«Ο τελευταίος σταθμός»;

«Ο πυρετός της Γενεύης!» Ομοφωνούμε τουλάχιστον στον προσδιορισμό. Πάντα σ’ έναν μικρό τόπο μετρούσαν οι μεγαλόσχημες ατάκες και τα άφταστα ρεκόρ. Η υπερβολή με δυο λόγια, σε βάρος του απλού υπολογισμού δεδομένων. 
 
 
  • Πως θα συνομιλήσουμε, ποιοι θα μας πλαισιώνουν, τι καινούργιο μπορεί να  πέσει στο τραπέζι;  Που θα πιεστούμε και πόσο θα πιέσουμε στις εκκρεμότητες των διαφόρων κεφαλαίων; Τι επιρροή θα ασκήσουν οι φίλοι μας; «Ξένους» τους λέμε, ασχέτως πως μηχανικά χαμογελούμε και διαφορετικά τους προσφωνούμε όταν τους υποδεχόμαστε  στην Κύπρο. Κι όλα αυτά δυο ανάσες από τη Διάσκεψη.
  • Λέγαμε πριν πως είχαμε χρόνο. Και τώρα; «Που τα χλωρά ξερά γίναν»; Έρχεται και πάλι έτοιμη η απάντηση. «Τα τυπικά και διαδικαστικά, απλοποιούνται. Συζητούνται και αυτομάτως λύνονται. Τα αξεπέραστα, τα σπρώχνουμε πιο κάτω. Γλιστρούν πιο εύκολα-ξέρετε- στον πάγο της Γενεύης!»
  • Πέστε το καθαρά, αν το εννοείτε! -Η Γενεύη, ως τελευταίος σταθμός, δεν υφίσταται. Η Γενεύη βρίσκεται εντός μας. Στην κυριολεξία και μεταφορικά! –Θα κυλήσουμε το καροτσάκι μας παρακάτω! Αυτή η ομοθυμία των ταξιδευτών διαφωνούντων κάτι θέλει να πει για τις αναμενόμενες εξελίξεις.    
  • Κι εν κατακλείδι. «Ω ξειν', αγγέλειν …» πρώτα στους δικούς μας. Μήνυσέ τους, αν σε ακούσουν,  πως η κακοδαιμονία δεν εκκινείτε πάντα από ξένα κέντρα, δεν εξικνείται  με ξένους δακτύλους  και  υπονομευτές Τίποτε δεν μαγειρεύεται ερήμην μας σε ξένη κουζίνα, απόμακρη απ’ τις γεύσεις μας. Κι υποτελής, δεν λες ότι γεννήθηκες!
  • Προτιμώ να μη γίνομαι μάντης κακών ειδήσεων. Όμως, είναι πασιφανές κι αποδεδειγμένο πως καταδικάζεσαι σε ακινησία, με την ταυτόχρονη ώθηση δύο αδύνατων κι αντίθετων ταχυτήτων.
  • Στα πόδια μας η Γενεύη. Πίσω μας η μουρμούρα Και οι ίντριγκες. Όπως έλεγε ο ποιητής «ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες, καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του».  Το προεκτείνουμε λίγο…  Όμως, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα  Κι ας παρα-στένεψε το κλουβί μας.
Γιάννης Κωστακόπουλος           kostakopoulosy@gmail.com
 

Δειτε Επισης

Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες