι υποψήφια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επαρχία Λεμεσού 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση