Γιατί πήρε φόρα ο Φαίδωνας;

  • Είναι ένα από τα ερωτήματα των ημερών;- Γιατί τώρα; Τα άπλυτα βρίσκονται  από παλιά στη φόρα. –Γιατί τώρα; Επειδή καμιά πλύστρα της πολιτικής δεν καταδέχτηκε να καθαρίσει τις βρωμιές της. Αλλοίμονο,  έλεγαν πριν καιρό οι κρατούντες, «να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια τα χέρια μας». Το εννοούσαν και καμάρωναν, προστατευμένοι από την ανοχή του κόσμου.  Αλλά και την προσμονή  όσων πίστευαν πως μετά το «μεγάλο φαγοπότι» όλο και κάποιο κόκκαλο θα περισσέψει να γλύψουν κι εκείνοι. Με την επικρατούσα ροπή,  ο καθένας μας γινόταν εν εξελίξει  μικρογραφία του μεγάλου απατεώνα.     
  • Τα σκάνδαλα, μην το αρνηθείτε,  από παλιά τα  σιγοτραγουδάμε όλοι μας.  Όμως, κατά μόνας. Έλειπε ο μαέστρος της ορχήστρας, να ρυθμίσει τους ψίθυρους σε  φωνή . Κι εμφανίστηκε ένας Δήμαρχος που αφού κατάφερε να βάλει επίμονα μπροστά το άχτι του και να βγάλει στην φόρα ένα σκάνδαλο, καθάρισε την κόπρο του Αυγεία από την πόρτα του. Ύστερα  πάτησε σ’ αυτή την επιτυχία του και συνέχισε λαλίστατος, έχοντας ως βάση του το κύρος και  τη θέση του.
  • Δεν είναι αλήθεια ότι όλοι «έκρυβαν για να περάσουν». Μπορεί κατά περίσταση να έτρωγαν με την κουτάλα της εξουσίας αυτοί που δυνάστευαν τον τόπο κι οι άλλοι να συναινούσαν, όμως ο καθένας  έβγαζε νόημα από τη  μουρμούρα, ακόμη και την ασυναρτησία,  της  αντιπολίτευσης . Περιέγραφαν καταστάσεις και  περιστατικά σκανδάλων  οι εφημερίδες. Όσο κι αν πατούσαν πόδι οι εκδότες , υπήρχαν τίμιοι δημοσιογράφοι που δεν έκαναν πίσω. Δεν είχαν εξαγοραστεί οι πάντες. Αφήστε που βαφτίζονταν τρελοί, όσοι ανέβαιναν στο καμπαναριό να χτυπήσουν τις καμπάνες.  Κατά βάθος ο κόσμος καταλάβαινε τη λογική τους.
  • Η σιωπή που έσκιαζε τα πάντα τότε, επικρατούσε επειδή ο κόσμος ήθελε να κρατά κλειστά τ’ αυτιά του. Εκεί βρίσκεται το θεμέλιο της απάντησης στο ερώτημα, «γιατί τώρα;». Στο αυτί! Που έπρεπε να ξεβουλώσει  και ξεβούλωσε από τον κρότο και τον πόνο της κρίσης.
  • Μυριάδες είναι τα σκάνδαλα στον αμαρτωλό τόπο, που φαίνονται να έρχονται τώρα στην επικαιρότητα .  Κι όμως. Όλοι  τα συλλαβίζουμε από παλιά.  Να θυμηθούνε τις μίζες με την άμυνα Την εξυπηρέτηση και το βόλεμα ημετέρων, το μοίρασμα των θέσεων σε ημικρατικούς  και δημόσιους οργανισμούς. Τις λιμουζίνες που άλλαζαν σαν πουκάμισα οι παράγοντες. Τις σημαδεμένες προσφορές για νοσοκομεία, σχολεία κι άλλα δημόσια κτήρια.  Την βρωμιά που αναδύει το ποδόσφαιρο. Τα προνόμια που παρά φύσει κατείχαν και εκμεταλλεύονταν στο  έπακρο οι διοικούντες. Δεν περισσεύει  χώρος  σε μια στήλη, να τα απαριθμήσουμε όλα.  
  • Άνοιξε ένα μικρό αυλάκι ο Φαίδωνας με τις αποκαλύψεις του. Το οποίο,  με τη συνεχή ροή και τροφοδότησή του με νερό, (ακόμη και εκείνο που πέφτει στο μύλο της αντίδρασης),  μπορεί να μετατραπεί σε ποταμάκι και θυμωμένο ποταμό με το πέρασμα του χρόνου.
  • Όπως μου έλεγε ένας φίλος, τώρα ο κ. Φαίδωνος δεν προλαβαίνει. Δεν είναι επίσης σίγουρο αν «ετοιμάζει το έδαφος» ο Δήμαρχος  Πάφου για την προεδρική καρέκλα, στις επόμενες εκλογές.  Πάντως ο επιτυχημένος υποψήφιος εκείνης της περιόδου, κι ο όποιος Φαίδωνος, θα στηρίξει τον προεκλογικό του αγώνα στα οργιώδη  σκάνδαλα.   Και στα διάπλατα ως τότε ανοιγμένα αυτιά των ψηφοφόρων.
Γιάννης Κωστακόπουλος
kostakopoulosy@gmail.com
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση