H κατάθλιψη στους έφηβους

Η συχνότητα της κατάθλιψης στους έφηβους, παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση. Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι 20% των εφήβων μπορεί να επηρεάζονται από κατάθλιψη. Ο όρος κατάθλιψη αναφέρεται σε μια ομάδα συμπτωμάτων και συμπεριφορών που σχετίζονται με μεταβολές στους εξής τομείς.
• Αλλαγές στην Διάθεση
 • Αρνητική εικόνα για τον εαυτό και το μέλλον
. • Μείωση των ενδιαφερόντων.
 • Παραμέληση σχολείου ή σπουδών • Ελάττωση της όρεξης για φαγητό με επακόλουθη απώλεια βάρους.
Όλες αυτές οι ξαφνικές αλλαγές προκαλούν σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας στο προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων του νέου στο σχολείο ή στις σπουδές του. Ζούμε σε μία εποχή όπου οι έφηβοι βιώνουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους έστω αν πολλοί δεν το καταλαβαίνουν .
 
Οι σχολικές υποχρεώσεις, οι προσδοκίες των γονιών τους, οι σχέσεις με τους συνομήλικους τους, μπορεί να τους δημιουργούν περιστασιακά, ψυχική καταπόνηση Η κοινωνία μας αν καθίσουμε να το σκεφτούμε είναι καθημερινά πιεστική για τους ενήλικες όσο μάλλον για τους έφηβους που περνάνε και αλλαγές σώματος.Η τηλεόραση επίσης και τα ΜΜΕ δεν βοηθάνε καθόλου,τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, οι σεξουαλικέ σχέσεις, η επαγγελματική πορεία, προσθέτουν στο σύνολο των προκλήσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά.
 
Όλα αυτά μπορούν να πάρουν από κάτω έναν έφηβο άν δεν υπάρχει ένα περιβάλλον στήριξης και εμπιστοσύνης για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατό καλύτερα τις προκλήσεις της εφηβείας και κατάθλιψης.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης