Να γιατί δεν θα έχουμε οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Η πρόταση νόμου για διεξαγωγή των Ευρωεκλογών με το σύστημα της Οριζόντιας Ψηφοφορίας κατατέθηκε για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου 2018.
 
Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε.
 
Στηρίχθηκε μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. ΑΚΕΛ, ΔΗ.ΚΟ. , ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ καταψήφισαν την πρόταση νόμου και στέρησαν από τους Κύπριους Πολίτες την εφαρμογή της Οριζόντιας Ψηφοφορίας στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Γιατί στηρίζουμε την Οριζόντια Ψηφοφορία;
 
Η οριζόντια ψηφοφορία καταργεί τον παραλογισμό: «Μόνο το κόμμα μας έχει ικανούς» και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τη λογική: «Τους ικανότερους από πέραν του ενός κομματικού συνδυασμού». Σε έρευνες που έγιναν στην Κύπρο ποσοστό 70-80% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της οριζόντιας Ψηφοφορίας.
 
Απαντήσεις σε 5 ερωτήματα που τίθενται συχνά.
 
1) Εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;
 

Μοντέλα οριζόντιας ψηφοφορίας (σύμφωνα με έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων) εφαρμόζονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Τσεχία, Λουξεμβούργο).
Στο Λουξεμβούργο που εφαρμόζεται η Οριζόντια Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές καταγράφονται τα πιο ψηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών που υπερβαίνουν το 85%. Μόνο το Βέλγιο έχει παρόμοια ποσοστά συμμετοχής από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
 
2) Η Οριζόντια Ψηφοφορία καταργεί την απλή αναλογική; Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη;
 
Με την οριζόντια ψηφοφορία δεν καταργείται η απλή αναλογική.
Το μοντέλο οριζόντιας ψηφοφορίας που καταθέσαμε με το Κίνημα Οικολόγων στην Βουλή για τις Ευρωεκλογές δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν το κόμμα που τους αντιπροσωπεύει αλλά να επιλέγουν ακόμη έναν υποψήφιο από άλλο κομματικό συνδυασμό. Τους δίνει επίσης το δικαίωμα, αν θέλουν να μην ψηφίσουν κομματικό συνδυασμό και να ψηφίσουν δύο άτομα από διαφορετικούς συνδυασμούς διαμοιράζοντας με αυτό τον τρόπο την ψήφο τους.
Με την οριζόντια ψηφοφορία δεν αφαιρείται το δικαίωμα από ένα πολίτη αν θέλει να ψηφίσει υποψήφιους από μόνο ένα κομματικό σχηματισμό (κάθετη ψηφοφορία) όπως κάνει σήμερα.
 
3) Τα μεγάλα κόμματα θα μπορούν να εκλέξουν αυτούς που θέλουν από τα ψηφοδέλτια των μικρών κομμάτων; Θα υπάρχει πριμοδότηση;
 
Όχι. Η πρόταση που καταθέσαμε στη Βουλή βάζει ασφαλιστικές δικλίδες για να μην μπορεί ένα κόμμα να καθοδηγεί ψηφοφόρους - πριμοδοτεί. Αν κάποιο κόμμα προσπαθήσει να το κάνει θα έχει κόστος, αφού δεν θα λαμβάνει ολόκληρη την ψήφο αλλά θα τη μοιράζεται με άλλο κομματικό σχηματισμό.
 
4) Γιατί έπρεπε να δοκιμαστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές και όχι στις δημοτικές ή στις βουλευτικές;
 
Η θέση μας είναι πως πρέπει να εφαρμοστεί και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες αλλά θεωρούμε τις ευρωεκλογές ιδανικές εκλογές για να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί η Οριζόντια Ψηφοφορία.
 
Οι ευρωεκλογές είναι οι ιδανικές εκλογές για να εφαρμοστεί - δοκιμαστεί η οριζόντια ψηφοφορία γιατί: 
 
Α) Τα ποσοστά αποχής είναι πολύ ψηλά και μπορεί να βοηθήσει στο να αυξηθεί η συμμετοχή.
Β) Οι σταυροί προτίμησης είναι δύο και το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας θα είναι πολύ πιο απλό.
Γ) Στέλνουμε έξι ευρωβουλευτές στους 751 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι σημαντικό να στείλουμε έξι ανθρώπους οι οποίοι να έχουν οριζόντια αποδοχή στην κοινωνία μας. Θα βοηθήσει στη συναίνεση και στη συνεννόηση εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
 
5) Η Οριζόντια Ψηφοφορία ενθαρρύνει και ευνοεί τον λαϊκισμό όπως ακούστηκε;
 
Η οριζόντια ψηφοφορία δεν θα ενθαρρύνει τον λαϊκισμό όπως ακούγεται. Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει στην πολιτική μας ζωή εδώ και δεκαετίες μαζί με την αναξιοκρατία. Μόνο η συντήρηση της σημερινής κατάστασης τα ευνοεί. Η οριζόντια ψηφοφορία θα ενθαρρύνει την επιχειρηματολογία, τον γόνιμο πολιτικό διάλογο και όχι την ξύλινη γλώσσα και τον φανατισμό. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί οι υποψήφιοι πλέον θα απευθύνονται και θα πρέπει να πείσουν όλους τους πολίτες και όχι μόνο το κομματικό τους ακροατήριο όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
 
Όσοι λοιπόν στηρίζουν την Οριζόντια Ψηφοφορία θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί είναι να στηρίξουν αυτούς που με πράξεις και όχι με λόγια την στηρίζουν.
 
Ψήφος στην Συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι στις Ευρωεκλογές είναι, μεταξύ άλλων, και ψήφος στην εφαρμογή της Οριζόντιας Ψηφοφορίας.
 
Αντρέας Αποστόλου
Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών
 
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης