Μίζα παντού

Με τον ρυθμό που πήραν οι αποκαλύψεις, δεν θα αργήσει η μέρα που θα ακούσουμε για τις μίζες στα ράμματα των αρβύλων της Εθνικής Φρουράς. Καθημερινά μάς θυμίζουν τα σκάνδαλα πως σε αυτή τη χώρα τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς λάδωμα. Και αυτό είναι πολύ τραγικό. Χαώδες, αν αναλογιστούμε το πόσα εκατομμύρια χάνουμε στο λάδωμα, στο πάρτι που για δεκαετίες είναι στημένο.

Για όλα τα σκάνδαλα που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη χρειάζεται βούληση, δικαστική και πολιτική, για να καταλήξουν και να κλείσουν. Να οδηγηθούν στη στενή όσοι ασέλγησαν στον τόπο μας, όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν. Για όλα τα σκάνδαλα, τώρα που είμαστε ακόμα στο προηγούμενο στάδιο, χρειάζεται ενθάρρυνση προς όσους έχουν στοιχεία, να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Και εδώ χρειάζεται και μια ανώμαλη ωρίμανση για όλους. Να ξεφύγουμε από τη συνήθη τακτική που μας θέλει όλους να φυλάμε στα συρτάρια μας τα βρόμικα άλλων που πιθανόν στο μέλλον να τα χρησιμοποιήσoυμε ως απειλή για να περισώσουμε το δικό μας τομάρι. Δύσκολο θα μου πείτε. Ενδεχομένως να είναι. Τουλάχιστον, όμως, όσοι είναι καθαροί και ξέρουν, ας πάνε να μιλήσουν. Μόνο έτσι θα καθαρίσουμε. Και είναι και ο μοναδικός τρόπος να βγουν οι καθαροί και οι τίμιοι από το βρομερό σακί στο οποίο οι πολίτες μάς έχουν –και δικαίως– τοποθετήσει όλους τους πολιτικούς.

Ας τραβήξουμε μια νοερή γραμμή για να διαχωρίσουμε όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και όλα όσα θα γίνουν από σήμερα και στο εξής. Έστω ότι θέλουμε όλες οι υποθέσεις που θα ανοίξουν από τώρα να μην έχουν ούτε υποψία σκανδάλου. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Η ψύχραιμη απάντηση είναι όχι. Αλλά μπορούμε να δούμε πώς μειώνουμε τη ροπή του βουτήγματος του χεριού στο μέλι. Δύο είναι, κατά τη γνώμη μου, οι πυλώνες στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε. Πρώτον, στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου και, δεύτερον, στην υιοθέτηση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι αδύνατον να μην έχει τρύπες με τον τρόπο που λειτουργεί και τον όγκο εργασιών που έχει να φέρει εις πέρας. Η αξιολόγηση των όρων εργασίας του γενικού ελεγκτή είναι πιστεύω απαραίτητη. Αδιανόητο να είναι ένας άνθρωπος εκεί εφ’ όρου ζωής. Η εμπλοκή επίσης ιδιωτών ελεγκτών θα είναι μια εξέλιξη που θα βοηθήσει την καλύτερη εποπτεία.

Η διαπλοκή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διαφάνειας. Αυτό λύνεται με πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Από τις προσφορές εκατομμυρίων στο Δημόσιο μέχρι τα φάρμακα του γιατρού. Να δούμε πόσο κοντά είναι τα ποδάρια της διαπλοκής στην πράξη.

Πρόεδρος Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) ΔΗΣΥ 
Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση