Η μελαγχολία των εορτών και πως την αντιμετωπίζουμε

Είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τους ανθρώπους γύρω μας να είναι περισσότερο ευδιάθετοι τις μέρες αυτές, αφού τα Χριστούγεννα θεωρούνται ως η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου, υπάρχει όμως και μια μερίδα συνανθρώπων μας που αισθάνονται περισσότερο μελαγχολικοί της μέρες αυτές.
Η μελαγχολία των εορτών μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια παροδική θλίψη και αν και τα συμπτώματα μοιάζουν κάπως με αυτά της κλινικής κατάθλιψης, εντούτοις είναι πολύ μικρότερης έντασης και διάρκειας και το άτομο δεν χρήζει απαραίτητα παρακολούθησης από τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πριν δούμε τους βασικούς λόγους που συμβάλλουν στην μελαγχολία αυτή, καλό είναι να διαχωρίσουμε αν πρόκειται για μια προϋπάρχουσα δυσθυμική κατάσταση που οι γιορτές απλά την έκαναν εντονότερη, ή αν πρόκειται για μια καθαρά παροδική φάση που θα περάσει με το πέρας των εορτών. Η πρώτη περίπτωση χρήζει παρακολούθησης από το  ειδικό ψυχική υγείας, ενώ για την δεύτερη, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να διανύσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις μέρες αυτές.

Οι λόγοι είναι πολλοί και πολύ συγκεκριμένοι για το κάθε άτομο. Οι κυριότεροι όπως είναι οι κοινωνικές πιέσεις που πάνε πακέτο με τις μέρες αυτές, που «προστάζουν» να είμαστε χαρούμενοι, χαμογελαστοί, κοινωνικοί και λαμπεροί. Η περίοδος των Χριστουγέννων έρχεται σε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή που μπορεί να μας βρουν, μπορεί και όχι, έτοιμους να αντεπεξέλθουμε ψυχολογικά. Αν το άτομο δεν είναι «έτοιμο» αισθάνεται διαφορετικό και αποκομμένο από το κοινωνικό σύνολο.

Κατά δεύτερον, είναι και οι ενδοπροσωπικές πιέσεις που εμείς οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό  μας ώστε να διεκπεραιώσουμε ένα συγκεκριμένο ρόλο ή να φορέσουμε κάποια «προσωπεία» που μπορεί να μην μας ταιριάζουν.

Ακόμα τα Χριστούγεννα, ως μια εξιδανικευμένη γιορτή, μπορεί να βρουν κάποιους σε ένα διαφορετικό σημείο στη ζωή τους από αυτό που θα ήθελαν ιδανικά. Ίσως σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, ή σε μια δύσκολη οικονομικά ή οικογενειακή κατάσταση. Τις μέρες αυτές υπάρχει δυστυχώς η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους που φαντάζουν να τα έχουν όλα, κάτι που απογοητεύει, αλλά ξεχνάμε ότι και αυτοί με τη σειρά τους μπορεί να φορούν τα δικά τους προσωπεία. Άλλωστε, ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να συγκριθούμε είναι ο εαυτός μας, που ήμασταν, που βρισκόμαστε τώρα και που θα θέλαμε να φτάσουμε.

Επίσης τις μέρες αυτές επικρατεί μια σχεδόν «υπομανιακή» κατάσταση όπου όλοι τρέχουν να προφτάσουν τις δουλειές τους. Επικρατεί πανικός στους δρόμους, ουρές στα ταμία, δυσκολίες στην εξυπηρέτηση, παράγον τες που σίγουρα δεν βοηθούν στο να αισθανθεί το άτομο καλά.
Ακόμα οι γιορτές είναι συνυφασμένες και με μια μεγάλη δόση «υπερβολής». Υπερβολή στα πάντα, υπερβολή στην οικονομική σπατάλη, υπερβολή στην κατανάλωση φαγητού, υπερβολή στην κατανάλωση ποτού, υπερβολή στην κοινωνικοποίηση. Όλες αυτές οι υπερβολές μπορεί αρχικά να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, στην  πορεία όμως κουράζουν, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Τέλος για πολλούς οι γιορτές σημαίνουν αυξημένες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις για την αγορά δώρων, υποχρεώσεις για την ετοιμασία εδεσμάτων, για το στόλισμα του σπιτιού, πρόσκληση γνωστών και φίλων, παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώριο για ξεκούραση και αναζωογόνηση.
Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε τα πιο πάνω;

Καταρχάς να σκεφτούμε πώς θέλουμε εμείς πραγματικά να περάσουμε τις γιορτές, σεβόμενοι τον εαυτό μας, με το να ακούσουμε περισσότερο τα θέλω μας και λιγότερο τα πρέπει μας, αφού δεν υπάρχει στην πραγματικότητα λάθος και σωστό. Αν θέλουμε τη μέρα του ρεβεγιόν να δούμε μια ταινία στο σινεμά να το κάνουμε. Αν πάλι θέλουμε να απομονωθούμε και να ξεκουραστούμε και πάλι να το κάνουμε.

Επίσης να σκεφτούμε όλα αυτά που έχουμε και για τα οποία είμαστε ευγνώμων. Αν κοιτάξουμε γύρω μας υπάρχουν συνάνθρωποι μας που έχουν πολλοί λιγότερα και η γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για προσφορά προς των συνάνθρωπο, αφού έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η δοτικότητα μεγιστοποιεί τα θετικά συναισθήματα και αποδυναμώνει τα αρνητικά.

Έπειτα να αποφύγουμε τις υπερβολές έχοντας στο μυαλό μας το μέτρο. Μέτρο στις οικονομικές σπατάλες, δεν είναι το ακριβότερο δώρο το καλύτερο. Μέτρο στην κατανάλωση φαγητού και ποτού, μέτρο στις κοινωνικοποίηση. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι γιορτές πρέπει να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για την καλή φυσική μας κατάσταση, αφού η γυμναστική βοηθά στην ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων μέσω της έκκρισης ενδορφινών. Ακόμα να έχουμε εις γνώσιν μας ότι το ποτό ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα και να μετριάσουμε την υπερβολική κοινωνικοποίηση και με στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Τέλος να μην έχουμε τόσες πολλές προσδοκίες από τις γιορτές αφού και αυτές δεν είναι παρά μια μικρογραφία της ζωής, που εμπερικλείει τόσο θετικές όσο και λιγότερες θετικές στιγμές. Άρα να είμαστε ευέλικτοι αν κάτι δεν πάει όπως το είχαμε προγραμματίσει, αφού όπως ξέρουμε αυτός που επιβιώνει καλύτερα δεν είναι ο πιο δυνατός, αλλά ο πιο ευέλικτος.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τις γιορτές ως μια ευκαιρία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, βλέποντας τι πυροδοτούν στον καθένα μας και τι σημαίνει για εμάς αυτό.
Αν περάσουν οι γιορτές και το συναίσθημα της μελαγχολίας ακόμα εμμένει, μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια του ειδικού ψυχική υγείας, γιατί σου αξίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Νάγια Ναούμ
Πτυχιούχος Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. Εποικ. 96368522
E-mail: nayianaoum@gmail.com
 

Δειτε Επισης

Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά
Γυναίκες της Κύπρου, οι αφανείς ηρωίδες
Τα ψέματα τελείωσαν.... Η καταστροφή μας = η πείνα σας!
Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Υλοποίηση πολιτικών και δράσεων με στόχο τη μετάβαση στο σύγχρονο και συμπεριληπτικό σχολείο
Η ακατανόητη έλλειψη σεβασμού στον πόνο και τι πλήρωσε ο φορολογούμενος πολίτης...