Είδατε το φως; -Το αληθινό;

Είναι ο καιρός των σκανδάλων! -Και των αποκαλύψεών τους, λένε με στόμφο οι ιθαγενείς, που σε λίγες μέρες με το ίδιο δέος θα παραλαμβάνουν το άγιο φως, το αληθινό. Πως να τους πείσεις; Δεν εμφανίστηκε άξαφνα ο τιμωρός Ζορό με το μαστίγιο, αλλά η συγκυρία της οικονομικής κρίσης κι η απελπισία των ανθρώπων που πέρασαν στην ανέχεια, κάποιοι και στην εξαθλίωση, υπέβαλαν και απαίτησαν τιμωρία.
Ο πνιγμένος πιάνεται ακόμη κι από τα ...μυαλά, που τόσα χρόνια κουβαλούσε. Η τέχνη της «κατασκευής» του απατεώνα δεν ήταν καθόλου περίπλοκη υπόθεση. Την ευνόησαν οι συνθήκες από τον καιρό ακόμη της Ανεξαρτησίας. Πειραματίστηκαν και πέτυχαν οι μικροί ήρωες. Στήθηκε τότε στο πουθενά κι ευδοκίμησε η πολίτικο-οικονομική και κοινωνική βάση μιας κουλτούρας, που φτιάχνει τον μικροαπατεώνα, τον θεσιθήρα, που ευνοεί το ρουσφέτι και τα ημέτερα. Αλλά αναδεικνύει εξ ανάγκης σε θέσεις κλειδιά κι εξουσίας ευρύτερα, αυτούς που θα εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες του.
Για αυτό μη λέτε μόνο πως η κότα έκανε το αυγό. Η κότα από που προήλθε;, είναι το καυτό ερώτημα. Υπάρχουν κλίμακες απατεωνιάς. Σύμφωνοι. Γιατί όμως στην φόρα βγαίνουν κυρίως οι επώνυμοι; Απλή, μέχρι απλοϊκή η απάντηση. Λόγου μεγέθους. Του ...αναστήματος τους και της κατάχρησης. Έπειτα, αυτοί βρίσκονται δίπλα στο βάζο με το μέλι και να καυχώνται είναι δική τους επιλογή. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από έναν που πλούτισε παράνομα να παραμένει αφανής και άσημος και κανείς πλην του μοχθηρού γείτονά του να τον υπολογίζει», έλεγε ο αείμνηστος στοχαστής Βασίλης Ραφαηλίδης.
Η ροπή προς τον πλούτο δεν είναι γνώρισμα του ιδιαίτερα ευφυούς ανθρώπου. Είναι νοοτροπία, κουλτούρα που λέγαμε στην αρχή, που δείχνει διέξοδο στις αδιέξοδες φυλακές της ζωής του. Παρατηρήστε απλώς που τα ξοδεύουν οι παραλήδες. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα απέκτησαν εύκολα και παράνομα. Όσοι έχουν περισσότερο μυαλό επενδύουν τον λιγοστό πλούτο τους στην επιστημονική έρευνα, στην φιλοσοφική σκέψη, στην καλλιτεχνική δημιουργία Πριν λοιπόν αποφανθείτε για τα σκάνδαλα, τους επώνυμους εμπλεκόμενους και τον χρόνο αποκάλυψης, κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη. Η ανοχή της κοινωνίας τους ανέδειξε. Η εντολή σας τους προώθησε. Πιστέψατε, αφελείς, ότι δεν θα επωφεληθούν πρώτα εκείνοι κι όταν χορτάσουν, αν χορτάσουν, θα σας πετάξουν κάποιο κοκαλάκι να γλύψετε; Έτσι! Για να μην μπερδεύουμε τα ρεβίθια με τα φασόλια, αν και η συνομοταξία των οσπρίων τα καλύπτει αμφότερα. Γιάννης Κωστακόπουλος kostakopoulosy@gmail.com

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση