Ζητούνται υποψήφιοι

-    Βάζεις ζάχαρη;
-    Λίγο μέλι, αν έχεις.
-    Πάρε και κέικ. Είναι μια νέα συνταγή που είδα στην τηλεόραση.
-    Κανένα σεφ από τούτους που μαγειρεύουν στα κανάλια δεν είδαμε ακόμα στις λίστες των υποψηφίων.
-    Ε, να τελειώσουν πρώτα με τους ποδοσφαιριστές, τους τραγουδιστές, τους γελωτοποιούς, τους τηλε-παρουσιαστές και βλέπουμε…
-    Τι ξεφτίλα, ρε παιδί μου. Αναζητούν με το κερί οποιοδήποτε αναγνωρίσιμο πρόσωπο για να του προτείνουν να μπει στα ψηφοδέλτια. Ψήφους να φέρνει και ό,τι να ’ναι.
-    Ξέρεις, κουμέρα, εγώ έχω και μια διαφορετική ερμηνεία για όλο αυτό. Το πολιτικό σύστημα παραδέχεται έμμεσα την αποτυχία του. Οι πολιτικάντηδες δεν πείθουν πια, δεν ελκύουν τον κόσμο. Οι δικηγόροι, που μέχρι τώρα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, έχουν απαξιωθεί. Έχουν πει τόσα ψέματα, που κανένας πια δεν τους πιστεύει. Εξ ου και η μεγάλη αποχή στις εκλογές.
-    Και όχι μόνο. Τα κόμματα παραδέχονται πως δεν χρειάζονται οποιαδήποτε προσόντα για να γίνει κάποιος βουλευτής. Αφού εκλεγεί και μετά, θέλω να πω. Ακόμα και ένας άσχετος μπορεί να νομοθετεί και να ψηφίζει επηρεάζοντας τις ζωές όλων μας.
-    Είναι τραγικό! Για να προσλάβεις ένα κλητήρα περιγράφεις τα καθήκοντα της θέσης και τα προσόντα που απαιτούνται, φροντίζοντας να συνάδουν αυτά τα δύο. Αντίθετα, για να επιλέξεις ένα βουλευτή, λες, ουσιαστικά, πως δεν απαιτείται οποιαδήποτε δεξιότητα. Ούτε καν να ξέρει να διαβάζει και να καταλαβαίνει τα νομοσχέδια.
-    Θα τους τα εξηγούν οι κομματάρχες μωρέ, και θα τους λεν πότε να σηκώσουν το χέρι και πότε να το αφήσουν κατεβασμένο. 
-    Δεν είδες και τον άλλο, τον λεφτά που το παίζει παιδί του λαού, τι σκέφτηκε; Θα βάλει, λέει, στο ψηφοδέλτιο της συμμορίας του οικοκυρές και άνεργους για να δείξει πως ηγείται ενός πραγματικά λαϊκού κινήματος.
-    Μάνα μου, ρε!
-    Πάντως, κουμέρα, αστεία - αστεία μπορεί να είναι καλύτερα έτσι. Καλύτερα οι άσχετοι. Μεγαλόσχημοι δικηγόροι και γιατροί και οικονομολόγοι έμπαιναν ως τώρα στη Βουλή και είδαμε τα χάλια τους. Ξόδεψαν δισεκατομμύρια - δικά μας λεφτά, όχι δικά τους - σε πεθαμένες τράπεζες, φαλιρισμένες αερογραμμές, είπαν ηρωικά όχι για να πουν την επομένη ναι σε χειρότερες λύσεις. Τι να πρωτοθυμηθεί κανένας; 
-    Έχεις δίκαιο. Τουλάχιστον θα κάνουμε χάζι με τα νέα φρούτα και θα ξεχνούμε τα βάσανά μας.
-    Και θα έχουν πιο εύστοχα σχόλια να κάνουν. Για παράδειγμα, θα λέει κάποιος «παιδιά, το παιχνίδι είναι σικέ». Ή θα σχολιάζει κάποιος άλλος «αυτή η πρόταση θα γίνει σουξέ». Ο καθένας με τις εμπειρίες του.
-    Εγώ πάντως επιμένω πως πρέπει να προωθηθεί και κάποιος σεφ. Όλο και κάτι μαγειρεύουν εκεί στο Ναό της Δημοκρατίας.
-    Α, στο ναό. Εδώ κολλά και ένας θεολόγος.

Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας,
Πανεπιστήμιο Κύπρου
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση