Φανήκαμε όλοι κατώτεροι των περιστάσεων-Θύμα, ο Θεσμός της Δικαιοσύνης

Το 2018 τέλειωσε  με το χειρότερο τρόπο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης.
 
Ο μοναδικός Θεσμός ο οποίος δεν τελούσε υπό αμφισβήτηση μέσα στη Κοινωνία ή τουλάχιστο το «μικρόβιο» της αμφισβήτησης τον είχε επηρεάσει σε πολύ λιγότερο βαθμό από όλους τους άλλους θεσμούς, «δέχθηκε κτυπήματα» από όλες τις πλευρές και δικαιολογημένα πλέον η Κοινωνία διερωτάται αν η Δικαιοσύνη πράγματι είναι τόσο αδέκαστη και ανεπηρέαστη όσο πίστευε. 
 
Ποίος ευθύνεται; ΟΛΟΙ οι συντελεστές της, άλλοι σε λιγότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό.  Το Ανώτατο Δικαστήριο:- Δικηγόρος τοποθετήθηκε ότι Δικαστές του, τα παιδιά των οποίων εργοδοτούνται από Δικηγορικό γραφείο, επηρεάζονται από αυτό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Λογικά, κατ΄ ελάχιστο, για να προστατευθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης, όφειλαν αμέσως να τοποθετηθούν ρητά και απερίφραστα. Δεν το έπραξαν.  Η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις δίδει το δικαίωμα στον καθ΄ ένα να εξάξει το δικά του συμπεράσματα.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας:- Ο Δικηγόρος, ο οποίος προέβει στον ανωτέρω ισχυρισμό, είναι αδελφός του.  Διετέλεσε και ο ίδιος Δικαστής, συνάδελφος με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου για πάνω από δύο δεκαετίας.  Όταν ήταν Δικαστής  δικηγορούσαν ο πατέρας του και ο αδελφός του.  Λογικά, κατ΄ ελάχιστο, για να προστατευθεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης, όφειλε αμέσως να τοποθετηθεί ρητά και απερίφραστα σχετικά με τους ισχυρισμούς του αδελφού του.  Δεν το έπραξε.  Η σιωπή, και σ΄ αυτή τη περίπτωση, δίδει το δικαίωμα στον καθ΄ένα να εξάξει τα δικά του συμπεράσματα.
 
Οι Δικηγόροι:-  ΄Αφησα τελευταία τη δική μου επαγγελματική «οικογένεια». Ενδεχόμενα έχουμε και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ο Δικηγόρος ο οποίος προέβει στο σχετικό ισχυρισμό είναι ένας από εμάς.  Μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.  Δεν προβήκαμε αμέσως σε καμία ενέργεια.  Θα ενεργήσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διότι – από ότι λέγεται αφού δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Δικαστήριο – του το ζήτησε το τελευταίο.  Θα τον καλέσει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.  Ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όμως τι πιστεύουμε; Δεν έχουμε άποψη; Οφείλαμε άμεσα, ρητά και απερίφραστα, να τοποθετηθούμε.  Η σιωπή και σ΄ αυτή τη περίπτωση δίδει το δικαίωμα στον καθ΄ ένα να εξάξει τα δικά του συμπεράσματα.  Και επειδή πρόκειται για Σώμα εις το οποίο ανήκω εκφράζω και μια δική μου επιπρόσθετη απορία.  Πως καταντήσαμε, ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και ως Δικηγόροι, τόσο ασπόνδυλοι;
                                                                                                                                               
Προσωπικά δεν αποδέχομαι τους ισχυρισμούς του συναδέλφου μου. Δικηγορώ για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες. Οι Δικαστές δεν μου έχουν δώσει αφορμή ή ένδειξη ότι δεν είναι αδέκαστοι. Το ίδιο ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας όταν ήταν Δικαστής και εξακολουθεί να είναι.  Λάθη κάνουν όλοι αλλά αυτά δε σχετίζονται με το στοιχείο του επηρεασμού.  Λάθη κάνουν βέβαια και οι Δικηγόροι όλοι.  Όπως λάθος έκαμε και ο συγκεκριμένος συνάδελφος Δικηγόρος που προέβει εις τους ισχυρισμούς του χωρίς να τους  τεκμηριώσει περιοριζόμενος στο κλασσικό «θα τεκμηριώσω εάν και όταν κληθώ να το πράξω». Ο Θεσμός της Δικαιοσύνης όμως είναι πολύ ευαίσθητος και εύθραυστος για μια τέτοιας μορφής τοποθέτηση.
 
Δυστυχώς ΟΛΟΙ αποδειχθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων.  Πλήξαμε το Θεσμό της Δικαιοσύνης αλλά και τη Κοινωνία γενικότερα.  Πλήξαμε όμως και τη μνήμη όλων εκείνων που την υπηρέτησαν στο παρελθόν σαν Δικαστές, Γενικοί Εισαγγελείς και Δικηγόροι και που με το επίπεδο που διατήρησαν ανέβασαν το Θεσμό της Δικαιοσύνης σε ζηλευτό επίπεδο αξιοπιστίας.  Φανήκαμε, ΟΛΟΙ, υποδιέστεροι τους.  Στο χέρι ΟΛΩΝ μας είναι να επανορθώσουμε.  Απαιτείται να υψώσουμε όλοι ανάστημα.  Το διαθέτουμε; Μπορούμε;
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση