Τα να σου κάνει το φεγγάρι, ακόμη κι Αυγουστιάτικο

·       Δεν ξέρω κατά πόσο, πλέον, τα άστρα ευθυγραμμίζονται, αλλά η αυγουστιάτικη πανσέληνος δεν μπλοφάρει. Ήταν πιστή στο ραντεβού της, κι ήρθε να σκορπίσει με φως, τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις μας.   
·       Αφήστε τις δοξασίες για λυκανθρώπους, βρικόλακες (και όλα τα συναφή) για εκείνους που θέλουν να βλέπουν την αθέατη και πάντα σκοτεινή όψη της Σελήνης. Αφεθείτε για λίγες ώρες στην πανσέληνο και την αλήθεια της, σε μια μοναδική νύχτα όπου συγχωρούνται όλες οι... αμαρτίες.
·       Όταν οι πρόγονοί μας είχαν έμπνευση κατέβαζαν κι αυτή τη σελήνη από το στερέωμα για να την προσαρμόσουν στα μέτρα τους. Εκάτη την ονόμαζαν. Ως κόρη του Δία και της Δήμητρας, ή της Ήρας και του Περσέα. Τι σημασία έχει, όταν ολόγιομη στα  πάνω της, έφεγγε περισσότερο τον Αύγουστο και λαμποκοπούσε.
·       Αλλά και στην αγριάδα της αναστάτωνε.  Έβγαινε  στα σταυροδρόμια μαζί με ένα πλήθος λευκά σκυλιά που γάβγιζαν άγρια. Και προκαλούσαν ρίγη τρόμου σε όσους είχαν αμαρτήσει, ή είχαν αφήσει κάποιον νεκρό άταφο.
·       Θα ζούσαμε πολλές όμορφες βραδιές το νησί. Ακόμη και χωρίς φεγγάρι. Αν υπήρχε εκείνη η απαλή δέσμη της ψυχής που φωτίζει με τον τρόπο της τα σκοτάδια.  Αν είχαμε την τύχη και την πολυτέλεια να σπουδάσουμε αστρολογία, ή τουλάχιστον αν είχαμε φυλάξει μέσα μας ένα αναμμένο κάρβουνο, που στην ανάγκη θα έπιανε να δώσει  φωτιά και λαύρα  στα άκαυτα…
·       Θα παραμερίζονταν ο ζαβολιάρης που χαλά την ευθυγράμμιση των άστρων. Θα χάνονταν οι μάγισσες ­ όπως λέγεται σε πολλά χωριά της Ηπείρου, ­ που μαζεύονται στα ποτάμια. Πιθανόν να περίσσευε λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονη που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες
·       Είδατε κι εσείς το φεγγάρι πάνω από την Κύπρο; Σε ποια μορφή; Για ποια ελπίδα, ποια προοπτική, ποια λύση;  Αστειεύεστε; Όπως έλεγε κι ο ιδεολογικός μας πρόγονος, τίποτε δεν γίνεται αφού οι από πάνω δεν μπορούν κι οι από κάτω δεν θέλουν. Ούτε με τη μήνιν ούτε με την ευχή των θεών.
·       Μπορεί η θεά Εκάτη να ανήκει στη μυθολογία. Μαζί της οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγισσες να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο στα παραμύθια. Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι, όμως είναι μια πραγματικότητα. Θα «κόβει» βόλτες στον ουρανό μας όλη νύχτα, θα ξυπνά τις διαθέσεις μας. Συγκεντρωθείτε κι απολαύστε το χάδι του Αφήστε τους αστρολόγους να προβλέπουν εντάσεις και... ουρλιαχτά.
·       Χαλαρώστε και απολαύστε την μοναδική και κάθε, μαγική βραδιά. Πανσέληνος είναι και (δυστυχώς) θα περάσει... 
     Γιάννης Κωστακοπουλος                       
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση