Απέτυχε να πηδήξει τον ψηλό πήχη που ο ίδιος έθεσε ο Ιωνάς - Τα αυτογκόλ και το τίμημα

Με την ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης να βρίσκεται προ των πυλών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προβαίνει αύριο σε απολογισμό της διακυβέρνησής του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των πολιτών για το έργο που παρήγαγαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και ποιον θεωρούν-βάσει του έργου αυτού-ως τον πιο επιτυχημένο.
 
Σύμφωνα με το σχετικό εύρημα της νέας μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER για τις προεδρικές εκλογές, οι πολίτες θεωρούν ως τον πιο πετυχημένο Υπουργό της Κυβέρνησης τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ενώ ένας εκ των ουραγών στην αξιολόγηση από τους πολίτες, μαζί με τους Υπουργός Γεωργίας και Συγκοινωνιών, είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Ιωνάς Νικολάου, αν και έχει έντονη δραστηριότητα και ουκ ολίγες φορές εξήγγειλε μέτρα ή παρουσίασε τις αλλαγές που έφερε ως Υπουργός Δικαιοσύνης, φαίνεται να μην πείθει τον κόσμο.  
 
Κατά την περίοδο που ο Ιωνάς Νικολάου ήταν βουλευτής, ασκούσε έντονη κριτική κάνοντας σκληρή αντιπολίτευση για τα ζητήματα της αστυνομίας και των Κεντρικών φυλακών, γεγονός που στη συνέχεια φαίνεται να του γύρισε μπούμερανγκ, αφού τα «βρήκε μπροστά του».
 
Οι απανωτές αυτοκτονίες έκαναν την αρχή…
 
Ο Ιωνάς Νικολάου έκανε «ποδαρικό» στην έντονη κριτική με τον ντόρο που δημιουργήθηκε στις Κεντρικές φυλακές, επί Διεύθυνσης Γιώργου Τρυφωνίδη, όπου ο ένας φυλακισμένος αυτοκτονούσε μετά τον άλλο, ενώ οι απόπειρες από κρατούμενους για να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, ήταν καθημερινό φαινόμενο. Επίσης, σύμφωνα και με τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, οι συνθήκες την τότε περίοδο στις φυλακές, χαρακτηρίζονταν ως τριτοκοσμικές και απάνθρωπες αφού παραβιάζονταν τα δικαιώματα των φυλακισμένων.
 
Αν και η αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα την παραίτηση του Υπουργού, αναλαμβάνοντας έτσι τις πολιτικές του ευθύνες, ο Ιωνάς Νικολάου παρέμεινε στην θέση του αλλά μετακίνησε από την θέση του τον αναπληρωτή Διευθυντή των φυλακών Γιώργο Τρυφωνίδη.
 
Σύμφωνα και με τις επίσημες εκθέσεις από αρμόδιες επιτροπές, η εικόνα στις φυλακές άλλαξε 180 μοίρες, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να καρπώνεται την επιτυχία και να αντικρούει τα πυρά της αντιπολίτευσης σε θέματα που προκύπτουν όταν το σωφρονιστικό ίδρυμα στο επίκεντρο. Μάλιστα, έντονη είναι η παρουσία του στα ΜΜΕ προβάλλοντας το έργο που γίνεται στις φυλακές.
 
Ωστόσο, η αλλαγή στο σωφρονιστικό ίδρυμα δεν «έσωσε» τον Ιωνά αφού υπάρχει και το κεφάλαιο αστυνομία.   
 
Το έγκλημα και η διαφθορά καλά κρατεί…
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται να αδυνατεί να εφαρμόσει μέτρα για πάταξη του εγκλήματος (αν και μόνος του δεν μπορεί να κάνει θαύματα), αφού καθημερινό φαινόμενο είναι οι εμπρησμοί, οι διαρρήξεις κτλ, ενώ σε ότι αφορά τον υπόκοσμο η αστυνομία εξακολουθεί να έρχεται δεύτερη.     
 
Κατά τη θητεία του Ιωνά Νικολάου, διαπράχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα, το τετραπλό φονικό, και αν και η υπόθεση δηλώνεται ως εξιχνιασθείσα, η αστυνομία δεν κατάφερε να φθάσει στους ηθικούς αυτουργούς.  Πλήρως ανεξιχνίαστα όμως παραμένουν άλλα στυγερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, με φόντο τον υπόκοσμο. Ο φόνος του 26χρονου Στέφανου στους Εργάτες, του πατέρα Καλοψιδιώτη, η ρουκέτα στην οικία του Αλέξη Μαυρομιχάλη όπου έπεσε νεκρός ο φρουρός του, ο φόνος του «Σιάλου» στην Ξυλοφάγου, του 23χρονου «Τρέλλα» στον Στρόβολο, του «Τσικίτο» από ελεύθερο σκοπευτή που «χτύπησε» από 150 μέτρα, και η δολοφονία Ροδοθέου…
 
Ωστόσο, μεγάλο πλήγμα στην αστυνομία και κατά συνέπεια στον Υπουργό Δικαιοσύνης, έφερε το τετραπλό φονικό αφού δυο μήνες προηγουμένως «προαναγγέλθηκαν» οι δολοφονίες με την άφιξη στην Κύπρο Σέρβων εκτελεστών και για τους οποίους σήμανε συναγερμό η Ιντερπόλ, ωστόσο η αστυνομία κατάφερε να τα κάνει μαντάρα. Είτε από ανικανότητα είτε λόγω διαφθοράς…
 
Η αστυνομία, παρά τις αποκαλυπτικές πληροφορίες της Ιντερπόλ η οποία κατονόμασε πρόσωπα και έδωσε στοιχεία για τις κινήσεις των εκτελεστών και των συνεργών τους, ουδέποτε προχώρησε σε συλλήψεις ενώ ούτε ανέκρινε κανένα με αποτέλεσμα οι ύποπτοι να κινούνται ανενόχλητοι. Αποκορύφωμα ήταν η διαρροή των πληροφοριών της Ιντερπόλ στον υπόκοσμο και η γκάφα αστυνομικού που πήρε κατά λάθος τηλέφωνο τον εκτελεστή.
 
Η αντιπολίτευση και πάλι άσκησε έντονη κριτική στον Υπουργό Δικαιοσύνης και ζητούσε την παραίτηση του. Ο ίδιος διόρισε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσει την υπόθεση, ωστόσο στο τέλος διώχθηκε ποινικά ο Υπαρχηγός αστυνομίας για διαρροές στα ΜΜΕ ενώ κανείς δεν την πλήρωσε για τα θέματα διαφθοράς και την αμέλεια που επιδείχθηκε από πλευράς αστυνομίας.       
 
Επίσης, η διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας βρίσκεται στα φόρτε της, με τον Ιωνά Νικολάου παρά τις εξαγγελίες του για μέτρα δεν μπορεί να την πατάξει. Από το έγκλημα μέχρι και τα… αμπελοπούλια.    
 
Η αμαρτωλή κάρτα φιλάθλου
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με πρακτικές που εφάρμοσε ή επιχείρησε να εφαρμόσει δημιούργησε αντιπάθειες, όπως για παράδειγμα με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου με σκοπό να πατάξει τη βία στα γήπεδα. Αν και πλέον τα επεισόδια εκτυλίσσονται κατά κύριο λόγο εκτός γηπέδων, με τα τελευτά αυτά της Λεμεσού στον Εναέριο που λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.
 
Με τις καλύτερες προθέσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την εισαγωγή στο κυπριακό ποδόσφαιρο της κάρτας φιλάθλου.
 
Ο Ιωνάς κατάφερε κάτι που δεν είχε προηγούμενο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Να ενώσει όλους τους Συνδέσμους φιλάθλων των ομάδων εναντίον του. Όλοι οι Σύνδεσμοι των μεγάλων του κυπριακού ποδοσφαίρου έκαναν κοινές πορείες και συλλαλητήρια εναντίον της κάρτας οπαδού.
 
Το μέτρο και ο τρόπος με τον οποίο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΚΟΠ και ΚΟΑ το χειρίστηκαν έφεραν το πρόωρο τέλος του πριν καν ισχύσει, αφού κανείς δεν ήξερε ποιος θα είναι υπεύθυνος για την τήρησης του μητρώου φιλάθλων και άλλων πολλών.
 
Τα αυτογκόλ και το τίμημα…
 
Ο Ιωνάς Νικολάου ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης, ανεβάζοντας ο ίδιος ψηλά τoν πήχη των προσδοκιών και συνάμα των απαιτήσεων των πολιτών από το πρόσωπό του. Όμως στην πολιτική τα πράγματα δεν γίνονται και δεν έρχονται πάντα όπως τα θες ή τα σχεδιάζεις.
 
Πολύ περισσότερο, αλλιώς είναι να βλέπεις, να κρίνεις και να επικρίνεις απ’ έξω και εκ του ασφαλούς, πολύ διαφορετικά είναι να πρέπει να αγγίξεις εκεί που καίει το σίδερο, να κολυμπήσεις εσύ στα βαθιά. Κάπως έτσι «πνίγηκε», κάπως έτσι έχασε το παιχνίδι, τουλάχιστον το επικοινωνιακό, ο Ιωνάς Νικολάου.
 
Είτε υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του είτε αγνοώντας την πραγματικότητα του «άλλο το θέλω και άλλο το μπορώ», ο Υπουργός Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του κρινόμενος από τους πολίτες ως μη επιτυχημένος. Ενδεχομένως εν πολλοίς και αδίκως, αλλά με την ειδοποιό διαφορά πως  τον πρώτο που πρέπει να μέμφεται για τούτο είναι τον εαυτό του.  Γιατί τα αυτογκόλ που πέτυχε, όσο άλλο έργο κι’ αν επιτέλεσε, φαίνεται στις συνειδήσεις των πολιτών να υπερισχύουν. Μάλλον γιατί ήταν πιο κρίσιμα και καθοριστικά…
 

Δειτε Επισης

Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα-Κλάπηκαν κοσμήματα και χρυσαφικά από οικία
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής