Ήρθε γράμμα από τον Χατζηδάκι

  • Δεν περνά ποτέ απαρατήρητη από έναν νουνεχή η μέρα γέννησης του «μεγάλου ερωτικού». Και κάθε μέρα φυσικά του αιρετικού, που στάθηκε με δόρυ την τέχνη του λόγου του, αμείλικτος απέναντι στο κατεστημένο.
  • Ο ίδιος σε ένα σπάνιο κείμενό του μας αυτοσυστήνεται.  «Γεννήθηκα στις 23 Οκτώβρη του '25, στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους μεταπολεμικούς της ενδοχώρας μετανάστες».
  • Στο μέχρι χθες αδημοσίευτο κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι διαβάζουμε:«Επιθυμώ να στείλω εις τον διάβολον, κάθε άνθρωπο που δεν με σέβεται», ενώ σε πέντε γραμμές αναφέρεται χαρακτηριστικά και περιεκτικά στο  καταστάλαγμα του βίου του. –Γενέθλιος ημέρα γαρ...
  • -Α δ ι α φ ο ρ ώ για την δόξα. Με φυλακίζει στα όρια που εκείνη καθορίζει κι' όχι εγώ.
  • -Π ι σ τ ε ύ ω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει κι όχι σ' αυτό που μας διασκεδάζει και μας κολακεύει εις τας βιαίως αποκτηθείσας συνήθειές μας.
  • -Ε π ι θ υ μ ώ να έχω πολλά χρήματα για να μπορώ να στέλνω «εις τον διάβολον» - πού λένε - κάθε εργασία που δεν με σέβεται. Το ίδιο και τους ανθρώπους.
  • -Π ε ρ ι φ ρ ο ν ώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα «επώνυμους» πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομήλικους, την σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία την πάσα λογής χυδαιότητα καθώς και κάθε ηλίθιο του καιρού μου.
  • Ο Χατζηδάκις στο μεστό λόγο του, όπως και στο σπουδαίο έργο του, δεν ρίχνει ποτέ άστοχες βολές. Έτσι κι αλλιώς «αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ Κεμάλ». 
  • Πρωτίστως ενδιαφέρεται για όσους τείνουν ευήκοο ους στους αφορισμούς του. «Aυτό το ρεσιτάλ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης συνειδητής προσπάθειας και μελέτη «υψηλού πάθους». Γι' αυτό και το αφιερώνω στους φίλους μου».
 
Γιάννης Κωστακόπουλος  
kostakopoulosy@gmail.com
 
 

Δειτε Επισης

Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη
Αναστολή Ποινής Φυλάκισης
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον κόσμο να το πιστέψει;
Ανθρωπιστική βοήθεια και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έξι συνέργειες του Δήμου Λευκωσίας με τα Πανεπιστήμια
Η αναστολή φυλάκισης ισοβίτη, η απαλλαγή καταδικασθέντα για τα 640kg MDMA και ο 82χρονος παππούς
Είναι αδήριτη ανάγκη η νεολαία να εμπλακεί ενεργά στα κοινά