Το εξάρτημα

Νυχτερινή κούρσα στην μπερδεμένη Αθήνα. Το ταξίμετρο ξεκινά να γράφει, η τυπική ερώτηση «που πάμε κύριε;», πέφτει με το πάτημα του γκαζιού. Μια δυσφορία αρχίζει να διαφαίνεται για το πιθανόν μποτιλιάρισμα στη μικρή διαδρομή, την ίδια ώρα που ένα επίμονο σφύριγμα προειδοποιεί τον επιβάτη του ταξί ότι δεν φορά τη ζώνη του.
 
·       Συγνώμη για την παράλειψη, προλαβαίνω να αρθρώσω δυό λέξεις, αναζητώντας με το χέρι τη ζώνη στο άκρο του καθίσματος. –Μην ενοχλείστε, απαντά εξοικιωμένα ο ταξιτζής. Και με μια μηχανική κίνηση πιάνει μια ανεξάρτητη αγγράφα και την τοποθετεί στην υποδοχή της ζώνης. Το «κλάμα» ασφαλείας χάνεται. Το μωρό χαπακώθηκε. Ένα μικρό εξάρτημα έδωσε τη λύση.
 
·       Μετά το πρώτο δείγμα καλόπιστης επικοινωνίας, ο ταξιτζής προχωρά σε ανοίγματα. «Από την προφορά σας ακούγεστε κύπριος. Πως είναι τα πράγματα κάτω; Περνά αμέσως στο παρασυνθημα: -«Πατάτε πόδι»! Οι άλλοι μόνο λύση δεν θέλουν. Καλά περνάτε τώρα Διορθώθηκαν τα πράγματα. Κοίτα τα δικά μας τα χάλια...»
 
·       Κι αφού το φέρνει η επικαιρότητα και τα αναντίλεκτο χάλι της χώρας, ο ταξιτζής στη σιωπή μου, κουρδίζεται. «Μας κοροιδεύει ο Σόϊμπλε. Όπου μας βρεί μας πρεσσάρει. Είμαστε χαμένοι από γερμανικό χέρι. Θα βγεί το καλοκαίρι, να το θυμάσαι και δόση δεν θα πάρουμε. Είναι κι οι δικοί μας εντελώς άχρηστοι».
 
·       «Γιατί δεν τους αλλάζετε», του πετώ δήθεν αμέτοχος των προβλημάτων και των προβληματισμών του, σε τρίτο πρόσωπο. Με λοξοκοιτά, με ζυγίζει να καταλάβει με ποιους είμαι, κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι του, βγάζοντας κι αυτός την ουρά του απ’ έξω, τραυλίζει. «Μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι...»
 
·       Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη. Το ταξίμετρο δεν φτάνει στα κέφια του. Σχεδόν τζάμπα κούρσα.  Η πρώτη εντύπωση δεν χάνεται, στην τελευταία έστω ερώτηση του ταξιτζή.  
       «Έχω την απορία πως τα καταφέρατε με τα οικονομικά   στην Κύπρο;».
 
·       -Κράτα τα ρέστα. -Δεν ήταν δύσκολο.  Έχουμε κι εμείς ένα ψευτο-εξάρτημα, που μας το εφαρμόζουν οι πολιτικοί μας γιατί συχνά χαλαρώνει η ζώνη μας. Πως λένε έχουν βρει το κουμπί μας... Έτσι κόβουν τη φόρα μας, πριν αρχίσει η γκρίνια μας.
 
·       Γύρισε απότομα στο τιμόνι. Ξεκίνησε κι έφυγε μουτρωμένος και φουριόζος. Νόμιζε ότι τον κορόϊδευα
 
Γιάννης Κωστακόπουλος 
Kostakopoulosy@gmail.com

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση