Δευτέρα 26 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το διακύβευμα των εκλογών

Παναγιώτης Σεντώνας  23/05/2019 17:50
Το διακύβευμα των εκλογών

Το διακύβευμα των εκλογών

Παναγιώτης Σεντώνας  23/05/2019 17:50
Η συμμετοχή
 
Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ μου έδωσε το προνόμιο να συνομιλήσω με εκατοντάδες συμπολίτες μας και να γνωρίσω την οπτική τους. Ακούω καθημερινά με πολλή προσοχή ιστορίες απογοήτευσης αλλά και τόλμης, ιστορίες αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας. Κρατώ δύο πράγματα. Πρώτο, τη θέληση των ανθρώπων του τόπου μας να δουν την κοινωνία μας καλύτερη. Δεύτερο, την ομορφιά που υπάρχει μέσα στους ανθρώπους παρά τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που μπορεί να έχουν μπροστά τους.
 
Η σχέση πολιτών - και ειδικά των νέων - με την πολιτική είναι βαθιά τραυματισμένη. Αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν ένα βουητό που συμβαίνει πέρα και έξω από τη ζωή τους. Όμως πρέπει να ξέρουμε καλά πως ότι συμβαίνει στην πολιτική επηρεάζει τη ζωή μας. Τα πράγματα δεν αλλάζουν επειδή κάποια στιγμή ένα βασιλόπουλο σε ένα λευκό άλογο θα έρθει και θα τα αλλάξει όλα δια μαγείας. Για να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης ο μόνος δρόμος είναι να κτίσουμε, παλαιότεροι και νεότεροι, μια καινούρια κουλτούρα. Τα στοιχεία της είναι απλά. Να μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Και να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό για να κάνεις πράξη αυτά που λες.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Ως επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σημαντικότερο το Erasmus για τη νεολαία, βλέπω τους χιλιάδες νέους μας που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει το Erasmus. Αποκτούν καινούριες γνώσεις, καλλιεργούν δεξιότητες, βελτιώνουν την απασχολησιμότητά τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αλλά και μέσα από τη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, βλέπω τα δεκάδες ερευνητικά προγράμματα που έρχονται στην Κύπρο. Δημιουργούνται μέσα από αυτά τα προγράμματα ποιοτικές θέσεις εργασίας, παράγεται νέα γνώση, προστίθεται αξία στην κοινωνία και στον τόπο. Και πέρα από αυτά πιστεύω ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη συμμετοχή μας στην Ένωση και για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Γιατί είμαι της άποψης ότι ούτε το κυπριακό θα συζητούσαμε ακόμα, ούτε την ασφάλεια μας θα κρατούσαμε αυτά τα χρόνια που όλα σ’ αυτή την παράξενη γωνιά της Μεσογείου σείονταν, αν η Κύπρος δεν ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Έχει προκλήσεις και προβλήματα η ΕΕ; Βεβαιότατα ναι. Αλλά είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και των ανθρώπων της να είμαστε εκεί παρόντες για να βρούμε λύσεις. Γιατί η καλύτερη Ευρώπη οδηγεί και στην καλύτερη Κύπρο. Πρέπει να κτίσουμε μια πιο ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, προωθώντας  για παράδειγμα τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού FBI για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε ανάγκη και μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη. Είναι γι’ αυτό που στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκό μάστερ πλαν για αντιμετώπιση του καρκίνου, τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων καινούργιων  θέσεων εργασίας για τους νέους, αλλά και την υλοποίηση σχεδίων επιχορηγήσεων για τη στέγαση των νέων ανθρώπων. Θέλουμε βέβαια και την πιο έξυπνη Ευρώπη που να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία και να πρωτοπορεί στις πράσινες τεχνολογίες.
 
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών
 
Όπως μας διηγείται η ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη ήταν μια όμορφη νέα που την ερωτεύτηκε σφοδρά ο Δίας. Για να την πλησιάσει, μια μέρα που μάζευε με τις φίλες της λουλούδια στην ακρογιαλιά της Φοινίκης, μεταμορφώθηκε σε ένα ήρεμο και εύσωμο ταύρο. Την ξεγέλασε, την άρπαξε και την μετέφερε στην Κρήτη. Η Ευρώπη κινδυνεύει σήμερα από μια καινούρια αρπαγή. Την αρπαγή από τον λαϊκισμό και τις μισαλλόδοξες σοβινιστικές τάσεις. Πρέπει όμως, να θυμόμαστε καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου. Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την αρπαγή της από τους λαϊκιστές και τους κάθε λογής λαοπλάνους.
 
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ-ΕΛΚ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας