Η σημερινή ηγεσία και το πραγματικό πρόβλημα του ΔΗΣΥ

  Στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε απώλειες ύψους περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφραζόταν σε απώλεια περίπου 30 000 ψηφοφόρων.
Στο πλαίσιο αναζήτησης των αιτιών για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, εκφράστηκαν από την ηγεσία του διάφοροι λόγοι. Κάποιοι από αυτούς- κατά τη δική μας εκτίμηση- λογικοί και υπαρκτοί, αλλά και κάποιοι άλλοι, η προβολή των οποίων μόνο σαν απέλπιδα προσπάθεια δικαιολόγησης της εκλογικής αποτυχίας που αποτέλεσε για τον ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Υπήρξε τότε γενική παραδοχή και ομολογία, πως τα όσα τραγελαφικά εξελίχθηκαν κατά τις διαδικασίες διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων του ΔΗΣΥ μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έπληξαν καίρια την εικόνα του κόμματος. Όχι μόνο έπληξαν την εικόνα του, αλλά του επέφεραν και τεράστιο κόστος, το οποίο αποτυπώθηκε την ώρα της κάλπης και στο τέλος της ημέρας, στα ποσοστά του.   
Σήμερα, ο ΔΗΣΥ ετοιμάζεται για τις δημοτικές εκλογές γνωρίζοντας πως τα περιθώρια για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα μπορεί να ερμηνευθεί ως επιτυχία, θα είναι εξέλιξη περίπου καταστροφική. Ή αν όχι καταστροφική, θα επιφέρει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στο γόητρο και στην όποια δυναμική απέμεινε στο κόμμα.   
Διαπιστώνουμε παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του ΔΗΣΥ να προβαίνει στα ίδια επικοινωνιακά και ουσιαστικά λάθη μ’ εκείνα των βουλευτικών εκλογών, να λαμβάνει αποφάσεις και να τρέχει μετά ξωπίσω να σβήσει τις φωτιές που άναψε, την ώρα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει κατά τρόπο εντελώς αντίστροφο. Διασφαλίζοντας πριν από τη λήψη των όποιων αποφάσεων την ενότητα του κόμματος και ελαχιστοποιώντας στο μίνιμουμ τις όποιες πιθανότητες κλιμάκωσης της ήδη υποβόσκουσας προ πολλού εσωστρέφειας.
Δεν εξετάζουμε την ορθότητα ή όχι των επιλογών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές, αλλά ευρύτερα τις λογικές και νοοτροπίες με τις οποίες η ηγεσία του κόμματος δείχνει να έχει αποφασίσει να πολιτεύεται τα τελευταία χρόνια. Λογικές και νοοτροπίες που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τον ΔΗΣΥ σε πολιτική απομόνωση, καθώς και-το χειρότερο για το κόμμα-, σε πλήρη αποξένωση από πολύ μεγάλη μερίδα της παραδοσιακής του βάσης.
Σε πολιτική απομόνωση, γιατί με σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες προφανώς η Πινδάρου θεωρεί ότι δύνανται να σώσουν πρόσκαιρα την παρτίδα(σ.σ. με φόντο για παράδειγμα την σκακιέρα των δημοτικών εκλογών), ανατινάζει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες σαφώς και θα χρειαστεί στο μέλλον να συνεργαστεί μαζί τους αν δεν θέλει να καταλήξει ο ΔΗΣΥ από πρωταγωνιστής σε κομπάρσο της πολιτικής ζωής της χώρας.
Και σε πλήρη αποξένωση από πολύ μεγάλη μερίδα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος, την οποία η ηγεσία του ΔΗΣΥ δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά, να μην θέλει και να μην γνοιάζεται να την ακούσει και να την λάβει υπόψη. Εκτός βέβαια και αν δεν ενδιαφέρεται πλέον γι’ αυτήν, εκτός και αν νέο ακροατήριο και υποστηρικτές φιλοδοξεί να κερδίσει. Μόνο που αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να είναι έτοιμη η ηγεσία του ΔΗΣΥ να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα όταν θα έχει αντιληφθεί πως η επίδειξη αλαζονείας έναντι κόσμου που για χρόνια ολόκληρα σε στήριξε και πολεμήθηκε για σένα, ήταν το λιγότερο άστοχη και ατυχής. Όταν κατανοήσει πως τα μεγάλα κόμματα δεν οικοδομούνται και δεν παραμένουν μεγάλα στηριζόμενα σε ευκαιριακούς ψηφοφόρους, σε ψηφοφόρους που σήμερα ψηφίζουν εσένα, αλλά αύριο και με την πρώτη ευκαιρία θα ψηφίσουν κάποιον άλλον.
Τα μεγάλα κόμματα οικοδομούνται και μένουν μεγάλα, σεβόμενα και όχι γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στη βάση τους. Κατεβαίνοντας, μιλώντας και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της βάσης τους. Για το πιο μικρό, μέχρι το πιο μεγάλο ζήτημα πολιτικής. Αυτό ακριβώς δηλαδή που δεν κάνει η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ και που αποτελεί ακριβώς το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη παράταξη. Ένα πρόβλημα απόστασης ηγεσίας και βάσης, το οποίο ενόσω τα υψηλά δώματα της Πινδάρου αρνούνται να δουν, να κατανοήσουν και να διορθώσουν, αν φυσικά θέλουν, ολοένα και περισσότεροι παραδοσιακοί Συναγερμικοί θα απομακρύνονται από το κόμμα…
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση