Εντυπωσίασε πάλι η Αστυνομία

Ακόμη κι η επιλογή, μονομερώς, ενός ανώτερου αστυνομικού αμαυρώνει ολόκληρο το Σώμα. Δεν χρειάζεται να το πούμε. Σχολιάστηκε ήδη επαρκώς η αψυχολόγητη ενέργεια, διενεργειας της απροειδοποίητης άσκησης. Που ηθελημένα ή ακούσια, «φορτώθηκε» στους αδύνατους ώμους 7χρονων και 10χρονων παιδιών. 
  •          Δεν θα σταθούμε στην πρώτη ασταθή δικαιολόγηση, ούτε στην μετέπειτα απολογία της ηγεσίας της Αστυνομίας. Καλοδεχούμενες!, λέμε μόνο.  Θα δούμε τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν με τα μάτια ενός 10χρονου παιδιού και της μητέρας του που έσπευσε να το παραλάβει από το Κέντρο, όπου καθημερινά αθλείται.
          Οι αναφορές είναι πραγματικές κι όχι προϊόν, ή σεναρίου φαντασίας.
 
  •          -Ο 10χρονος Α, τη στιγμή που κρεμόταν στο μονόζυγο, άκουσε την φωνή του προπονητή του να καλεί τον ίδιο και τα άλλα παιδιά σε συγκέντρωση και σχεδόν αμέσως να τους εξηγεί. –Μας είπαν από την Αστυνομία πως κάτι σοβαρό συμβαίνει. Θα πάρετε τα πράγματά σας και θα πάμε στη διπλανή αίθουσα.  
 
  •          Ήταν η απλουστευμένη κουβέντα του προπονητή, που δεν αποσαφήνιζε την κατάσταση, αλλά κι η ανεξήγητη παρουσία αστυνομικών στον χώρο, που δημιουργούσε απορίες και φόβο στα παιδιά. Αποσύρθηκαν σ΄ ένα μικρό απομονωμένο χώρο και κάθισαν στο δάπεδο στη σειρά, φορτωμένοι με τα σακίδιά τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά έδειχναν ανήσυχα, μένοντας  σιωπηλά, τα μικρότερα δεν σταμάτησαν να σιγοκλαίνε.
 
  •          Η μητέρα του Α έφθασε στις 6.30, προγραμματισμένα, όπως έκανε κάθε μέρα στο Παλαί ντε Σπορ να παραλάβει τον γιό της. Κανένας δεν την είχε ειδοποιήσει για την άσκηση. Μαζί της κουβαλούσε και τα δύο ακόμη ανήλικα παιδιά της, τα οποία είχε παραλάβει προηγουμένως από άλλες δραστηριότητες. Τρόμαξε στην θέα τόσων αστυνομικών στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου. Έτρεξαν μονομιάς και οι τρεις προς την αίθουσα άθλησης. Κανένας δεν τους σταμάτησε, κανένας δεν τους εξήγησε τι συμβαίνει.
 
  •          Μπήκαν σε μια άδεια αίθουσα, που τα απογεύματα έσφυζε από ζωή, φωνές, κίνηση. Περιμετρικά στεκόταν αστυνομικοί. Ένας αστυνομικός τους έγνευσε προς την είσοδο που οδηγεί στη διπλανή αίθουσα. Το θέαμα που αντίκρισαν, πρωτόγνωρο, καταθλιπτικό. Η σειρές των καθισμένων στο δάπεδο παιδιών θύμιζαν στρατόπεδο κινηματογραφικής ταινίας. Τα φοβισμένα μάτια των παιδιών τα έλεγαν όλα.
 
  •          Ο μικρός Α σηκώθηκε κι όλοι τους, χωρίς να ρωτήσουν, δίχως να λύσουν τις απορίες τους, χωρίς να διαμαρτυρηθούν, έτρεξαν προς την έξοδο. Έτσι λειτούργησε το μητρικό ένστικτο, μπροστά στην αβεβαιότητα και το ανεξήγητο.  
 
  •          «Δυστυχώς, δεν έγιναν οι δέουσες διευθετήσεις, ώστε να αποφευχθεί η ανησυχία και άσκοπη ταλαιπωρία, αλλά κυρίως ο φόβος, που προκλήθηκε σε γονείς και παιδιά, από την άσκηση ετοιμότητας και αντιμετώπισης τρομοκρατικού επεισοδίου που διεξήχθη, την Πέμπτη, στη Λεμεσό», πληροφορήθηκαν από αρμόδια χείλη οι επηρεαζόμενοι.  Πολλές ώρες αργότερα.
 
  •          Την περασμένη Κυριακή ο μικρός Α βρέθηκε στο Μόλο της Λεμεσού, όπου οργανώθηκε η "Μέρα Αστυνομίας και κοινού". Άκουσε  τον Υπουργό Δικαιοσύνης να εκφράζει τις απολογίες του εκ μέρους της Πολιτείας για το ατυχές περιστατικό. Λίγα κατάλαβε ο μικρός. Πήρε μέρος σ’ έναν διαγωνισμό παρατηρητικότητας για παιδιά που οργάνωναν τα μέλη της Αστυνομίας. Κέρδισε μάλιστα βραβείο και το χάρηκε. Κέρδισαν κι οι αστυνομικοί απ’ αυτή τη διοργάνωση.    
 
                                                  Γιάννης Κωστακόπουλος                                                        kostakopoulosy@gmail.com
 

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά