Μιλώντας σε ένα παιδί για τον θάνατο

Χάνοντας ένα αγαπημένο μας πρόσωπο δεν είναι ποτέ εύκολο για κανένα ανεξάρτητα της ηλικίας του, πόσο μάλλον για ένα παιδί που δεν έχει την ωριμότητα να καταλάβει τι σημαίνει θάνατος.
 
Οι γονείς, ή οι ενήλικες που είναι δίπλα στο παιδί που βιώνει την απώλεια πολλές φορές αναρωτιούνται αν είναι σωστό να μιλήσουν για το θάνατο σε ένα παιδί, και αν θα καταλάβουν, ανησυχώντας αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.
 
Πολλές φορές οι ενήλικες νιώθουν ότι είναι πιο σωστό προφυλάσσουν τα παιδιά με το να αποκρύψουν την αλήθεια για την απώλεια ή να δώσουν ψεύτικες πληροφορίες. Το πιο συχνό παραμύθι που λέγουν στα παιδιά είναι ότι το άτομο που πέθανε πήγε ταξίδι, αλλά αυτό μπορεί το παιδί να το καταλάβει ως ταξίδι σημαίνει επιστροφή. Στην πραγματικότητα, η απόκρυψη της αλήθειας είναι αυτή που δυσκολεύει τη θέση των παιδιών και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα καθώς μεγαλώνουν και δεν μπορούν αντιληφθούν τι συνέβη.
 
ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ
 • Ρωτήστε τα παιδιά τι ξέρουν ήδη για τον θάνατο.
 • Τα μικρά παιδιά (νηπιαγωγείου και δημοτικού) συνήθως εκφράζουν το πώς νιώθουν μέσα από ζωγραφιές.
 • Παιδικά βιβλία και ιστορίες που αφορούν ασθένεια ή απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι χρήσιμα.
• Ύπνος - όταν πεθαίνει κάποιος δεν κοιμάται: Τα παιδιά συγχύζονται, όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις «κοιμήθηκε», «ξεκουράζεται», «έφυγε», αφού το γεγονός ότι η γιαγιά δεν ξυπνά πλέον ή δεν έρχεται σπίτι προκαλεί φόβο για τον δικό του ύπνο.
 • Πέθανε, επειδή αρρώστησε: Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τη βαριά και θανατηφόρα ασθένεια από τις καθημερινές αρρώστιες, αλλιώς κάθε φορά που κάποιος κρυολογεί το παιδί μπορεί να ανησυχεί ότι θα πεθάνει. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον θάνατο και να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν όσο πιο απλά γίνετε τον θάνατο για να μην έχουν ίσως επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία
 
 

Δειτε Επισης

Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;