Βγενόπουλος: Η πορεία από τα κόκκινα χαλιά σε «persona non  grata»

Ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον  πολυσυζητημένα πρόσωπα για ολόκληρη την Κυπριακή Οικονομία και μόνο.
 
Τι ήταν όμως τελικά για την Κύπρο ο Αντρέας Βγενόπουλος;
 
Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Κύπρο ή ο μεγαλύτερος τυχοδιώκτης που στο μικρό πέρασμα του από το νησί κατέστρεψε την 2η μεγαλύτερη Τράπεζα της χώρας και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου;
 
Ήταν το 2006 όταν η αποχώρηση της HSBC από την Λαϊκή Τράπεζα στην οποία κατείχε το 20% των μετοχών έφερε τον Βγενόπουλο στην Κύπρο. Για πολλούς η αποχώρηση της ήταν και η απαρχή των οικονομικών δεινών της Κύπρου!
 
Ήρθε λοιπόν ο Βγενόπουλος  ο οποίος με την στήριξη της οικογένειας Λανίτη, τότε μεγαλομετόχων της τράπεζας, και με την στήριξη του Dubai Financial, μεγαλομέτοχου της MIG αγόρασε μεγάλο πακέτο μετοχών της Λαϊκής που του επέτρεπε να ελέγχει την Τράπεζα. Ξεκίνησε τότε και η περιβόητη διαδικασία τριπλής συγχώνευσης  Λαικής, Marfin Bank και Εγνατίας.
 
  • Το όραμα το 2006 ήταν να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Ευρώπης.
  • Το αποτέλεσμα: Έξι χρόνια μετά (2012) να την κάνει bail out η Κυπριακή Δημοκρατία και το 2013 να την κλείσει το Eurogroup!
 
Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησε να επενδύει στην Κύπρο όλοι του στρώναμε κόκκινα χαλιά. Το 2006 και το 2007 όλοι.., σπρώχνονταν  για να βρεθούν καλεσμένοι στα περιβόητα cocktail parties που έδινε στο ξενοδοχείο Hilton (άλλη μια επένδυση του Βγενόπουλου στην Κύπρο).
 
Όλα στην αρχή φαινόντουσαν ρόδινα: Ο Βγενόπουλος με την στήριξη του Dubai Group, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον κόσμο, φαινόταν ο τέλειος ξένος επενδυτής για την Κύπρο.
 
Πολλοί μάλιστα τα πρώτα χρόνια (2006-2008) συμφωνούσαν με τις θέσεις του ότι στην Κύπρο υπάρχει γεροντοκρατία και γραφειοκρατία και οικογενειοκρατία τα οποία εμπόδιζαν της ανάπτυξη της οικονομίας και την κάθοδο ξένων επενδυτών.
 
Το αποτέλεσμα όμως και η κατάληξη ήταν άλλη. Ο Βγενόπουλος τελικά αποδείχθηκε ένας κακός επενδυτής για την Κύπρο, ένας επενδυτής καταπάτησε κάθε αρχή Εταιρικής Διακυβέρνησης,  κάθε αρχή χρηστής διοίκησης στις επιχειρήσεις που διοικούσε, κάθε αρχή διαχείρισης ρίσκου και κινδύνων. Ήταν ένας επενδυτής που πήρε μια Κυπριακή Τράπεζα με υγιή ισολογισμό και ήθελε να την χρησιμοποιήσει σαν όχημα για να κάνει μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στην Ευρώπη. 
 
Σχεδόν να τα καταφέρει. Δεν δίστασε να δωροδοκεί και να εκβιάζει για να τα καταφέρει. Ο φόβος που δημιουργούσε στους εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ακόμη και στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ήταν απερίγραπτος.
 
Επί εποχής του έγινε το μεγαλύτερο Bank Run στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου (…και της Ελλάδας) με αποτέλεσμα το bail out που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2012 να μην ήταν αρκετό να σταματήσει την εκροή καταθέσεων με αποτέλεσμα να κάνει την Λαϊκή Τράπεζα insolvent σε διάστημα λίγων μηνών.
 
Δυστυχώς ο Αντρέας Βγελόπουλος θα μείνει στην ιστορία σαν ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους της οικονομικής τραγωδίας της Κύπρου και λυπούμαστε που δεν θα δικαστεί για αυτό.
 
Λυπούμαστε ακόμη που δεν θα μάθουμε  ποτέ αυτά που ο ίδιος δήλωνε ότι είχε στο χέρι του για  τον ρόλο που διαδραμάτισαν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αυτού του τόπου στην καταστροφή της Οικονομίας…
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης