Αγαπητέ Νικολάι Ράντσεφ…

Πέρασαν ήδη 16 χρόνια. Πώς να διαβάσεις γράμματα, να συναρμολογήσεις λέξεις, να διακρίνεις ευθύνες σ’ ένα μισοσβησμένο χαρτί απ’ τον χρόνο; Η Δικαιοσύνη της Κύπρου αποφάνθηκε. -«Κανένας δεν ευθύνεται για τον θάνατο της Οξάνα Ράντσεβα».
 
  • Πως το λες τώρα στον πατέρα της; Στο γερασμένο τσακάλι, στον απόστρατο συνταγματάρχη του Αφγανικού μετώπου Νικολάι Ράντσεφ.  «Θέλω» είπε,  να «κλείσω τα μάτια μου με την ανεύρεση και την τιμωρία των δολοφόνων της κόρης μου στην Κύπρο».
  • Η ολιγοήμερη παρουσία της Οξάνα στο νησί κι η πολύχρονη μεταθανάτια πορεία της υπόθεσής της,  αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της Κύπρου.  Ένας βαθύς νοσηρός βάλτος, που αδυνατεί να στεγνώσει απ’ τα απόνερα του.
  • Για του λόγου το αληθές… Η νεαρή ρωσίδα είχε φτάσει στην Κύπρο στις 16 Μαρτίου, συστημένη να δουλέψει ως χορεύτρια σε καμπαρέ. Αλλά. Μόνο για χορεύτρια δεν την ήθελαν. Όταν αντιλήφθηκε πως  επρόκειτο να την χρησιμοποιήσουν το έσκασε από τον χώρο εργασίας της . Να πάει που;  Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ την εντόπισε γρήγορα, την «συνέλαβε» ο ίδιος! Την οδήγησε στην Αστυνομία και την υπέδειξε ως παράνομη προς απέλαση. Οι αστυνομικοί του τη χάρισαν. Δεν την ανέλαβαν. Την παρέδωσαν στο «αφεντικό» της κι εκείνος την κλείδωσε σ’ ένα διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου, πολυκατοικίας στο κέντρο της Λεμεσού. Το πρωί της 28ης Μαρτίου, η Οξάνα έκανε τη βουτιά θανάτου, είπαν, προς την ελευθερία της. Στο απόλυτο κενό έπεσε, για να λέμε την αλήθεια.  
  • Η υπόθεση ατόνησε απ’ την αρχή. Πρώτα το Δικαστήριο χαρακτήρισε τις συνθήκες θανάτου της περίεργες, δεν βρήκε καθαρή ευθύνη σε οποιονδήποτε για τον χαμό μιας εικοσάχρονης κοπέλας. Καμπαρετζού την βάφτιζαν. «Αυτή θα ήταν η τύχη της», σχολίαζε ο κόσμος.    Το ιατροδικαστικό πόρισμα απέδωσε τον θάνατο της νεαρής σε πτώση από μεγάλο ύψος!
  • Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι περίεργοι τύποι.  Οι αμφισβητίες. «Το έσκασε από το κάτεργο της προαγωγής της για να γλυτώσει από τον κόσμο της νύχτας. Δεν τα κατάφερε. Αυτός ο κόσμος την δολοφόνησε», διέδιδαν.                                                  
  • Ο πατέρας της Ράνστεβα δεν μπορούσε να προσπεράσει το θάνατο της κόρης του, με τα ευφυολογήματα των κυπρίων. Έτρεξε για τα πραγματικά αίτια, κίνησε γη και ουρανό κι εξασφάλισε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για επανεξέταση μιας «κουκουλωμένης υπόθεσης». 
  • Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε το 2010 Ήταν καταπέλτης! Η Κυπριακή Αστυνομία δε έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της ζωής της 21χρονης . Κενά διαπιστώθηκαν και στην έρευνα για εξακρίβωση των αιτιών θανάτου της.  
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να διορίσει διερευνητική επιτροπή επανεξέτασης της υπόθεσης. Με την ετοιμασία του φακέλου και τις αναβολές παρήλθε μια πενταετία. Προχθές εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση. «Δεν υπάρχει επαρκής μαρτυρία που να ενοχοποιεί τους κατηγορούμενους»!
  • Κλείσαμε όλοι τα μάτια μας μπροστά στα …ανεπαρκή στοιχεία. Και φυλακισμένοι θα μείνουμε στην ανεπάρκειά μας, αγαπητέ Νικολάι Ράνστεφ.
 
Γιάννης Κωστακόπουλος                     kostakopoulosy@gmail.com

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες