Η εξουσία του τρόμου

       Είναι ανεδαφικό ότι η ιστορία της τρομοκρατίας  άρχισε πιο έντονα, με το έμπα του νέου αιώνα. Απλά στη δεδομένη περίοδο μεταφέρθηκε με άλλα, ανάλογα της εποχής εκσυγχρονισμένα μέσα, ένα σύνδρομο αιώνων.  Πρόκειται για την βίαιη αντίδραση  των καταπιεσμένων ομάδων ή ατόμων, στο κάθε κατεστημένο. Παράλληλα η κάθε βαρβαρότητα, πέρα από το χέρι της σποράς της, αποτέλεσε το επιχείρημα και το άλλοθι της καθεστηκυίας τάξης
  •        Και τότε και τώρα η τρομοκρατία, γίνεται η αφορμή και το πρόσχημα των ισχυρών του πλανήτη να τιθασεύσουν ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντά τους. Ότι θα έμπαινε μελλοντικά εμπόδιο στα σχέδιά τους. Που κάθε άλλο, παρά έννομα κι ανεξάρτητα από τη ζωή, τη διαβίωση και την κυριαρχία των άλλων είναι.
  •        Λοιπόν, πέρα από τον τρόμο των εν δυνάμει θυμάτων, και την καλλιεργούμενη τρομολαγνεία των εμπλεκόμενων και των αδίστακτων,  ποιους ευνοούν οι τρομοκρατικές πράξεις. Τουλάχιστον όσοι επιφανειακά πασχίζουν στις μέρες μας να λύσουν αυτόν τον γρίφο φτάνουν σε αδιέξοδο. Καταλήγουν να επαναλαμβάνουν τη ρήση «ποιος έκανε το αυγό και ποιος την κότα».
  •        Και δεν είναι ανάγκη να επικαλεστούμε τις εκατόμβες των θυμάτων για να αποδείξουμε την προέλευση της βαρβαρότητας. Πόσο δε  να προσποιούμαστε πως αν ανακαλύψουμε και εξοντώσουμε τους …μεταφυσικούς μας (κόντρα στην «ευδαιμονία» μας) δαίμονες, θα εξορκίσουμε άπαξ και δια παντός το κακό. Να το χτυπήσουμε στη ρίζα του, λένε οι κρατούντες, αποκρύπτοντας ότι οι ίδιοι επωφελούνται από την διαιώνιση του και τις συνεχώς αυξανόμενες διαστάσεις του.
  •        Δεν θα διαφωνήσουμε ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα, μπορεί  να είναι περισσότερο ή λιγότερο τρομοκρατικό, αν  βάφεται με πολύ ή λιγότερο αίμα. Ακόμη κι αν είναι αναίμακτο. Σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφεται ως έγκλημα. Υπάρχουν όμως κάποιες σταθερές στη διαβάθμισή του. Πως μπόρεσε ένας «ερημίτης της ζωής», συνεπαρμένος από δεισιδαιμονίες  να οργανώσει το χειρουργικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001; Τι είδους έκρηξη είναι  η προχθεσινή στο βαγόνι του Λονδρέζικου μετρό, που άφησε μεν πίσω της 22 τραυματισμούς, αλλά ολοκάθαρο το περιβάλλον του βαγονιού, ανεπηρέαστο το πάτωμα, ενώ  δεν εξερράγη ούτε το δοχείο που ήταν τοποθετημένη η βόμβα;
  •        Τρομοκρατική ενέργεια, αναμφίβολα ναι.  Πιθανόν και μια πρόβα από έναν ανειδίκευτο νεαρό, στο δρόμο της εξέλιξής του ως τρομοκράτη.    
  •        Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν αμέσως πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πυροσβέστες, πυροτεχνουργοί, ασθενοφόρα και αστυνομικοί, που αποφάνθηκαν ότι γνώριζαν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα  Ο νυν δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε πως οι πολίτες θα δουν μέσα στις επόμενες μέρες αυξημένη αστυνομική παρουσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, διέπραξαν «αποτυχημένοι τρομοκράτες» και κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν πιο «δραστικά μέτρα». Προκειμένου να μην πάρει κεφάλι η άλλη εξουσία του τρόμου!
Γιάννης Κωστακόπουλος  kostakopoulosy@gmail.com
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης