«Ανθ’ ημών Γουλιμής»;

 

  • Την ιστορία πιθανόν να την ξέρετε. «Είναι πρωινό Κυριακής, 16 Απριλίου 1895 στο Μεσολόγγι. Στη λιμνοθάλασσα κάνει τον συνηθισμένο πρωινό του περίπατο ο Χαρίλαος Τρικούπης. Θα επιστρέψει στο σπίτι του, το αρχοντικό των Τρικούπηδων, και εκεί θα μείνει όλη την ημέρα. Το βράδυ καθισμένος στο γραφείο του περιμένει με στενούς συνεργάτες τη λαϊκή ετυμηγορία. Η ώρα πήγε δέκα. Στους τέσσερις από τους πέντε δήμους του νομού πρώτος βουλευτής βγαίνει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης, δεύτερος ο Τρικούπης με 171 ψήφους μπροστά από τον Γουλιμή που έρχεται τρίτος. Ο Δήμος που μένει ακόμη είναι ο Δήμος του Γουλιμή, η Ωλένεια, με πρωτεύουσα τη Σταμνά. Το τηλεγράφημα για την Ωλένεια αργεί να έρθει και η αγωνία κυριεύει τα πρόσωπα. Ήρθε τελικά και η ανάγνωσή του έφερε την παγωνιά. Η Ωλένεια δίνει στον Γουλιμή τρεις ψήφους παραπάνω από τον Τρικούπη... Η εκλογή χάνεται για τρεις ψήφους... Ο Τρικούπης ηττήθηκε... Νεκρική σιγή... Ήταν η φωνή του Τρικούπη που θύμισε τη ζωή: «Λοιπόν κύριοι, τελειώσαμε», είπε, καθώς σηκώθηκε απ' το γραφείο του. Και αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους του, βαδίζοντας προς την πόρτα γύρισε και καληνύχτισε έτσι: «Ανθ’ ημών Γουλιμής. Καληνύχτα σας».
  • Τα γεγονότα είναι στους περισσότερους  γνωστά, γιατί πολλοί ασχολήθηκαν με τις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895. Και περισσότερο σε σύνδεση με την προσωπικότητα του Χαριλάου Τρικούπη. Ποιος ήταν αυτός ο άγνωστος  Γουλιμής, που έγινε …γνωστός γιατί συνδέθηκε με την ήττα του μεγάλου πολιτικού στις κρίσιμες εκείνες εκλογές;  
  • Ποιος πραγματικά ήταν ο Γουλιμής της περίφημης φράσης; -«Αμαξάς απ’ το Μεσολόγγι», «κάποιος κομματάρχης που εγκατέλειψε τον Τρικούπη σε εκείνες τις εκλογές», «ένας άξεστος χωρικός», είχαν γράψει κάποιες εφημερίδες της εποχής.
  • Ο Μιλτιάδης Γουλιμής, διότι περί αυτού γίνεται λόγος, ούτε αμαξάς υπήρξε, ούτε άξεστος και αγράμματος ήταν. Επρόκειτο για  γόνο  οικογένειας αρχοντικής που μαρτυρείται στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου από το 1637, ηπειρωτικής καταγωγής, η οποία διακρίθηκε στα γράμματα στους αγώνες του έθνους και την πολιτική. Κι ο ίδιος ήταν ένας αξιόλογος πολιτικός, έστω κι αν στην εκλογική του περιφέρεια επισκιάζονταν από την επιβλητική πολιτική φιγούρα του Τρικούπη.
  • Αν τρέξουμε έναν αιώνα και μερικές δεκαετίες μετά, φτάνοντας στη νήσο Κύπρο, λίγο πριν το σωτήριο έτος 2017, αντίστοιχες εικόνες θα παρουσιαστούν μπροστά μας. Κύκλους κάνει η Ιστορία.  Ακούμε τώρα για δημάρχους που κέρδισαν με  οριακή πλειοψηφία κι από κεκτημένη ταχύτητα, με δόσεις απογοήτευσης, σπεύδουμε να επαναλάβουμε την «τρικούπειο» ρήση. Φωναχτά ή ενδόμυχα, αντί να τους συγχαρούμε για τον άθλο τους στην υπέρβαση. Και να τους ευχηθούμε να βρίσκονται πάντα εκτός των ορίων των στενών μας αντιλήψεων.

Δειτε Επισης

Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη