«Ο βιολιστής παίζει συρτό κι αυτοί χορεύουν μπάλο»

  Στην αιχμή του καλοκαιριού, να μπαίνεις στον λαβύρινθο του κυπριακού από πολλούς θεωρείται μαζοχισμός. «Για πού με τέτοιον λάλλαρο», άκουσα να λένε κάποιοι με σημασία και νόημα.  Την ώρα μάλιστα που μπορούσε να μας δροσίζει η αύρα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Και ποιος από τους υποψηφίους δεν θα προτιμούσε να περάσει σ’ ένα πρόωρο χειμωνιάτικο σκηνικό; Να ζει με την ελπίδα του και τη λαχτάρα.
 
  • Με τη φόρα που πήραν οι υποψήφιοι, τα κόμματα και οι υποστηριχτές τους, φαίνεται ανεπιθύμητο βαρίδι το κυπριακό, στην πιο κρίσιμη –χωρίς την υπερβολή της επανάληψης- φάση του. Ή λύνεται, ή κόβεται!
  • Εκλογές, ή λύση εδώ και τώρα του κυπριακού; Κάθε συμβιβασμός ανάμεσά τους είναι καθαρή επινόηση και ψευδαίσθηση. Κι όμως!  Αναλαμπές αυτής της θέσης διακρίνω να αποτυπώνονται  στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Ψιλοκομμένες υποθέσεις, που χάριν και μόνο  υποθέσεων δημοσιεύονται, καθώς   όλα απορροφώνται από το πρώιμο προεκλογικό στυπόχαρτο.
  • Τι κι αν βοά η λογική της ανάγκης, εμείς επιστρέφουμε μόνο για να στήσουμε νέα εμπόδια. Οι σύμμαχοί μας –βλέπε εγγυητές- πρωτοστατούν να μας οδηγήσουν σε τέλμα. Για τους δικούς τους κι όχι για τους δικούς μας λόγους. Οι κατακουρασμένοι ξένοι καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε. Ως το τέλος τους καλοκαιριού και μη παρέκει, ομοφωνούν.
  • Ο Αντόνιο Γκουτέρες  έζεψε, τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να χορέψουν σταυρωτά από τη Νέα Υόρκη. Τίποτε. Αβέβαια κι αδέξια βήματα. Αγκυλωμένες κινήσεις.  Αυτοί είναι συνηθισμένοι στο μοναχικό ζεϊμπέκικο. Με τον Κοτζιά, αν γίνεται, να χτυπάει παλαμάκια.  
  • Τι θα πάμε δηλαδή να κάνουμε στη Γενεύη; «Πενταμερής σε κινούμενη άμμο» γράφηκε σε μία εφημερίδα . Με συμπλήρωμα, εκείνο το θολό τοπίο όπου πάμε να …ψαρέψουμε, το αμφισβητούμενο έγγραφο Άιντα, πριν καν την σύνταξη του, χαμένοι ακόμη και στη μετάφραση, αλλά και στην ερμηνεία όσων πρόσφατα συμφωνήθηκαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
  • Αυτό το στημένο σκηνικό, μας οδηγεί  στις 28 Ιουνίου σε δύο σενάρια. Είτε μας  βγάζει σε αδιέξοδο και φτου από την αρχή, είτε  ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επεμβαίνει ως πυροσβέστης  με δικές του γεφυρωτικές προτάσεις.  
  • Για τη συνέχεια. Προς το παρόν μόνο κατευθύνσεις προς τη λύση δεν επιδιώκουμε. «Σπουδαία τα λάχανα». Κι  ενόψει εκλογών ξέρουμε να ενεργούμε ως ιδανικοί αυτόχειρες
Γιάννης Κωστακόπουλος kostakopoulosy@gmail.com

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης